Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 16 minute în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 39 minute în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 14 ore în urmă
17 zile libere în 2025 pentru angajații din România - 15 ore în urmă
În a treia zi de Crăciun, ierarhii maramureșeni au slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 16 ore în urmă
În a doua zi de Crăciun, în Bogdan Vodă, pe Valea Izei, s-a organizat joc - 17 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Între Trecut și Viitor – Reflecții la cumpăna dintre ani - 18 ore în urmă
Diana Topan și Dorin Filip au lansat cântecul „Dragoste, parfum de floare rară” - 18 ore în urmă
Apel umanitar: O familie din Săcălășeni are nevoie de sprijin după ce locuința i-a fost grav afectată de un incendiu - în urmă
Echipa de robotică a liceului „George Barițiu” Baia Mare, pe podium la prima etapă din cadrul competiției First Tech Challenge Romania - 1 zi în urmă
Baia Mare are trei noi cetățeni de onoare – Traian Rareș Tuș, Andrei Cupșa și Antonio Alexandru Savolszki
Baia Mare are trei noi cetățeni de onoare, autoritățile locale votând azi, 13 septembrie, în acest sens. Toți trei sunt tineri cu performanțe remarcabile.
Traian Rareș Tuș (20 de ani)
Este absolvent al Colegiului Național ”Gheorghe Șincai” din Baia Mare și momentan student în anul II la Fizică în cadrul Universității Oxford, Hertford College. Este deținătorul unui titlu academic de Master of Physics conferit de University of Oxford. Din acest an, Traian este președinte al Societății de Fizică Tanner a Colegiului Hertford, Universitatea Oxford.
Este, de asemenea, autorul cărții ”Psalms of Horror”, volum științific și creativ care abordează una dintre cele mai semnificative probleme ale istoriei, și anume ”cum se va sfârși lumea?”.
A exercitat funcția de Consilier Onorific al Guvernatorului în structura Rotary District 2241 România și Republica Moldova, în perioada 2022 – 2023, a fost vorbitor în cadrul conferințelor TedX din orașul său natal, Baia Mare, în anul 2022, abordând legăturile ascunse dintre lucrurile mărunte și modul în care ele pot influența parcursul civilizației noastre. Traian Rareș Tuș are în palmares funcția de asistent de cercetare la Institutul de Științe Spațiale – ISS (România), de membru al Echipei de Cercetare Proiect Erasmus al Universității Tehnice din Praga și instructor de Astronomie Udemy, pentru care a conceput, organizat și editat un curs online de Astronomie Sferică.
Dintre distincțiile, titlurile și premiile obținute de Traian Rareș Tuș mențioăm: titlul de Paul Harris Fellow, cea mai înaltă distincție individuală emisă de Rotary International, medalia de argint la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică din anii 2022 și 2021, Premiul I și medalia de aur la Competiția Internațională din anul 2022, medalia de argint la Olimpiada de Fizică Balcanică din anul 2021, medalia de aur la Ecompetiția Globală de Astronomie și Astrofizică din anul 2020, citația prezidențială Rotary din anul 2020, titlul ”Cinstea Maramureșului” emis de Consiliul Județean Maramureș în anul 2019.
Traian Rareș Tuș desfășoară, de asemenea, o susținută activitate de voluntariat, menținând vie legătura cu orașul său natal și vizând dezvoltarea acestuia: este președinte fondator și membru activ al Interact Abstract Club din Baia Mare, activează ca fondator și voluntar al clubului EDISON de tehnologie și antreprenoriat din Baia Mare. A fost profesor voluntar de fizică și astrofizică în cadrul a două ediții ale Romanian Science Festival în perioada 2019 – 2021, promovând domeniul în rândul copiilor și al adulților și a activat ca ghid de astronomie la Muzeul de Științe Astronomice din Baia Mare în cadrul a patru ediții ale Nopții Europene a Muzeelor, în intervalul 2018 – 2022.
Deține, de asemenea, funcția de secretar și membru activ al Societății Române a Universității Oxford, contribuind la creșterea susținerea și promovarea activității studenților români de toate vârstele și specializările din cadrul acestei prestigioase instituții de învățământ superior și este membru al Societății MENSA – România.
Andrei Cupșa (29 de ani)
S-a născut în Baia Mare în anul 1995. Deși a fost diagnosticat cu Sindrom Down, a luptat încă de mic pentru a-și depăși problemele de sănătate. Practică schi și înot de la vârsta de 9 ani, alături de copii cu dizabilități. A devenit unul dintre cei mai buni sportivi din țară în competițiile destinate persoanelor cu nevoi speciale. Este primul sportiv băimărean care după ani de antrenamente a reușit să devină unul dintre cei mai buni schiori și inotători din țară.
