Share
De vorbă cu artistul și profesorul Mircea Mureșan: „Muzica pentru mine înseamnă viața de zi cu zi”

De vorbă cu artistul și profesorul Mircea Mureșan: „Muzica pentru mine înseamnă viața de zi cu zi”

Un om bun, muncitor, iubitor de Dumnezeu și folclor. Cam așa ar putea fi descris în câteva cuvinte maramureșeanul Mircea Vasile Mureșan. E un artist îndrăgit și un dascăl foarte apreciat, care răspândește în jur bucurie și dragoste pentru tradiții.

În cele ce urmează vă invităm să-l cunoașteți mai bine și să vă bucurați împreună cu noi de frumosul dialog.

De unde sunteți?

Sunt din frumosul sat din Țara Chioarului, Satulung.

La ce vârstă ați descoperit pasiunea pentru muzica și dansul popular și cum?

De mic copil, de la 7 ani, părinții mei, iubitori de tradiție și muzică, m-au îndrumat să urmez această cale care mai apoi s-a transformat în cea mai puternică pasiune a mea. Așa se face că, de la 7 ani, am activat în cadrul Ansamblului folcloric „Cununa Chioarului” din Satulung ca dansator, aflat la început de drum, dar și ca solist vocal. Astfel, am deprins dragul față de tradițiile noastre milenare.

Moșteniți pe cineva din familie pe partea aceasta?

Nu pot să spun că părinții sau bunicii mei au făcut muzică de performanță. Dar pot să afirm cu tărie că au avut auz muzical dezvoltat, că au iubit muzica și tradiția, că au avut sădită în inimă credința și spiritul omului simplu de la țară, de a fi harnici și de omenie. Mă simt binecuvântat că am crescut într-o asemenea familie de unde am deprins din fragedă pruncie, ce înseamnă credința, bună cuviință și omenia.

Ce studii aveți?

Am urmat cursurile Facultății de Teologie din Baia Mare și sunt licențiat în Teologie. Mai apoi, vrând sa descopăr mai multe despre lumea muzicii, am urmat cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, obținând licența în muzică în anul 2018. Am urmat și studii postuniversitare, în anul 2010 susținându-mi teza de disertație în profilul Teologie Ortodoxă și Spiritualitate Europeană.

Cum se împacă Muzica cu Teologia?

Românul și-a aflat alinare, de-a lungul secolelor, atât în credința în Dumnezeu cât și în Muzică. Omul a cântat în intimitate, păstorind animalele sau muncind la câmp, și-a cântat trăirile și dorurile, așa s-au născut doinele, care exprimă trăiri sufletești profunde. Românul autentic a cântat atât la ceas de cumpănă, cât și la ceas de sărbătoare, muzica fiindu-i alinare sau mod de a-și bucura inima.

În egala măsură, credința în Dumnezeu a însoțit omul pe tot parcursul vieții sale, de la leagăn și până la mormânt. Încă din perioada de formare a poporului si limbii române, noi românii, am fost încreștinati. Am fost și am rămas un popor profund credincios, iar credința și folclorul ne fac unici, pe noi românii, dintre toate neamurile lumii.

Așadar, consider ca studiul teologiei și al muzicii au fost cele mai bune alegeri ale mele.

Ce înseamnă muzica pentru dumneavoastră?

Muzica pentru mine înseamnă viața de zi cu zi. Mă simt privilegiat că pot să fac ceea ce îmi place, că pot sa îmi urmez pasiunea atât la locul de muncă, cât și după orele alocate jobului meu. Cânt mereu! Acasă, la locul de muncă, la evenimente, dirijând câteva ansambluri corale, cânt din drag și cu drag.

De când sunteți dascăl și la ce școală?

Am o vechime în educație de 16 ani. În primii anii de carieră didactică am predat în comuna mea, în satele aparținătoare comunei Satulung. În prezent, predau în cadrul Școlilor Gimnaziale „Dr.Victor Babeș” și „Octavian Goga” din Baia Mare.

Vă place această meserie?

Fac ceea ce-mi place. Este o bucurie să mă ocup de educația copiilor, să îmi petrec zilnic multe ore lucrând cu aceștia. Copiii sunt o sursă inepuizabila de energie, sursa mea de energie. Lucrez mult, dar parcă nu simt oboseala pe măsura muncii prestate, fapt datorat cu siguranță climatului în care lucrez.

Având în vedere rezultatele, se vede ca faceți treaba cu mare seriozitate. Dar copiii din ziua de azi mai iau în serios această materie?

Rezultatele sunt vizibile oriunde atunci când se lucrează intens și cu pasiune. Și da, va mărturisesc că elevii iubesc cele două materii pe care eu le predau, muzica și religia. Mă străduiesc să insuflu tuturor elevilor mei dragostea față de muzică și credință. Mă bucur să constat că și reușesc în mare măsură.

După orele de curs, cum petrece timpul liber profesorul Mircea Mureșan?

Nu aș vrea să spun că timpul meu liber lipsește, dar pot să mărturisesc că este redus. După orele zilnice de la clasă, mă ocup de celelalte două pasiuni ale mele, dansul și muzica corală.

Instruiesc ansamblul folcloric Cununa Chioarului din Satulung, ansamblu în care, după cum spuneam, am activat de mic copil. Mă ocup și de îndrumarea corurilor mixte din Satulung și Fersig.

Acum este și perioada intensă de evenimente, atât spectacole cât și nunți, la care eu împreună cu doamna profesoara Mihaela Iacob Dan și formația noastra suntem onorați să participăm.

Așadar, consider că am o viață pe cât de plina pe atât de frumoasă. Fac din plin ceea ce îmi place și rezultatele muncii mele sunt pe măsură.

Înțelegem ca susțineți activitatea culturală din comuna Satulung. Sunt deschiși adulții și copiii din comuna dumneavoastră spre partea culturală?

Da, un număr mare de adulți frecventează repetițiile corale. Sunt mândru ca sunt din Satulung, mă mândresc cu locul meu natal și cu oamenii de acolo. În egala măsură, un număr mare de copii frecventează ședințele de dans. Prin intermediul dumneavoastră doresc să mulțumesc tuturor celor care intrețin activitatea culturală și religioasă din comuna Satulung, implicându-se activ, participând la repetițiile săptămânale. Îi respect și prețuiesc pe fiecare în parte!

Vă rugăm să transmiteți un gând pentru cititorii DirectMM.

Tuturor celor care vor citi acest interviu, le doresc să aibă parte, în primul rând, de sănătate „că-i mai bună decât toate”, înțelepciune, credință, iubire și liniște în case și în suflete. Întru mulți ani fericiți!

 

Îi mulțumim domnului profesor pentru deschidere și răspunsurile sincere și frumoase! Îi dorim sănătate, bucurii și mult spor în continuare!

Lavinia-Codruța HERMAN


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu