Asociația ”Sub Stejar” și demersul său de combatere a fenomenului bullying - 31 minute în urmă
CSM Sighet, trei victorii din trei meciuri în play-out - 3 ore în urmă
Invitație la un atelier de… ”mărgelit” - 4 ore în urmă
Efectul promoțiilor și al campaniilor de publicitate în cazinouri - 7 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Copilul bun care nu a fost știut (m-a inspirat filmul „Adolescence”) - 8 ore în urmă
Baia Mare, în centrul unui scandal național - 8 ore în urmă
O zi neagră pentru cei mai bogați oameni ai planetei - 9 ore în urmă
Copiii Centrului de zi al Asociației Pirita Children au participat la proiectul „Plantează o FLOARE, sădește un POM, fă-ți datoria de om” - 9 ore în urmă
Concert de pricesne și muzică religioasă la Seini - 9 ore în urmă
„Cântați, Domnului, cântați”: La Sighetu Marmației va avea loc a IV-a ediție a Festivalului concurs de cântări religioase - 9 ore în urmă
Aducere aminte: Cum se sărbătorea 1 Iunie înainte de Revoluția din 1989
În fiecare an, pe 1 Iunie se sărbătorește Ziua Copilului. De obicei, în această zi, copiii sunt liberi de la școală, primesc diferite cadouri de la cei apropiați și participă la diverse evenimente organizate special pentru ei.
Cei care au prins perioada comunistă spun că atunci părinții nu erau atât de deschiși spre a sărbători astfel de evenimente, însă se organizau la școală anumite activități.
„Ziua de 1 Iunie nu era liberă, însă activități se făceau de Ziua Copilului. Erau atunci organizațiile acelea de pionieri. Se făceau tot felul de concursuri, activități culturale și educative. Fiind la țară, de 1 Iunie noi mai mergeam și la iarbă verde”, își amintește G.C., fost director al unei școli din Maramureș.
„Atunci nu era liber de 1 Iunie, copiii sărbătoreau la școală. Acasă foarte puțin se vorbea de 1 Iunie. Părinții nu erau ca astăzi, atât de deschiși spre a sărbători astfel de evenimente. La școală se învățau cântece, se recitau poezii, erau montaje literare artistice. Se mai făceau activități pionierești dedicate zilei de 1 Iunie și tot felul de concursuri. Totul era într-un cadru foarte festiv, nu se organizau activități individuale pe clasă, ci la nivelul școlii. Acum se fac altfel de serbări, alte activități, copiii sunt liberi să se exprime, însă atunci aceștia erau foarte îngrădiți. Tematica era de a mulțumi partidului pentru copilăria liberă și fericită.
Fiind totul atât de rigid și strict nu aveai voie să te abați de la regulile care se impuneau și de la această tematică. Toate serbările care se făceau, indiferent de eveniment, aveau aceeași tentă politică și de mulțumire. La aceste activități obligatoriu se purta ținuta de pionier. Nu se făceau întâlniri în afara școlii sau excursii cu această ocazie”, își amintește o altă învățătoare din Baia Mare.
L.C.H.