Beneficiile mierii poliflore pentru echilibrul hormonal și susținerea vitalității bărbaților - 6 ore în urmă
Marioara Murărescu – o legendă vie a folclorului românesc - 7 ore în urmă
Reacția Elenei Lasconi la atacurile lui Călin Georgescu - 7 ore în urmă
Alertă epidemiologică: Creștere alarmantă a cazurilor de gripă și infecții respiratorii - 7 ore în urmă
Moștenirea artistică a lui Klein József rămâne o parte importantă a patrimoniului cultural - 7 ore în urmă
Creșterea reprezentării UDMR în Maramureș - 7 ore în urmă
Tersánszky Józsi Jenő: băimăreanul care a refuzat să fie banal - 8 ore în urmă
Mănăstirea Moisei se pregătește de hramul de iarnă - 11 ore în urmă
La Biblioteca Județeană Baia Mare a avut loc o altă întâlnire din seria de conferințe „Provocările gândirii – incursiune în cunoașterea omului”, susținute de Marcel Mureșan - 11 ore în urmă
Povestea scrisului – o călătorie prin timp la Școala Gimnazială Baia-Sprie - 11 ore în urmă
Seva de mesteacăn, elixirul asteniei de primăvară
Cunoaştem cu toţii trunchiurile zvelte şi acoperite de coaja albă ale mestecenilor, unii dintre cei mai puţin pretenţioşi arbori. Cu greu însă putem bănui ca în “vinele” acestor arbori se revarsă odată cu venirea primăverii unul dintre remediile cele mai rare şi mai valoroase ale anotimpului: “seva de mesteacăn”.
Seva recoltată numai primăvara din trunchiul arborelui de mesteacăn, este un lichid foarte limpede, incolor, şi are un gust uşor dulceag foarte agreabil.
De-a lungul perioadei calde a anului, în special vara, mesteacănul formează din apă şi dioxid de carbon, cu ajutorul luminii solare şi a proceselor complexe de fotosinteză, diferite zaharuri şi alte substanţe cu rol hrănitor pentru arbore. Odată cu venirea toamnei, arborele începe să stocheze aceste rezerve nutritive, pregătindu-se astfel pentru renaşterea din primăvară ce urmează.
Când vine primăvara şi natura se retrezeste treptat la viaţă, arborele începe să absoarbă cu putere din sol, apa şi substanţe minerale cu rol nutritiv, simultan cu punerea în mişcare a zaharurilor depozitate anterior. Când aceste componente aflate în stare fluidă ajung să se acumuleze şi să formeze seva, aceasta începe să urce cu forţă dinspre rădăcini spre coroană, retrezind la viaţă întregul arbore. În sevă se acumulează astfel, o serie de substanţe nutritive cu rol esenţial pentru viaţa arborelui, dar care prezintă în acelaşi timp efecte terapeutice remarcabile.
Principalii compuşi ai sevei sunt glucoza şi fructoza, derivaţi terpenici, vitamina C şi o serie întreagă de minerale valoroase: calciu, fosfor, cupru, magneziu, potasiu, mangan, zinc, sodiu şi fier. De asemenea, seva mai conţine: acizi organici, uleiuri esențiale, volatile, taninuri, saponine, vitamine și substanțe biologic active.
Dincolo de aceste minerale şi substanţe nutritive descoperite în sevă prin diferite analize de laborator, se poate remarca un factor suplimentar: energia vieţii. În cazul mesteacănului este vorba de existenţa unei forme deosebite de bioenergie, ce face ca seva să fie o “apă vie”, înzestrată cu capacitatea de a modifica starea energetică a organismului nostru. Ca şi în cazul altor arbori, mestecenii sunt adevărate “centrale” de energie biologică, seva lor fiind puternic impregnată de această forţă ascendentă a arborelui. Tocmai de aceea, în urma curei cu sevă, în fiinţa noastră se poate simţi o tretrezire a puterii de regenerare, atât din punct de vedere fizic, cât şi prin reactivarea puterilor sufleteşti şi mentale.
Seva de mesteacăn are proprietăţi terapeutice, deoarece conţine tot ce e mai bun din mesteacăn, şi poate fi utilizată ca adjuvant în: afecţiuni hepatice, întreaga gamă a afecţiunilor renale, inclusiv calculoza, artroză, reumatism, gută, diabetul zaharat (îndeosebi ca prevenire), boli respiratorii, hipercolesterolemie, dermatoză, tonic capilar.
Lăcrimioara ZOTA