Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: „Florii înseamnă primire. Dar adevărata primire nu e când ceilalți te aplaudă. E când te lași văzut, exact așa cum ești. Fără decor. Fără mască” - 7 minute în urmă
„Jocul Satului” – tradiție și voie bună în Sat Șugatag în a doua zi de Paști - 2 ore în urmă
Gabriela Ardusătan a lansat priceasna „Am venit la Tine, Doamne” (VIDEO) - 2 ore în urmă
Alexandru Sabo de la Colegiul de Arte Baia Mare, premiat la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală, Vocală și Studii Teoretice - 2 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: „Să Îl întâmpinăm pe Hristos în Ierusalimul sufletelor noastre” – Meditație la Duminica Floriilor - 4 ore în urmă
Ryana Botar de la Școala Populară de Artă Baia Mare, locul II la Concursul de chitară clasică „Samus GuitArt” - 4 ore în urmă
Motiv de divorț? – noua teorie care răstoarnă toate miturile despre căsătorie - 4 ore în urmă
Diana Șoșoacă – ambasadoare de ocazie în SUA, la Mar-a-Lago - 4 ore în urmă
La Catedrala Episcopală din Baia Mare va avea loc procesiunea tradițională de Florii - 8 ore în urmă
Casa din Piața Gorki – proză de Marian Ilea (XI) - 8 ore în urmă
Alexandru Ilea va reprezenta Maramureșul la Expoziția Mondială „Designing Future Society for Our Lives” din Japonia
În cadrul celei de-a 164-a sesiune a Adunării Generale a BIE, desfășurată în luna noiembrie 2018, orașul Osaka (Japonia) a fost ales să găzduiască expoziția mondială din anul 2025, câștigând în fața orașelor contracandidate, Ekaterinburg și Baku.
Expo Osaka are ca temă „Designing Future Society for Our Lives” și se va desfășura în perioada 13 aprilie – 13 octombrie 2025. Cele trei teme secundare ale expoziției „Saving Lives”, „Empowering Lives” și „Connecting Lives” subliniază contribuția statelor la atingerea obiectivelor de dezvoltare ustenabilă, așa cum acestea au fost formulate de ONU. La expoziție se așteaptă participarea a peste 150 de țări și 25 de organizații internaționale, precum și vizita a peste 28 de milioane de vizitatori.
Expoziția mondială va avea loc pe insula Yumeshima, o insulă artificială construită pe malul mării în orașul Osaka, unul dintre cele două centre administrative majore ale regiunii Kansai, alături de Kyoto, potrivit mae.ro.
Județul Maramureș va fi și el prezent la această manifestare de amploare prin tânărul artist Alexandru Ilea din Baia Mare.
„Mă numesc Alexandru Ilea, cunoscut și ca Noian, și am marea bucurie de a împărtăși celor ce vor veni la Expoziția Mondială de la Osaka ceea ce am învățat cercetând satele din Maramureș și împrejurimi în ultimii zece ani.
Tema Pavilionului României fiind „Romania: Land of tomorrow”, voi arăta ipostaze atât tradiționale cât și inovatoare ale picturii pe sticlă transilvănene, de la icoane la animații și instalații cu iluminarea dinamică. Una dintre lucrările mele va cuprinde o animație cu un grup de dansatori jucând Bărbătescul în timp ce le cânt la fluier și drâmbă, iar alta o mamă cântând un cântec de leagăn copilului ei, anume o înregistrare interpretată de Măriuca Verdeș, fondatoarea Școlii Rădăcinilor Străbune care o voi reprezenta la această expoziție internațională și de care mă leagă o îndelungată colaborare.
Oameni din toate colțurile lumii vor putea să deprindă câte o taină din aceste arte, cunoscând mai îndeaproape atât Maramureșul cât și pe ei înșiși, căci artele tradiționale pretutindeni se aseamănă fără contopire”, informează artistul.
În total, șase meșteșugari din zone diferite ale României vor participa la expoziția din Osaka. Unul dintre aceștia este și Leon Burbulea din Tureac, Bistrița-Năsăud. Este meşter cojocar și curelar, acasă având un adevărat atelier de creaţie de pieptare, chimire, opinci și căciuli de astrahan, toate din piele naturală de bovină, miel, oaie și capră. De asemenea, pictează şi răstigniri şi icoane, conform rasunetul.ro. La fel ca Alexandru Ilea, acesta reprezintă Asociația Rădăcinilor Străbune (președinte Măriuca Verdeș).
Drum bun și mult succes! Cu siguranță ne vor reprezenta cu cinste.
L.C.H.