Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 5 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 6 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 10 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 11 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 11 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 15 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 15 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 16 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 16 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Reacțiile negative pe care le avem atunci când cineva încearcă să ne influențeze comportamentul nu sunt întâmplătoare; Care sunt motivele
De ce ne deranjează când ni se spune ce să facem.
Să recunoaștem, nimănui nu-i place să primească ordine, fie că vin de la un șef, un partener, un părinte sau altcineva. Cum te simți când cineva încearcă să îți dea directive? Probabil că nu prea bine. Chiar și când ni se sugerează să facem ceva ce oricum aveam în plan, simțim un fel de disconfort.
Reacțiile negative pe care le avem atunci când cineva încearcă să ne influențeze comportamentul nu sunt întâmplătoare. Motivele diferă de la o persoană la alta, dar există câteva explicații comune. Hai să discutăm despre șase dintre ele.
1. Retrăim sentimentul de copilărie
Când eram mici, ne imaginam că, odată ce vom crește, vom fi cei care dau ordine, nu cei care le primesc. Așa că atunci când cineva încearcă să ne spună cum să ne comportăm, putem simți că suntem din nou copii. Această senzație poate stârni o reacție copilăroasă, ca un acces de furie într-o variantă de adult( copilul interior).
2. Pierderea sentimentului de putere
Un alt motiv pentru care simțim că ni se urcă sângele la cap când ni se spune ce să facem este că ne simțim lipsiți de putere. Când altcineva alege în locul nostru, putem avea sentimentul că ne simțim slabi, ca și cum am renunța la control. Refuzul de a urma ordinele poate fi modul nostru de a recâștiga acea putere, chiar dacă acest refuz nu este în interesul nostru.
3. Ne dorim să fim independenți
Nevoia de autonomie este esențială pentru starea noastră de bine. Este un drept firesc să putem decide pentru noi înșine, iar când cineva încearcă să ne controleze, simțim că ne este încălcat acest drept. De la copilul de doi ani care vrea să facă totul singur până la adulții care se opun oricărei forme de control, această dorință de autonomie este universală.
4. Ne prețuim individualitatea
În societățile occidentale, se pune un mare accent pe individualism. Vrem să luăm propriile decizii, să fim unici și să ne distingem de ceilalți. Parcă nu vrem să mergem cu “ turma”. Când urmăm ordinele altora, simțim că ne pierdem o parte importantă din identitate.
5. Orice comandă ascunde o critică
Atunci când cineva ne spune să facem lucrurile altfel, subtextul este că ceea ce facem acum nu este suficient de bine. Toți vrem să credem că suntem pe drumul cel bun, așa că aceste sugestii pot fi resimțite ca o critică, ceea ce duce la rezistență.
6. Ne este teamă că s-ar putea crea un precedent periculos
Chiar dacă o cerere nu ne deranjează în mod special, ne putem îngrijora că acesta este doar începutul. Este ceva de genul: “ îi dau un deget, apoi îmi ia toată mâna “. O mică concesie poate duce la cerințe mai mari și la o pierdere tot mai mare a controlului, ceea ce alimentează o reacție de opoziție.
Cum să răspunzi eficient atunci când cineva îți spune ce să faci
Dacă vrei să eviți reacțiile impulsive care pot să-ți facă mai mult rău decât bine, îți propun trei pași simpli:
1. Observă-ți reacțiile
Fii atent la gândurile și emoțiile care apar atunci când cineva îți spune ce să faci. Încearcă să iei o pauză și să îți dai seama ce simți cu adevărat. Acest lucru îți va permite să reacționezi mai flexibil și mai conștient.
2. Pune-ți ego-ul deoparte
Când te angajezi într-o luptă de voințe, devine greu să gândești limpede. Ego-ul tău vrea să aibă dreptate și să fie în control, dar nu întotdeauna aceasta este cea mai bună abordare.
3. Reexaminează-ți presupunerile
Întreabă-te dacă chiar ești controlat sau tratat ca un copil. De multe ori, ceea ce credem nu este neapărat adevărat. De multe ori reacțiile noastre sunt inconștiente. De aceea, lucrul cu copilul interior este esențial. Trebuie să știu să disting între o nevoie neîndeplinită din trecut sau o problemă pe care am avut-o în trecutul nostru cu anumite persoane sau situații și situația prezentă. Gândește-te dacă există alte moduri de a privi situația care ar putea fi mai utile și mai realiste. Modul în care ne raportăm la situații este esențial.
Așadar, data viitoare când simți că te irită faptul că cineva îți spune ce să faci, amintește-ți aceste idei și încearcă să răspunzi într-un mod care să-ți fie cu adevărat de ajutor.
Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN
Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Dați like, share, subscribe!
*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!
Citește și