Share
„Cu Denis prin Maramureș” – povestea tânărului căruia îi place să promoveze țăranii autentici; „Banii sunt trecători, dar aceste lucruri rămân veșnice!”

„Cu Denis prin Maramureș” – povestea tânărului căruia îi place să promoveze țăranii autentici; „Banii sunt trecători, dar aceste lucruri rămân veșnice!”

Ne bucurăm când vedem tineri intersați de folclor, de tradiții, care doresc să ducă mai departe tot ceea ce înseamnă Maramureș.

Denis Năsui este din comuna Vișeu de Jos, o localitate în care a învățat, spune el, cu adevărat rânduiala satului românesc. Are 20 de ani și este în anul II la Studii Culturale-Etnologie din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare.

Îi place să promoveze Maramureșul cu toți oamenii săi de valoare, făcând cercetare de teren la mai mulți bătrâni de la sate. Astfel a luat naștere proiectul „Cu Denis prin Maramureș”.

„Proiectul a început într-o perioadă a vieții mele când am refuzat să cred că viața noastră, a oamenilor, se rezumă la muncă, bani și cam atât. Am crezut în acest vis, mi-am luat un go pro și am pornit cercetarea de teren prin satele Maramureșului. Filmez țăranii autentici, meșteșugari și pe oricine este valoros într-un fel sau altul.

Mai exact, le iau interviuri la cei pe care-i întâlnesc și le postez pe toate rețele mele de socializare: Youtube, Facebook, Instagram, TikTok. Îmi place ce fac și vreau să continui acest proiect de suflet” – declară tânărul maramureșean.

Întrebat de unde a moștenit această pasiune pentru folclor și autentic Denis Năsui spune:

„În familia mea nu a fost vreo persoană care să fie îndrăgostită a;a de mult ca mine de tot ce înseamnă autenticitate, tradiție și port popular. Bunica din partea mamei a fost un meșteșugar vestit în zona Vișeului, pentru că ea făcea pieptare, cojoace specifice zonei. Oarecum acolo mi s-au pus primele baze și de acolo am învățat să fiu om de omenie înainte de toate.

Un lucru ciudat care mi s-a întâmplat a fost atunci când bunica mea a decedat. În ziua aceea, înainte de a afla vestea tragică, am creat pagina de facebook Vișeu de Jos, primul meu proiect de suflet, iar apoi povestea a continuat până acum când deja vorbim de proiectul „Cu Denis prin Maramureș”. Doamne ajută!”.

L-am rugat pe Denis să ne povestească puțin despre oamenii cu care a intrat în contact, să ne spună ce a învățat de la ei, dar și ce l-a impresionat cel mai mult.

„De la fiecare dată am avut ceva de învățat. Fiecare transmite ceva, fiecare spune ceva. Oamenii pe care i-am întâlnit sunt cu adevărat autentici!

Am fost într-o cercetare de teren în satul meu natal. Am găsit într-o lucrare de specialitate un cântec, o hore din Vișeu de Jos. Nu știți cât de emoționat am fost când am lecturat acel text folcloric. Emoții de la cer până la pământ! Mai jos scria și performerul. Am zis eu atunci că trebuie să ajung la acea persoană! Neapărat! Și timp de trei săptămâni tot am căutat pe acel performer. La un moment dat, am zis că poate nu mai este printre noi. Dar nu m-am lăsat bătut. De obicei eu nu mă las bătut.

Si ghiciți ce? Am găsit performerul! Am mers la el acasă și am retrăit emoțiile pe care le-am avut atunci când am citit prima dată textul. Mătușica mi-a recitat cred că peste 10 poezii populare culese sau compuse de ea. Ce fascinant! La final, când ne-am despărțit după ce am filmat, ghiciți ce s-a întâmplat? Mătușa mi-a sărutat mâna spunând „Măi coptile, nu știu cum să îți mulțumesc din suflet că pân tine a ajunge la mai multă lume poeziile mele”. Deci vă gândiți? Câtă bucurie în sufletul meu și al mătușii.

Acum am realizat că ceea ce fac eu și mulți alți cercetători din domeniul etnologiei este o muncă nobilă. De-a dreptul nobilă! Banii sunt trecători, dar aceste lucruri rămân veșnice!” – povestește tânărul.

Am fost curioși dacă mai există țărani autentici, așa că l-am întrebat. Ce ne-a răspuns Denis: „Da, mai există țărani autentici. Oameni simpli, care trăiesc în rânduială, în rost. Oameni frumoși și simpli! De asta am pornit eu acest proiect. Ca țăranii autentici din Maramureș sa fie mult mai mult cunoscuți”.

Îl felicităm pentru munca pe care o face și îi dorim mult succes în continuare!

Îl puteți urmări aici:

Sitehttps://cudenisprinmaramures.ro/?fbclid=IwAR1eFjq-Jn-lboO2uE1QnrdAT61GisGGgFQ-1p-HubU__wv4kGfT-U2RDmE

Youtube https://www.youtube.com/@cudenisprinmaramures3445

Facebookhttps://www.facebook.com/profile.php?id=100087278085512

Instagramhttps://www.instagram.com/cu_denis.prin_maramures/?igshid=OGQ5ZDc2ODk2ZA%3D%3D&fbclid=IwAR0HsF7OfVmJOKtRcWs064yMeomwbOfI7PPkJWlKvVBgpESVs3j02G5nV50

TikTokhttps://www.tiktok.com/@cudenisprinmaramures?_t=8fA7GRldEw4&_r=1&fbclid=IwAR1irGjytnExEz9DYeno7o1iBZNHC7t94ErcDrv_3fI-4iRfUMRGzzy_rtI

Lavinia-Codruța HERMAN


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



3 Comentarii în această postare

  1. Cristian Fodor

    Frumos, nu zic NU.
    Dar frumos ar fi fost să își facă o cărare proprie.
    Băiatul din bistrita, Iosif de pe coclauri, cam același lucru îl face…și îl face de ani buni.
    Mi se pare a fi o copie de-a lui.
    Dacă era un pic mai unic, nu ar sta in urbea băiatului din bistrita…
    Cel puțin, mie asa mi se pare.
    Iar sa te ridici pe spatele cuiva care o face deja la un nivel destul de înalt, este cam greu, zic eu. Părerea personală.

    Răspunde
    • Mariana Pop

      Ai perfecta dreptate, Cristian. Și mie mi se pare ca sta in umbra băiatului de pe coclauri…

      Răspunde
    • Pop Mariana

      Ai perfecta dreptate, Cristian. Și mie mi se pare ca sta in umbra băiatului de pe coclauri…
      Fapt care nu este bine!

      Răspunde

Lasă un comentariu