Share
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: „Fiecare zi aduce cu sine o nouă șansă, iar perseverența este cheia”

Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: „Fiecare zi aduce cu sine o nouă șansă, iar perseverența este cheia”

Dragă cititorule,

Astăzi vreau să vorbim despre un subiect care ne afectează pe toți, într-un fel sau altul: fricile care ne țin pe loc și credințele limitative care, adesea, ne împiedică să vedem adevăratul nostru potențial.

Poate ai avut momente când te-ai întrebat: „De ce nu pot să fac acel pas important?” sau „De ce simt că nu sunt suficient de bun?”. “ De ce dimt că nu pot ieși din relația asta care nu-mi face bine?”Te-ai oprit vreodată din drumul tău din cauza unei frici, a unei îndoieli sau a unui gând care ți-a spus că nu poți reuși, că nu o să te descurci etc? Ei bine, nu ești singur.

De unde vin aceste credințe?

În majoritatea cazurilor, credințele care ne limitează au rădăcini adânci, formate poate în copilărie sau în experiențele noastre din trecut. Poate ai auzit că „Nu toți putem fi de succes” , “ La noi în familie întotdeauna a fost greu”sau că „Nu ești genul de om care să…”. Astfel de mesaje se strecoară în mințile noastre și, fără să ne dăm seama, începem să le credem. De fapt, ceilalți ne-au făcut să credem că acesta este adevărul nostru.

Dar iată un secret pe care vreau să ți-l împărtășesc: gândurile tale nu sunt întotdeauna adevărate. Nu orice gând care îți trece prin minte trebuie să fie acceptat ca fiind realitate. Gândul nu înseamnă că fapt. Dar dacă nu suntem atenți la ceea ce se învârte în capul nostru, acestea ne vor determina emoțiile pe care le simțim și emoțiile vor determina comportamentul și ceea ce simțim în corpul fizic. Ai puterea să-ți alegi gândurile, să le îndrumi, să le schimbi.

Curajul nu înseamnă absența fricii

Mulți oameni cred că cei curajoși nu se tem de nimic. Dar adevărul este că frica este o emoție umană, naturală, și nimeni nu este imun la ea. Curajul înseamnă să îți simți frica, dar să nu o lași să te controleze. Să faci pași mici, chiar dacă te temi. Să acționezi chiar și atunci când nu ești sigur de rezultat. Să te expui la frică. Doar acolo există creștere. Doar dacă depășești zona de confort.

Gândește-te la momentele în care ai fost cu adevărat curajos. Poate că a fost atunci când ai început o nouă relație, când ți-ai schimbat cariera sau când ai avut o conversație dificilă cu cineva apropiat. Aceste momente nu au fost lipsite de frică, dar ai avut puterea să mergi înainte, în ciuda îndoielilor.

Cum poți face acest lucru mai des?

Conștientizează-ți credințele limitative. Oprește-te pentru un moment și gândește-te la mesajele pe care ți le spui zilnic. „Nu sunt suficient de bun”, „Nu voi reuși”, „Nu merit asta”. “ Nu-s în stare”, “ Eu niciodată n-am noroc “ etc. Care sunt gândurile care îți subminează încrederea? Fă-le vizibile și pune-le sub semnul întrebării. Sunt doar gânduri, deci pot fi schimbate.
Întreabă-te: este acest gând adevărat? De multe ori, credem fără să verificăm. Dacă îți spui „Nu sunt capabil de asta”, întreabă-te: „De unde știu asta cu siguranță?”. Când aduci aceste credințe în lumină, îți dai seama că multe dintre ele nu au o bază solidă.
Înlocuiește-le cu gânduri care te susțin. În loc să spui „Nu sunt suficient de pregătit”, spune-ți „Fac tot posibilul să mă pregătesc mai bine și asta este suficient”. Schimbarea de perspectivă poate avea un impact uriaș asupra modului în care acționezi.
Acceptă că eșecul este parte din drum. De câte ori ai fost împiedicat de frica de a greși? Eșecul nu este finalul, ci doar o etapă de învățare. Fiecare greșeală te aduce mai aproape de succesul tău, de aceea, nu te teme să încerci.
Înconjoară-te de oameni care te susțin. Încrederea în sine poate fi alimentată de comunitatea din jurul tău. Caută persoane care te încurajează, care îți recunosc valoarea și care te motivează să crești. Energia și sprijinul celor din jur contează mai mult decât credem.
Nu renunța niciodată la speranță.

În momentele grele, poate părea că nu există nicio soluție, că toate drumurile sunt închise și că nu mai ai puterea de a merge înainte. Dar vreau să îți reamintesc ceva: lucrurile se schimbă. Viața este plină de oportunități neprevăzute și de resurse pe care nu le vezi acum, dar care îți vor apărea în cale.

Speranța nu înseamnă să aștepți pasiv ca lucrurile să se îmbunătățească, ci să continui să faci pași înainte, să cauți soluții, să acționezi zilnic, să perseverezi chiar și atunci când totul pare dificil. Fiecare zi aduce cu sine o nouă șansă, iar perseverența este cheia.

Fii atent la dialogul tău interior

Cel mai important lucru pe care îl poți face este să fii atent la modul în care vorbești cu tine. Ești critic, îți pui piedici sau te încurajezi și îți recunoști valoarea? Tu trebuie să fii cel mai bun prieten al tău. Dacă ai avea un prieten ce te-ar mustra zilnic, cum te-ai simți? Nu prea bine. Păi, când tu îți vorbești cu dispreț, neîncredere, te critici, îți spui vorbe urâcioase la adresa ta, ce crezi că se întâmplă? Noi suntem cei mai mari abuzatori ai noștri. Dialogul nostru interior creează realitatea noastră. Dacă îți spui constant că nu poți, că nu meriți, mintea ta va începe să creadă asta.

Dar dacă îți spui: „Încerc din nou”, „Fac pași mici, dar siguri”, „Am încredere în procesul meu”, vei începe să te simți diferit. Vei vedea că începi să îți construiești curajul, că îndoielile se reduc și că devii mai deschis la oportunități.

În concluzie, viața nu este un drum drept. Vom întâlni provocări, frici și credințe care ne limitează. Dar cu fiecare pas conștient pe care îl faci, cu fiecare gând pe care îl schimbi, te aproprii mai mult de cea mai curajoasă versiune a ta.

Ai încredere că poți depăși orice îndoială și că, în ciuda tuturor obstacolelor, există un drum deschis înaintea ta, așteptând să fie parcurs.

Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN

Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Dați like, share, subscribe!

*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!

Citește și

Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: „De multe ori, reacțiile noastre impulsive nu fac decât să amplifice un conflict sau să ne epuizeze emoțional”


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu