Catedrala Episcopală din Baia Mare pune dispoziția credincioșilor 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare - 26 minute în urmă
Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 11 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 11 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - 16 ore în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - în urmă
Iernile copilăriei de altădată erau despre haine tricotate de bunicuțe - în urmă
Off-road ilegal oprit la Cavnic - în urmă
Excursie pe Creasta Cocoșului în prima zi a noului an - în urmă
Câine accidentat pe pârtie; Salvamontiștii maramureșeni au intervenit imediat - 2 zile în urmă
Dana Dobrai, meșterul popular din Țara Lăpușului: „Acul și ața au fost primele mele jucării”
Îi apreciem pe toți meșterii populari și îi felicităm pentru munca pe care o depun pentru a duce mai departe tradițiile.
Azi vă facem cunoștință – prin intermediul unui scurt interviu realizat recent de Diana Denisa Țicală din cadrul Centrului Culturii Tradiționale Maramureș – cu un alt om deosebit, cu un meșter popular din Țara Lăpușului. Este vorba despre Dana Dobrai din Ungureni. Aceasta face costume tradiționale de Lăpuș (cusături, țesut, tricotat, cusut cojoace, opinci).
E meșter popular legitimat la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” din 2015, însă îi place să coase de când a fost mică.
„Acul și ața au fost primele mele jucării. Am învățat de la mama să cos. Am avut ocazia să o prind și pe bunica din partea mamei, dar și a tatălui. Mama și-a făcut singură zestrea și cumva, am vrut, n-am vrut, m-am jucat cu ce a început ea.
Mă bucur și sunt fericită că reușesc să duc și eu asta mai departe. M-aș bucura ca și fetița mea să facă asta. Nu pot să zic că-i pasionată, dar îi place, coase și ea. Mă ajută foarte mult mai ales la cromatică și la alesul ațelor. Dar nu știm ce ne aduce viitorul. Mă bucur că Dumnezeu îmi dă sănătate și pot să fac eu lucrurile astea.
Sper să fie de viitor ceea ce fac eu, să se bucure lumea, să aprecieze și să vadă că în spatele tuturor frumuseților acestora stă mult efort. Toți meșterii populari muncesc foarte mult și fiecare om muncește, însă aș vrea să se facă diferența asta între ce lucrăm și ce vrem noi să ducem mai departe”, a declarat meșterul popular.
De precizat e că Dana Dobrai e prezentă la toate târgurile și la toate atelierele organizate și până acum mulți copii au trecut prin mâinile sale, au învățat să folosească acul și ața pentru prima dată.
„Mă bucur că părinții susțin proiectele astea. Într-adevăr, mulți copii pun mâna pentru prima dată pe ac și ață pentru că merg eu la ateliere. Dar să nu fie numai începutul, sper să fie și ceva de viitor. Doamne ajută să fim sănătoși cu toții și să putem organiza cât mai multe astfel de evenimente!”, precizează maramureșeanca.
Lavinia-Codruța HERMAN
Sursa foto: Centrul Culturii Tradiţionale Maramureş, Marius Ionuțaș
Citește și
Meșteșug: Gheorghe Uță din Buciumi face clopuri de paie de peste 30 de ani