Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 1 oră în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 3 ore în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - 3 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 3 ore în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 4 ore în urmă
Salvamont Maramureş recomandă turiștilor o atenţie sporită pe domeniile schiabile - 4 ore în urmă
Vize anuale obținute pe loc, pe raza municipiului Baia Mare - 6 ore în urmă
Aeroportul din Cluj Napoca a introdus o nouă destinație - 7 ore în urmă
Prima întâlnire din 2025 a membrilor Cenaclului Scriitorilor din Maramureș - 7 ore în urmă
Sunteți invitați să descoperiți expozițiile Centrului Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul din Sighetu Marmației - 8 ore în urmă
Specialiștii în obstetrică–ginecologie din cadrul Spitalului Județean Baia Mare vin în sprijinul pacientelor
Conducerea Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare (SJUBM), cu sprijinul medicilor care activează în cadrul unității sanitare, a demarat o acțiune de informare a pacienților în actualul context epidemiologic. Mai exact, aceștia transmit recomandări de specialitate pentru diverse patologii medicale, privind conduita pacienților și a personalul medical, măsuri interne adoptate pentru creșterea nivelului de siguranță și alte aspecte specifice.
În cele ce urmează, specialiștii în obstetrică–ginecologie vin în sprijinul pacientelor.
„Sarcina se asociază cu o scădere a imunității organismului, deci vorbim de un organism mai predispus la infecții, cu o apărare mai slabă. Modificările care apar în sarcină, în mod normal, la nivelul circulației sângelui și la nivel respirator, produc o solicitare în plus a inimii și plămanilor la gravide. În primele 6 săptămâni după naștere, perioada de lăuzie, organismul este în refacere după sarcină și deci cu o apărare și o rezervă energetică mai redusă. Gravidele și lăuzele sunt atenționate să evite spațiile aglomerate, să se protejeze în locurile publice, prin purtare de mască chirurgicală și mănuși”, explică dr. Găvrilă Timiș, medic șef secție Obstetrică-Ginecologie în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare.
Specialiștii recomandă evitarea consultațiilor care nu sunt strict necesare și insistă pentru efectuarea unei ecografii la 12 săptămâni și la 20 de săptămâni de sarcină. În ultimul trimestru se vor face controale lunar. Gravidelor aflate în trimestrul trei de sarcină le recomandă să-și monitorizeze tensiunea arterială (TA) și greutatea.
“Consultațiile care nu reprezintă o urgență și cele de screening (ex. Test Papanicolau) vor fi amânate până la reluarea normală a activității în spital și la cabinete. Pacientele cu probleme ginecologice și gravidele se pot adresa telefonic medicilor din policlinica Spitalului Județean Baia Mare, primind indicații telefonice și acele cazuri considerate o urgență se vor prezenta ulterior în UPU, urmând a fi consultate. Pacientele cu urgențe ginecologice sau obstetricale, ce nu suportă amânarea, se vor prezenta direct, în regim de urgență, la UPU Spital Județean Baia Mare, unde vor fi consultate. Pacientele cu simptome respiratorii debutate brusc: tuse, lipsă de aer, febră vor anunța medicul de familie, conform recomandărilor comandamentului de urgență”, mai precizează dr. Găvrilă Timiș.