Elevii sunt invitați să se înscrie la cea de-a IV-a ediție a Proiectului Eparhial Cultural-Teologic „Mihai Eminescu – poet român al rugăciunii și meditației” - 20 minute în urmă
Fotograful maramureșean Ilie Tudorel vernisează la Madrid expoziția „Comorile României” - 4 ore în urmă
PS Timotei Sătmăreanul a slujit în această duminică la Mănăstirea Măriuș - 6 ore în urmă
Rezultate bune obținute de Academia de Şah Maramureş la Nyíregyháza - 7 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Muzeul Satului din Baia Mare - 8 ore în urmă
În Baia Mare se organizează un atelier practic de literație pentru învățători și educatori - 8 ore în urmă
Tradiție și culoare: Sighetu Marmației a găzduit a XXXII-a ediție a Festivalului Internațional de Colinde, Datini și Obiceiuri de Iarnă la Ucraineni - 9 ore în urmă
Maramureșencele Nicola Codrea și Sara Sitar, vicecampioane naționale la categoria U14 dublu fete la Campionatele Naționale Individuale Indoor - 10 ore în urmă
Intervenție de urgență la biserica de lemn din Buteasa; Se află în cea mai avansată stare de degradare dintre toate bisericile de lemn maramureșene - 11 ore în urmă
PS Timotei Sătmăreanul își serbează ziua de naștere - 12 ore în urmă
Ca să-și salveze spitalul, un oraș mic se luptă cu un Guvern mare
Printr-o ordonanță din 2011, Spitalul orăşenesc Baia Sprie fost închis, alături de alte spitale din ţară. Însă comunitatea n-a acceptat să rămână fără spital și să meargă pentru orice fleac în Baia Mare. Fostul primar al oraşului, Dorin Paşca şi Consiliul Local s-au implicat și, prin subscripție publică de acțiuni, au înființat societatea medicală ”Medspria”. Grupului de inițiativă alcătuit din 87 de persoane li s-au alăturat și alți concitadini, în funcție de posibilități.
”Din acel moment, localnicii au fost cei care au cumpărat, fie şi numai o acţiune în valoare de 20 de lei, doar pentru a sprijini repornirea spitalului” – a subliniat primarul Alin Sebastian Bîrda.
Partea de asistență medicală e funcțională
Fiindcă unitatea principală a spitalului se află în plin proces de reabilitare, partea de asistenţă medicală a devenit funcţională într-o clădire a unității, situată peste drum, și care a fost complet modernizată. Acolo se află 20 de cabinete generaliste de servicii medicale: gastroenterologie, neurologie, psihiatrie, chirurgie, alergologie, interne, reumatologie-recuperare fizică, urologie, oftalmologie. La parterul clădirii vechiului spital orăşenesc mai funcţionează doar centrul de permanenţă şi laboratorul de analize medicale. Preţul unei consultaţii medicale oscilează între 40-50 lei şi 150 de lei.
Birocrația pune bețe în roate
Desființarea vechii structuri nu a fost oficializată și în acte. Demersurile făcute în acest sens de Primăria Baia Sprie și de Prefectura Maramureș s-au blocat pe la Guvern. Situația juridică neclară nu permite societății medicale să încheie contracte cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Maramureş, pe motiv că ambele entități – cea veche și cea nouă – funcționează la aceeași adresă. De aceea, nu se pot deconta din serviciile medicale prestate și, astfel, să mai vină niște bani pentru reabilitare.
Proiect ambițios pentru clădirea veche: centru modern de geriatrie
Pentru a duce proiectul mai departe, se lucrează la întocmirea documentaţiei în vederea accesării unor fonduri europene de 200.000 de euro, cu care să se înfiinţeze o secţie modernă de geriatrie.
”Până în prezent avem 319 acţionari și au fost realizate investiţii de aproape 500.000 de lei. Mai este mult de investit. Consiliul Local Baia Sprie a decis să concesioneze cele două clădiri către noua societate medicală înfiinţată. Cum în zonă bolile bătrâneţii sunt cele mai frecvente, în clădirea veche va fi amenajat un centru modern de geriatrie, cu secţii de recuperare, kinetoterapie, fizioterapie, bazine cu apă sărată şi alte dotări” – a explicat managerul societății medicale ”Medspria”, Maria Pop.
Leontin CUPAR