S a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 14 minute în urmă
Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 2 ore în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 2 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 3 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 14 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 15 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 16 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - 19 ore în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - în urmă
Adevărată artă: Cel mai mare clopot din România a fost făurit în Baia Mare de curând; Cântărește 10 tone și se va auzi de la o distanță de 70 de kilometri
De mai bine de 20 ani, Turnătoria Blotor, condusă de Radu Blotor, făurește clopote. Inițial, aceasta își desfășura activitatea în Satulung, însă de câteva luni s-a mutat la Baia Mare.
Clopotele Blotor au ajuns nu doar în toată țara, ci chiar și dincolo de granițe.
„Am început în anul 2004, atunci am turnat primul clopot al meu. Eram doar un copil, aș putea spune, cu visul de a face cea mai mare turnătorie de clopote din România. Cert este că am reușit să ajungem la nivelul pe care-l vedeți azi”, a declarat Radu Blotor.
De curând, la Turnătoria Blotor a fost realizat cel mai mare clopot din România, iar acesta va fi amplasat în zona Moldovei.
„Este un clopot de 10 tone, 10.000 de kilograme, în nota Mi. Forma lui a fost creată în aproape o lună de zile. Am verificat mai multe modele pentru a obține cel mai bun sunet de clopot pentru această dimensiune.
Acest clopot este cel mai mare făcut de o firmă românească, iar pe plan internațional este la cel mai înalt nivel. Nu că-l lăudăm, dar poate fi verificat – ca tehnică, ca sunet, ca armonice, ca decibeli. Sigur, la ce se cunoaște până astăzi, probabil peste doi ani o să știm mai multe. Dar cu ce avem acum ca și tehnică, ca și informație despre vibrația clopotului și a formei lui este maxim ce am putut obține dintr-un clopot de 10.000 de kilograme.
Este foarte importantă nu doar forma, ci și ornamentarea lui, temperatura de turnare, ziua în care-l torni, în funcție de intemperii. Toate acestea se pun cap la cap pentru a se obține o piesă unicat”, mărturisește Radu Blotor.
De asemenea, acesta spune: „Sunetul este cel mai important la un clopot. Partea de ornamentare este creație persoanală, îmi place foarte mult să ornamentez clopotele. Cu domnul Mircea, în atelierul de creație, stăm și ne gândim cum să le facem. Copiem elemente din pictura bisericilor, din sculptura stranelor, ca să rămână în spațiul tradițional.
Fiecare clopot încercăm să-l ornamentăm diferit. În partea Moldovei se va auzi sunetul acesui clopot, vă vom dezvălui la momentul potrivit și beneficiarul. Mai avem clopote în acea zonă. Sunetul acestui clopot se va auzi undeva la 70 de kilometri”.
Este impresionant ce reușesc să creeze acești oameni. Mult spor în continuare le dorim!
L.C.H.