Casiana Bordea din Bogdan Vodă a obținut premiul I la Festivalul-Concurs Interjudețean „Cap de primăvară, talente din școală” - 35 minute în urmă
S-a pus piatra de temelie pentru noua biserică din Groși - 1 oră în urmă
„De Dragobete”, spectacol folcloric la Centrul Cultural din Sighetu Marmației - 4 ore în urmă
Maramureșul a cucerit publicul la Târgul de Turism al României – ediția de primăvară - 4 ore în urmă
Voleibalistele de la CS Marta revin pe teren - 5 ore în urmă
Sport și competiție în Fărcașa: „Comuniada” și-a desemnat câștigătorii - 5 ore în urmă
Borcutul Trestia, un izvor valoros, aflat la doar câțiva kilometri de Baia Mare - 5 ore în urmă
Radu Jude premiat la Berlinală cu Ursul de Argint, pentru cel mai bun scenariu - 5 ore în urmă
Dicționarul Centrului Artistic Baia Mare. Artiștii Școlii Hollósy (XIX) - 6 ore în urmă
Noi oportunități pentru unitățile de creștere și procesare a cărnii de pasăre - 8 ore în urmă
Aducere aminte: Cum se sărbătorea 1 Iunie înainte de Revoluția din 1989
În fiecare an, pe 1 Iunie se sărbătorește Ziua Copilului. De obicei, în această zi, copiii sunt liberi de la școală, primesc diferite cadouri de la cei apropiați și participă la diverse evenimente organizate special pentru ei.
Cei care au prins perioada comunistă spun că atunci părinții nu erau atât de deschiși spre a sărbători astfel de evenimente, însă se organizau la școală anumite activități.
„Ziua de 1 Iunie nu era liberă, însă activități se făceau de Ziua Copilului. Erau atunci organizațiile acelea de pionieri. Se făceau tot felul de concursuri, activități culturale și educative. Fiind la țară, de 1 Iunie noi mai mergeam și la iarbă verde”, își amintește G.C., fost director al unei școli din Maramureș.
„Atunci nu era liber de 1 Iunie, copiii sărbătoreau la școală. Acasă foarte puțin se vorbea de 1 Iunie. Părinții nu erau ca astăzi, atât de deschiși spre a sărbători astfel de evenimente. La școală se învățau cântece, se recitau poezii, erau montaje literare artistice. Se mai făceau activități pionierești dedicate zilei de 1 Iunie și tot felul de concursuri. Totul era într-un cadru foarte festiv, nu se organizau activități individuale pe clasă, ci la nivelul școlii. Acum se fac altfel de serbări, alte activități, copiii sunt liberi să se exprime, însă atunci aceștia erau foarte îngrădiți. Tematica era de a mulțumi partidului pentru copilăria liberă și fericită.
Fiind totul atât de rigid și strict nu aveai voie să te abați de la regulile care se impuneau și de la această tematică. Toate serbările care se făceau, indiferent de eveniment, aveau aceeași tentă politică și de mulțumire. La aceste activități obligatoriu se purta ținuta de pionier. Nu se făceau întâlniri în afara școlii sau excursii cu această ocazie”, își amintește o altă învățătoare din Baia Mare.
L.C.H.