Share
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan, despre importanța sportului în dezvoltarea copiilor

Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan, despre importanța sportului în dezvoltarea copiilor

Știți cu toții că eu fac parte din persoanele care încurajează foarte mult oamenii să facă sport. De această dată, încurajez părinții să-și îndrepte copiii spre această zonă. Cunoaștem fiecare beneficiile asupra fizicului, dar mai ales asupra psihicului. Haideți să vedem rolul lui.

Sportul are un rol extrem de important în dezvoltarea copiilor, atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere psiho-social. Cu toate acestea, de destule ori poate fi dificil să-i determinăm pe copii să facă sport.

Părinții nu întotdeauna încurajează copiii să facă sport din varii motive. Hai să vedem care ar fi câteva dintre motivele principale:

Părinții nu au timp. Mulți au programul încărcat. Și părinții, și copiii sunt implicați în foarte multe activități. Sportul poate fi considerat o prioritate prea mai mică.

Familiile pun accent mare pe performanța academică. Părinții pot considera doar acestea importante pentru viitorul copilului. Astfel, sportul, mișcarea pot fi neglijate sau văzute ca fiind neimportante.

Nu au resurse financiare sau sunt limitate.

Practicarea unor sporturi poate însemna costuri serioase. Costuri pe echipamente, cantonamente, taxe de înscriere și transport, recuperare etc. Sunt destule familii ce au dificultăți financiare și pot considera că nu își permit să susțină participarea copiilor la activități sportive. Deși, unele sporturi, nu ne referim neapărat la performanță, pot fi făcute în cadrul școlii gratuit.

Accesul limitat la sporturi. Sunt unele zone în care facilitățile sportive sunt insuficiente sau inadecvate. Părinții care trăiesc în astfel de zone pot găsi dificil să ofere copiilor oportunități de a face sport. Știu sportivi ce practicau fotbal și părinții făceau naveta câte 300 km dus-întors, aproape în fiecare zi pentru ca să aibă copilul lor acces la antrenamente.

Părinții nu sunt conștienți de beneficiile sportului. Unii părinți nu sunt pe deplin conștienți de câte beneficii aduce sportul pentru dezvoltarea fizică, psihologică și socială a copiilor. Educația limitată în ce privește beneficiile sportului poate duce la o subestimare a valorii activităților sportive.

Temeri legate de siguranță. Unii părinți au tot felul de frici legate de siguranța copiilor lor în timpul activităților sportive, le este frică de accidentări sau le e frică să nu fie mediul competițional prea stresant pentru ei. Fricile acestea pot duce la descurajarea copiilor copiilor în a mai practica diferite sporturi.
Modelul comportamental pe care-l observă în familie, influențele culturale. În anumite culturi sau familii, sportul poate să nu valoreze nimic. Părinții care nu au fost expuși ei înșiși la sport în copilărie pot tinde să nu-și încurajeze copiii în această activitate.

Dependența de tehnologie și concurența cu alte forme de divertisment unde “plăcerea” e obținută fără prea mult efort. Pentru mulți părinți poate fi dificil să concureze cu aceste activități și a motiva copiii să facă sport.
Așadar, sportul îi dezvoltă psihic și fizic, îi disciplinează, îi învață reziliența, îi ajuta să-și gestioneze mai bine stresul și emoțiile.

Spor la sport!

Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN

Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Dați like, share, subscribe!

*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!

Citește și

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Furia în viața noastră cotidiană; Cum o stăpânim, indicații folositoare


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu