Grupul tradițional Zestrea organizează „Șezătoare la Rogoz” - 9 ore în urmă
Donald Trump a devenit cel de-al 47-lea președinte al SUA - 10 ore în urmă
Mătușa Irina din Sârbi ne zâmbește din „camera bună”, în care toate țesăturile au fost făcute de mâinile sale - 10 ore în urmă
Programul Teatrului Municipal Baia Mare în perioda 22-26 ianuarie - 14 ore în urmă
Artistul fotograf băimărean Tudorel Ilie a lansat la Madrid expoziția „Comorile României din Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO” - 14 ore în urmă
Artistele plastice Anamaria Stanciu și Ioana Alexandra Sas vă invită să admirați expoziția „Contraste și corelații” - 17 ore în urmă
Baia Sprie oferă cele mai variate alternative de a-ți petrece timpul liber în anotimpul rece - 19 ore în urmă
La CUNBM: Prof. dr. Ion Copoeru va susține conferința „Întâlniri în sălbăticie. Un cadru conceptual pentru a investiga interacțiunile om-animal” - 19 ore în urmă
De Mica Unire: Atelierul „Domnul Cuza și Sultanul. Cum citim sursele istorice?”, la Muzeul de Istorie din Baia Mare - 19 ore în urmă
Prof. Marius Voinaghi: Despre teste standardizate - în urmă
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Emoțiile din viață, cum reușim să facem față, sfaturi esențiale
Pentru a-ți recunoaște emoțiile, de cele mai multe ori este necesar să exprimi cu voce tare exact cum te simți. Acțiunea de a le recunoaște și a le exprima cu voce tare te ajută să acorzi atenție la ceea ce se întâmplă cu tine. De altfel, exprimarea cu voce tare, mai ales a celor ce te copleșesc, duce la reducerea intensității lor. Spune-ți: ”- În acest moment mă simt…”.
Emoțiile ne influențează comportamentul și gândurile. De exemplu, dacă ți-ai pierdut un obiect la care ții (comportament), te poți simți trist (emoție), te poți gândi: ”- Sunt un prost, sunt neatent (gând). Ei bine, acest gând te deprimă și mai tare (emoție), așa încât te duci acasă și poate bei, sau ai reacție agresivă (comportament), iar mai apoi te apucă rușinea (emoție). Observi cum emoțiile pot fi atât consecința, cât și ceea ce cauzează alte gânduri și comportamente? Devin un cerc vicios dacă te abandonezi comportamentelor autodistructive sau te lași pradă gândurilor autocritice.
Ce putem face? Păi, să-ți asumi alte comportamente pozitive și alte gânduri raționale de încurajare. De exemplu, după pierderea obiectului (comportament) în care te-ai simțit trist (emoție), ai fi putut folosi un gând mai adaptat, de încurajare:” – Se poate întâmpla oricui, nu-i un capăt de lume. Se mai întâmplă!”. Te poți ierta pentru asta (alt gând), continuând să faci ceea ce ai de făcut în ziua respectivă, fiind mai calm, linistit, relaxat (altă emoție). Sau după de m-am întristat, aș fi putut merge la sport sau să fac o plimbare (alt comportament) ceea ce te face să te simți mai revigorant (generez altă emoție) etc.
Ce înțelegi din exemplul de mai sus? Emoțiile și comportamentele sunt legate.
Persoanele care nu-și gestionează emoțiile puternice, ajung la comportamente autodistructive, atunci când îi copleșește furia, tristețea, panica etc. Pot apela la consum de alcool, droguri, devin manipulatori, mănâncă obsesiv. Deci, controlul emoțiilor este crucial pentru o bună gestionare a vieții personale și profesionale.
Vă mai las câteva sugestii pentru controlul emoțional:
-fă câteva respirații adânci și lente pentru a-ți calma sistemul nervos și a-ți reduce stresul.
– practică mindfulness. Dedicați câteva minute în fiecare zi pentru a te concentra doar pe ce simți în corp fără a judeca nimic, doar a observa.
– dacă ți se potrivește, meditează. Meditația poate ajuta la conștientizarea și gestionarea emoțiilor.
– cel mai important este să îți monitorizezi gândurilor: Fii atent la gândurile tale și la cum acestea influențează emoțiile tale. Încurajează gândirea pozitivă și evită să te lași pradă gândurilor negative.
– fă mișcare și exerciții fizice: Activitatea fizică regulată poate ajuta la eliberarea tensiunii și la îmbunătățirea stării de spirit.
Dacă simți că ai dificultăți în gestionarea emoțiilor, consultați un psihoterapeut pentru sprijin.
Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN
Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Dați like, share, subscribe!
*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!
Citește și