A participat la Jocurile Mondiale de iarnă Special Olimpycs obținând medialii, astfel:
- În 2013 – Medalia de Argint la schi – slalom special la Jocurile Mondiale de Iarnă Special olympics Pyeong Chang din Coreea de Sud
- În 2014 – Medalia de Argint la înot 50 m fluture la Special Olympics Invitational Games de la Monaco
- În 2016, 2017, 2018 Medalii de Aur la înot la Special Olympics din Ucraina
- În 2017 – Medalia de Bronz la schi alpin la Jocurile Mondiale de iarnă Special Olympics Schladming din Austria
- În 2019 – Medalia de Argint la ștafetă 4X50 m Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics de la Abu Dhabi
- În 2022 – Medalia de Argint la înot 50 m crawl și Medalia de Bronz la ștafetă 4X50 m Special Olympics International Games de la Malta
La majoritatea competițiilor naționale – Jocurile Naționale Special Olympics România dintre anii 2011-2024 a obținut medalii de aur la înot: crawl, spate, fluture și liber.
Municipiul Baia Mare este, astfel, reprezentat pe plan național și internațional de un om de o mare valoare în plan sportiv, un tânăr care a demostrat că prin voință și muncă poți obține rezultate remarcabile, în pofida unui start defavorabil.
Antonio Alexandru Savolszki (18 ani)
S-a născut în Baia Mare, fiind pe linia descendentă a tatălui, stră-stră-strănepot al celebrului
scriitor Gheorghe Șincai și nepot al celebrei actrițe Sanda Savolszky, iar pe linia descendentă a mamei fiind nepot ai celebrilor scriitori, poeți și epigramiști Bud Nistor, Bud Niculae și Bud Florica.
Pe fondul unui astfel de pedigree cultural și cu ajutorul părinților:
La 4 ani a știut să scrie și să citească, făcându-și propriile povești, jocuri și jucării cu personaje create de el.
La 5 ani a devenit cel mai mic epigramist al planetei, scriind zeci de epigrame publicate în diferite publicații.
La 6 ani a deschis Kindersland, primul său spațiu de joacă pentru copii, unde a organizat activități creative pentru copii.
La 7 ani a creat primul Muzeu Mobil al Mini Figurinelor din lume, machete cu povești stop – cadru interactive cu multe concursuri pentru copii.
A organizat multe expoziții în școlile și marile supermaketuri din România și a fost invitat să organizeze și un turneu internațional, în parteneriat cu Institutul Român de Cultură, proiect care nu s-a finalizat în acel moment.
La 8 ani a început colaborări cu asociații culturale, creând multe evenimente în parteneriat cu Inspectoratul Școlar din Baia Mare și a primit propunerea de a realiza un proiect educațional la nivel național alături de Ministerul Educației din România.
La 9 ani a descoperit animarea 3D și a început un nou capitol din viața, realizând multe materiale animate 3D, respectiv videoclipuri.
La 10 ani a inventat Elss – Module pentru sursele de iluminat cu rol protectiv ocular și potențator luminos, un sistem 100% inovator cu o varietate de forme și culori care oferă un nou spațiu publicitar pentru magazine, dar și pentru iluminatul stradal, toate cu consum de energie electrică zero.
La 11 ani a început să lucreze la proiectul de animație 3D Familia multiversală Yoohpey, un serial de animație, nou și inovativ, care reamintește familiilor într-un mod amuzant că un tânăr talentat și experimentat ajunge un adult realizat.
La 15 ani a luat examenul de bacalaureat la Cambridge cu A* în științe informatice cu 3 ani mai repede decât vârsta standard și după doar 2 luni de pregătire (12 examene ce includeau și 3 ani cu materii pe care nu Ie-a parcus niciodată înainte) .
De la 16 ani deține în Londra o companie de animație 3D și o asociație culturală și s-a pregătit să dea examenele finale pentru diplomele de Universitate, de Masters și de Doctorat, toate în regim special.
Până la 18 ani a lansat online primul hub mondial cu activități pentru toate familiile cu copii, făcut în întregime de un tânăr. Hub-ul conține poezii, povești, jocuri inclusiv multiplayer, compoziții muzicale, activități creative de confecționare a modelelor din hârtie, sfaturi utile pentru tineri și multe alte materiale pe rețelele de socializare, cu noutăți lunare, iar în viitor și o serie de animație 3D.
A bifat deja importante realizări în domeniul educației, dorind să împărtășească propria experiență pentru a-i sprijini și pe alții să crească frumos.
Dorința lui este de a promova imaginea României la nivel mondial și pentru a-i ajuta pe cât mai mulți tineri să-și descopere talentele, să le dezvolte și să le folosească în cel mai potrivit mod, trăindu-și astfel visul.
Felicitări! Jos pălăria pentru toți trei, adevărate exemple pentru tineri!