Spectacol pentru copii: ”Gulliver în țara păpușilor” - 53 minute în urmă
Un an de întâlniri ale elevilor la limonadă cu polițiștii - 2 ore în urmă
Expoziția „Noi și ele”, autor Felix Aftene, va fi vernisată la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 2 ore în urmă
Înfrângere acasă pentru Minaur - 2 ore în urmă
”Retro Parada Primăverii”: Expoziţie şi paradă de vehicule istorice în Baia Mare - 3 ore în urmă
Timp de ani de zile, ororile s-au ascuns sub masca unei grădinițe - 3 ore în urmă
Ziua Mondială a Conștientizării Autismului, marcată de Spitalul Județean Baia Mare în cadrul Centrului de Terapii Alternative Althera - 3 ore în urmă
America vs. Pinguinii: Trump declară război comercial insulelor Nelocuite! - 4 ore în urmă
Statul plătește mii de euro pentru sere și solarii - 4 ore în urmă
Elena Lupescu, mărturii dintr-o iubire sfârșită brusc - 4 ore în urmă
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Sportul în viața unui copil aduce beneficii în dezvoltarea personală
Sportul este un factor de armonizare și optimizare a dezvoltării copilului, ce poate fi practicat, atât la nivel de performanță, cât și la nivel de agrement, de timp liber.
Atunci când orientăm un copil către sport, trebuie să îl cunoaștem foarte bine și să fim atenți ce fel de sport i se potrivește: unul de echipă (handbal, fotbal, baschet etc.) sau unul individual (înot, tenis de câmp etc.). Fiecare dintre acestea are avantajele și dezavantajele sale.
În primul rând, trebuie să cunoaștem faptul că sportul de echipă ajută copilul să se integreze într-un grup, să comunice cu colegii de echipă sau cu adversarii, să înțeleagă importanța cooperării pentru atingerea reușitei. De exemplu, pentru copiii cu probleme de comunicare, de integrare, sportul de echipă le oferă oportunitatea de a dezvolta abilități sociale, îi ajută să comunice, să colaboreze mai ușor și le dezvoltă încrederea în sine.
Colaborarea în cadrul echipei îi învață să lucreze împreună pentru atingerea unui scop comun. Interacțiunea constantă cu colegii și antrenorii contribuie la dezvoltarea abilităților de comunicare și la înțelegerea importanței respectului reciproc, a fair-play-iului. De asemenea, sportul le oferă o posibilitatea de a-și gestiona emoțiile și stresul, promovând astfel sănătatea mentală. Succesele obținute în timpul competițiilor sportive pot crește încrederea în sine a copiilor și le pot oferi un sentiment de apartenență la grup. Toate aceste, contribuie la transformarea lor în indivizi mai sociabili, comunicativi și îi fac mai pregătiți să se integreze în diverse contexte sociale. Abilitățile pe care le dezvoltă în echipă se vor extrapola în societate.
Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN
Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Dați like, share, subscribe!
*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!
Citește și