181 ani de la nașterea Reginei Elisabeta a României, poetă, eseistă și scriitoare - 1 oră în urmă
Amenzi mai mari, dar și noi drepturi pentru șoferi, în anul 2025 - 2 ore în urmă
Agentul de poliție rănit în accidentul de la Borșa are nevoie urgentă de sânge - 6 ore în urmă
Programul de vizitare a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, în aceste zile - 7 ore în urmă
Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 1 zi în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 1 zi în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 1 zi în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 1 zi în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan, despre depresia ascunsă; „Ești văzut, ești înțeles și nu ești singur!”
Dragă cititorule,
Știu că sunt momente în viață când te simți copleșit, când parcă fiecare pas pe care-l faci pare ca și cum ai târî după tine saci de ciment, că simți că nimeni nu te înțelege și nimic nu are sens. Știu, în exterior, lași să pară că totul e în regulă – de multe ori chiar zâmbești și te forțezi să faci treaba zi după zi, dar în interior, te simți pustiu, te simți vlăguit de puteri, și sufletul e copleșit de tristețe. Dacă te regăsești, s-ar putea să te experimentezi depresia ascunsă. Și vreau să știi că nu ești singur.
Oare ce-o însemna DEPRESIA MASCATĂ?
Este o formă de depresie în care suferințele sunt bine camuflate sub zeci de măști pe care le porți pentru a păstra aparențele. Zâmbetele tale, simularea fericirii sunt, de fapt, un zid, un zid ce ascunde bătăliile tale interioare. Poate te-ai gândit că e mai bine să nu-i împovărezi pe cei din jur cu toate acestea sau poate ți-e frică ca-i putea fi judecat sau că nici tu nu înțelegi pe deplin ce se întâmplă cu tine.
Te simți mereu obosit, indiferent cât dormi?Sau poate nu ai somn? Simți că tot ce te bucura până acum, acum nu te mai bucură?Ți-ai pierdut aproape tot interesul pentru multe lucruri? Simți să te retragi din activitățile sociale și, uneori, chiar dintre cei mai apropiați oameni? Ești iritat fără un motiv aparent și simți dureri în diferite părți ale corpului? Durerea nu este doar fizică, ci și sufletească?
Înțeleg, dar vreau ca și tu să înțelegi că e ok să ceri ajutor.
Este în regulă să te simți așa cum te simți. Este în regulă să nu cunoști toate răspunsurile. Ce trebuie să știi și ce contează este că nu trebuie să treci prin asta singur. Cere ajutor! A cere ajutor nu este un semn de slăbiciune, ci de curaj. Curajul de a recunoaște că ești om și că ai nevoie de suport.
Găsește o persoană de încredere – poate fi un prieten, cineva din familie sau chiar medicul de familie sau un specialist. Vorbește și împărtășește ce simți. Uneori, simplul fapt de-a spune cu ce te confrunți, poate aduce o ușurare imensă.
Ai grijă de tine. Fă lucruri mici care îți aduc un pic de bucurie.
Cel mai important, nu te izola! Încearcă să menții legătura cu oamenii, mai ales cu cei dragi. Chiar dacă simți că vrei să te izolezi, compania celor care te iubesc poate aduce un firicel de lumină în zilele negre. Ai grijă ce “ rulezi” în cap. Gândurile negative, catastrofele generează emoții negative și emoțiile generează și întrețin suferința.
Cere ajutor. Un terapeut, un psihiatru poate oferi sprijin specializat pe problema ta și te poate ghida în procesul de vindecare.
Durerea ta este reală, dar și speranța este. Întotdeauna există soluții și există oameni care te pot ajuta. Întinde mâna și permite altora să te susțină. Lasă-te ajutat!
Poate că acum simți că e greu, dar am încredere că vei găsi puterea să mergi mai departe. Fiecare din noi avem acea resursă interioară. Trebuie doar accesată. Fiecare pas, oricât de mic pe care îl faci contează și te aduce mai aproape de vindecare. E precum un capitol dintr-o carte. Nu e toată cartea. În momentele cele mai dificile, amintește-ți că ești văzut, ești înțeles și nu ești singur.
Îți trimit gânduri de alinare și speranță.
Indiferent de cât de greu pare acum, există în tine o lumină care te va ghida pe tot drumul. Îți doresc tot binele din lume.
Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN
Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Dați like, share, subscribe!
*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!
Citește și