Prima întâlnire din 2025 a membrilor Cenaclului Scriitorilor din Maramureș - 4 minute în urmă
Sunteți invitați să descoperiți expozițiile Centrului Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul din Sighetu Marmației - 57 minute în urmă
În Maramureș sunt disponibile 94 de locuri de muncă - 57 minute în urmă
Fila manuscrisă religioasă, copiată de Ioniță Voița Suceveanul, datează din anul 1766 - 1 oră în urmă
Băița va avea o bază sportivă modernă - 3 ore în urmă
Maramureșul, vizitat de artistul fotograf francez Charles Fréger - 4 ore în urmă
Pe 10 ianuarie, România sărbătorește ZIUA MATEMATICII, INFORMATICII ȘI ȘTIINȚELOR NATURII - 13 ore în urmă
Festivalul internațional de colinde, datini și obiceiuri de iarnă la ucraineni a ajuns la cea de-a XXXII-a ediție - 14 ore în urmă
Muzică și poezie în Parcul „Grădina Morii” din Sighetu Marmației de Ziua Culturii Naționale - 17 ore în urmă
La Biblioteca Orășenească Borșa se reia șezătoarea săptămânală; Sunt invitate doamnele care îndrăgesc portul popular și arta confecționării lui - 19 ore în urmă
Spitalul Județean, cel de infecțioase și Ambulanța sunt pregătite în cazul unor îmbolnăviri cu coronavirus
Managerul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, ec. Sorina Pintea, precum și cel al Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, ec. Ludovica Rusu, au anunțat ieri, 25 februarie, în cadul unei ședințe a Consiliului Județean, că ambele unități spitalicești sunt pregătite în cazul unor îmbolnăviri cu coronavirus.
Sorina Pintea (vezi foto stânga) a subliniat faptul că trebuie evitată starea de panică, severitatea cu care se impune abordarea noului tip de virus fiind similară cu cea impusă de gripă. „Spitalul Județean nu este în carantină și nu are organizată o încăpere dedicată carantinei pentru potențialii pacienți cu coronavirus. Carantina ar presupune un blocaj total al accesului în spital, adică nimeni nu ar putea să intre sau să iasă din unitate. Într-adevăr, există restricționări ale vizitelor, datorate epidemiei de gripă cu care se confruntă țara noastră.
În acest moment, în România există 6.331 de pacienți bolnavi de gripă, o infecție respiratorie care ar trebui văzută ca fiind la fel de gravă precum cea datorată virusului din familia coronavirus. Măsurile pe care Spitalul Județean le-a luat pentru a preîntâmpina posibilele cazuri viitoare de coronavirus sunt similare celor luate pentru preîntâmpinarea epidemiei de gripă, respectiv unitatea spitalicească este aprovizionată cu materiale de protecție, precum măști de unică folosință, halate și botoșei, cu antivirale și alte medicamente necesare. Trebuie menționat că în suplimentarea stocului de măști ne lovim de problema bugetului. Dacă în luna ianuarie prețul de achiziție al unei măști era de 0,18 lei, ieri prețul aceluiași produs a urcat la 1,35 lei, ajungând astăzi la 2,5 lei/bucată”, a precizat directorul Spitalului Județean. Totodată, aceasta spune că spitalul este pregătit să cazeze temporar potențiali purtători ai virusului, în situația în care aceștia vor trebui supuși unor intervenții chirurgicale.
Spitalul de infecțioase este cel care preia suspecții de coronavirus
”Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare este pregătit să asigure asistență medicală și îngrijire pacienților cu infecție probabilă sau confirmată cu coronavirus, dispunând de medicamentele, materialele sanitare, dezinfectanții și echipamentele de protecție necesare. Ca o măsură aparte, accesul în cadrul spitalului este restricționat, însă în mod pur preventiv, neexistând nicio suspiciune de infecție cu coronavirus în Maramureș”, a declarat și ec. Ludovica Rusu (foto dreapta).
Și Serviciul de Ambulanță e pregătit de coronavirus
„Avem toate dotările necesare (n.red. – echipament, inclusiv măști, mănuși) pentru a interveni. Avem o autospecială pregătită, de tip B2, însă, dacă va fi nevoie, vom suplimenta resursele. Există o procedură stabilită pe plan național în astfel de situații. Persoana în cauză este transportată la Spitalul de Boli Infecțioase, unde se stabilește traseul ulterior al al pacientului. Cetățenii trebuie să respecte strict recomandările venite de la cadre autorizate – Ministerul Sănătății sau instituțiile specializate din județ. Faptul că virusul s-a extins în alte țări este cauzat tocmai de faptul că cetățenii nu s-au conformat procedurilor.
Dacă populația va urma recomandările, nu vom avea probleme. Trebuie să înțelegem că ne aflăm în plin sezon al virozelor. Toți cei care au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase nu au prezentat simptomatologie asimilată coronavirusului” – a explicat Alexandru Ilieș (vezi foto stânga), directorul medical al SAJ Maramureș. (C.H & C.Ț.)