Share
Salicilul, folosit la prepararea conservelor pentru iarnă, va fi retras din comerț

Salicilul, folosit la prepararea conservelor pentru iarnă, va fi retras din comerț

Salicilul care este folosit de gospodine pentru conservarea legumelor și fructelor va dispărea de pe rafturile magazinelor. Acidul salicilic are tradiție în bucătăriile românilor. Cumpărat în pachețele de circa 20 de grame din magazinele alimentare este folosit la prepararea gemurilor, compoturilor și a murăturilor. Conservele țin mai mult dacă-l presari în borcane. Agenția Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor atrage însă atenția că această substanță nu trebuie folosită în mâncare și a decis retragerea ei de pe piață.

Ioan Oleleu, vicepreședinte ANSVSA: „Este autorizat pentru a fi folosit în diverse produse cosmetice, în special cele pentru îngrijirea corpului, loțiuni de corp și așa mai departe. El nu este un aditiv alimentar.”

Potrivit raportului, acidul salicilic este absorbit rapid și distribuit în tot corpul. A fost detectat în țesuturile creierului, în ochi, în lapte și urină. Poate dura câteva zile până este eliminat. În cazul în care este consumat pe termen lung, irită mucoasa gastrică și poate afecta rinichii. Gospodinele mai folosesc și aspirină, dar nici aceasta nu este indicată.

Lăcrimioara ZOTA 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu