Share
0,1%? – Credință, destin și miracol în viziunea dr. Călin Terțan

0,1%? – Credință, destin și miracol în viziunea dr. Călin Terțan

Cu o privire pătrunzătoare și o prezență ce emană calm și introspecție, dr. Călin Terțan este un om al căutărilor esențiale, atât în profesia sa de medic, cât și în pasiunea sa pentru cinematografia documentară. Prin filmele sale, acesta explorează întrebări profunde despre existență, credință și destin, punând în lumină povești tulburătoare și perspective inedite. De-a lungul timpului, a realizat documentare ce invită la reflecție, precum Moartea, punct sau virgulă? și Reîntoarcere?, acesta din urmă fiind o coproducție cu Photon Media. Acum, cu doar câteva zile înainte de lansarea celui mai nou proiect al său, intitulat simplu dar cu o semnificație subtilă 0,1%?, l-am invitat la un dialog despre film, credință și sensurile mai adânci ale vieții.

Reporter: – Domnule Terțan, sunteți la câteva zile de lansarea filmului documentar 0,1% ?…

Călin Terțan:Așa e, în 5 Aprilie, în Aula Universității de Nord, str. V. Babeș, Baia Mare, va fi premiera acestui nou film documentar.

R: – Despre ce e vorba și de ce ați ales acest subiect?

CT:Este vorba despre un film al cărui subiect abordează o tematică care, din păcate, a ajuns să fie desacralizată, golită de profundele și abisalele sale sensuri… și anume, credința. Din păcate, acest concept a fost transferat în zone mundane, întinate de vulgul și promiscuitatea politică.

În acest film documentar am încercat o disperată resuscitare a acestui sublim și mirabil „zăcământ” care sălășluiește închis în tainița profundei noastre esențe. Și, într-o oarecare măsură, am reușit, căci am întâlnit oameni care, accesându-și potențialul curativ al credinței, au reușit, au învins diagnostice infauste. Iar acești oameni sunt printre noi, sunt cât se poate de tangibili și de comuni.

Nu sunt luați din filmele americane sau din literatura motivațională… sunt aici… printre noi. Însăși prezența și „victoria” lor ne-au atras atenția și ne-au făcut să ne întrebăm… CUM? Cum se poate ca, în ciuda unui diagnostic cu prognostic letal, aceștia trăiesc… sănătoși? Iar în spatele remisiei spontane, al vindecării inexplicabile, a stat credința. Credința că metoda de vindecare la care au apelat îi va vindeca. Și au reușit!

Când folosesc termenul de credință, nu mă refer doar la credința în sensul ei mistic, ci la acea credință lăuntrică, pură și simplă, care transcede toate prejudecățile și barierele confesionale. Nădăjduiesc că, cu acest film, să ajutăm și să sădim un mare semn de întrebare: Dacă ei au reușit, eu de ce nu aș putea-o face?

R: – Ce au în comun filmele pe care le-ați realizat?

CT: – Aici am încercat să răspundem, în măsura potențialului nostru, la cele mai frisonante întrebări ale oricui: De unde venim? Cine suntem? Încotro ne îndreptăm? Sigur, nu avem pretenția că am reușit… dar avem liniștea că suntem pe aleea la capătul căreia se prefigurează zorii marilor răspunsuri.

R: – Ce planuri de viitor aveți?

CT:După lansarea filmului 0,1%?, începem refacerea, reconstruirea documentarului ,,Reîntoarcerea?,, într-o cu totul altă distribuție și scenografie. Se va numi ,,Re-venirea?,,

Apoi, un serial de podcasturi cu oamenii valoroși din preajma noastră, care stau într-un inadmisibil anonimat… și de la care putem să ne înfruptăm cu esențe și spirit. Iar, într-un final… să scriem ,,Trilogia speranței…,, o carte care ar fi îngemănarea celor trei filme.

R: – De ce faceți toate astea?

CT:Pentru a muri în plină detentă, mi-a răspuns cu o hotărâre calmă în glas și o lumină aparte în priviri, de parcă își urma un destin deja scris.

În final, tot ce pot să vă spun este că, prin filmele sale documentare, dr. Călin Terțan nu doar explorează marile întrebări ale existenței, ci provoacă și conștiințele spectatorilor, îndemnându-i să privească dincolo de ceea ce este vizibil și să își regăsească propriile răspunsuri.  „0,1%?” nu este doar un film, ci o călătorie spre esența credinței, spre miracolul uman și puterea interioară care poate răsturna chiar și cele mai sumbre pronosticuri.

Prin urmare, sâmbătă, 5 aprilie, în Aula Universității de Nord din Baia Mare, veți descoperi o poveste tulburătoare și veți avea ocazia nu doar să vizionați filmul, ci și să reflectați asupra întrebării fundamentale: Dacă ei au reușit, eu de ce nu aș putea-o face?

Vasile Petrovan


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu