Victor Ponta și-a lansat un site oficial pentru strângere de semnături - 9 ore în urmă
Pestă porcină descoperită la Cătălina - 9 ore în urmă
O poveste virală: Maramureșul, americanii și TikTok-ul - 11 ore în urmă
Aurel Dan: O viață în culori - 13 ore în urmă
Fuego va concerta în Baia Mare, alături de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” - 14 ore în urmă
În atenția tinerelor talente: Artista Maria Casandra Hauși reia cursurile de măiestrie și interpretare vocală - 14 ore în urmă
Veste bună pentru proprietarii de terenuri și imobile - 16 ore în urmă
Finanțare pentru comuna Săpânța - 16 ore în urmă
Maramureșul, prezent la FOTE 2025: Tinerii sportivi pregătiți pentru provocarea olimpică - 16 ore în urmă
Cursanții Atelierului de Pictură din Târgu Lăpuș vă invită la vernisajul expoziției „Magia Iernii” - 19 ore în urmă
Cristian Cadar, realizator de măști populare: „Datoria și respectul meu față de meșteșuguri, dar și pentru frumoasele noastre tradiții nu vor pieri niciodată”
Ne fascinează să vedem tineri atât de pasionați de obiceiuri și de respectarea tradițiilor maramureșene. Unul dintre aceștia este Cristian Cadar (18 ani) din Baia Mare.
De mic el realizează măști populare, acum fiind deja expert în confecționarea lor.
„Pasiunea și fascinația mea pentru măști și pentru tradiții în general a început de la o vârstă fragedă. Încercările mele de a face o mască singur, acasă, au fost urmate de dezvoltarea mea în cadrul Palatului Copiilor din Baia Mare sub îndrumarea domnilor profesori Marcel și Maria Stanciu, care au adus o contribuție enorm de mare asupra dezvoltării mele pe plan artistic și tradițional”, a declarat tânărul meșter.
Măștile sale au ajuns chiar și dincolo de granițe, oamenii fiind impresionați de munca sa.
De-a lungul timpului, maramureșeanul a câștigat numeroase premii la concursuri și festivaluri, acestea fiind o confirmare a muncii și talentului său.
„Instruit fiind de mic în a duce și a păstra tradiția și meșteșugurile nealterate pe mai departe, am participat la numeroase concursuri și festivaluri atât în țară, cât și peste hotare. Măștile mele fiind o atracție și adevărate „jucării” pentru public au ajuns și în Ucraina, America, Republica Moldova, Austria, Spania, iar participările mele la „Olimpiada Meșteșuguri artistice tradiționale” din Sibiu au însemnat foarte mult. Începând din clasa a II-a am crescut și am evoluat semnificativ în cadrul olimpiadei, obținând în primul an singurul meu premiu al II-lea urmat în decursul celor 10 participări numai de succese și locul I.
Confecționez și chimire specifice Maramureșului, un obiect vestimentar tradițional mult utilizat de către maramureșeni. Datoria și respectul meu față de aceste meșteșuguri, dar și pentru frumoasele noastre tradiții maramureșene nu vor pieri niciodată”, precizează Cristian Cadar.
Frumoasele obiecte realizate de acest tânăr le puteți găsi și la târgurile meșterilor populari organizate cu prilejul a diverse evenimente.
Îl felicităm pentru tot ceea ce realizează și îi dorim mult spor în continuare!
Lavinia-Codruța HERMAN
Citește și
Tineri maramureșeni premiați la etapa națională a Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale”