Programul special de Sărbători al Bibliotecii „Petre Dulfu” - 3 ore în urmă
„MICUL PRINȚ”, spectacol pentru oameni mari, la Teatrul Municipal- Secția Păpuși - 3 ore în urmă
Revelionul băimărenilor: Concert și foc de artificii cu ocazia trecerii în anul 2025 - 6 ore în urmă
Omagiu lui Mihai Borodi – o seară dedicată artei și frumosului la Muzeul Etnografic al Maramureșului „Francisc Nistor” din Sighetu Marmației - 10 ore în urmă
Masca de sărbătoare din Maramureș – element remarcabil al teatrului popular - 11 ore în urmă
Noaptea trecerii dintre ani la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 11 ore în urmă
„Dulcele copilăriei” și alte povești culinare: Ateliere gastronomice la Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației - 13 ore în urmă
Peste 20 de cupluri din Târgu Lăpuș au sărbătorit nunta de aur - 14 ore în urmă
Slujire arhierească la Catedrala Sfântului Iosif Mărturisitorul din Sighet - 15 ore în urmă
Bastionul Măcelarilor, simbol reprezentativ al orașului Baia Mare - 1 zi în urmă
Vor fi construite centre de recuperare a dependenților de droguri
În data de 11 martie 2024 s-a aprobat în Senat un proiect de lege care prevede construirea a opt centre regionale de recuperare pentru persoanele dependente de droguri. Vor fi centre de dezintoxicare și recuperare a dependenților de droguri, ca instituții specializate pentru recuperarea socială a acestora. Acestea se înființează prin hotărâre a Guvernului. Vor avea personalitate juridică și vor funcționa în subordinea Ministerului Sănătății. Propunerea inițială a fost ca aceste opt centre să funcționeze în subordinea Agenției Naționale Antidrog (MAI). La Senat, a fost modificată inițiativa, iar subordonarea este la Ministerul Sănătății. Motivul invocat este că domeniul de activitate al centrelor are legătură cu cel al sănătății și nu al MAI.
Pentru construirea acestora, se vor aloca sume de investiții:
- 50% din bugetul de stat, prin Ministerul Sănătății
- 50% din bugetele autorităților publice interesate/fonduri din programe de finanțare europene
Proiectul completează art. 22 din Legea 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.
Inițiativa a fost motivată de creșterea incidenței consumului de droguri, atât la persoanele adulte, cât și în rândul elevilor de 16 ani, observată în ultimii ani.
Se propune ca obiectiv responsabilizarea persoanei, îmbunătățirea abilităților de a comunica/relaționa eficient cu ceilalți, de a-și redobândi statutul de persoană liberă să ia decizii și să-și asume responsabilități, în plan personal, familial, social/profesional”.
Lăcrimioara ZOTA