Share
De 40 de ani printre flori

De 40 de ani printre flori

Ne place să hălăduim printre flori, să ne plimbăm la nesfârşit prin piaţă, să privim, să alegem, să comparăm, să combinăm şi, în final, să cumpărăm florile preferate sau aranjamentele care ni se potrivesc casei, terasei, grădinii şi – de ce nu? – sufletului. Suntem încântaţi când cel care ni le vinde ne oferă sfaturi,  idei şi, uneori, poveşti drăguţe şi chiar zâmbete. De prea puţine ori însă ne întrebăm ce e în spatele acelor zâmbete, cât efort, câte ore de nesomn şi câtă muncă sunt adunate la un loc pentru ca noi – simpli cumpărători sau privitori – să ne bucurăm de culoarea, parfumul şi prospeţimea florilor.

Pe Claudia Farcaş o găseşti la orice oră, în mijlocul florilor ei din standul cel mai mare al pieţei din Baia Mare. În standul ei, care pare mai curând o seră decât un spaţiu de vânzare, găseşti, din mai până-n august, toate tipurile de flori: de la arbuşti şi ghirlande cu flori curgătoare, la conifere mici pentru grădină; de la plante perene cu flori de toate culorile, la zecile de soiuri de trandafiri.

Baia Mare – cea mai bună piaţă de flori

„În Baia Mare este cea mai bună piaţă de flori dintre câte am întâlnit. M-am întrebat şi eu de ce… şi cred că ţine de cultură… Aici sunt foarte mulţi oameni care au plecat în străinătate cu mulţi ani în urmă şi au văzut cum sunt grădinile dincolo… şi au preluat modelul. Lumea de aici iubeşte florile şi cumpără foarte-foarte multe” – susţine Claudia Farcaş. Ea nu are studii de specialitate, dar îi place să spună că „a furat meserie”, pentru că de la 7 ani trăieşte printre flori. De-atunci a început să vândă flori, să facă aranjamente florale pentru diverse ocazii, să se informeze, să se documenteze din reviste şi cărţi, să înveţe de la cei cu experienţă, să vină mereu cu lucruri şi idei noi. De-atunci au trecut mai bine de 40 de ani, iar florile au devenit o afacere de familie, pentru că ea şi soţul ei – un bucovinean harnic şi aprig – se ocupă în special de flori. „Noi nu avem intermediari, aducem florile direct de la producători din Olanda, Polonia, Ungaria sau Austria. Am învăţat de la ei multe secrete despre cultivare, tratamente, aranjamente… E o bucurie să  le dăm şi noi mai departe clienţilor noştri.”  Nu puţini sunt clienţii care cer sfaturi, idei şi soluţii pentru grădini, pentru aranjamente, dar şi pentru diversele probleme pe care le au. „Le recomand şi soluţiile pentru stropit, pentru stimularea înfloririi. Sau le spun care sunt tipurile de pământ care se potrivesc pentru diferitele tipuri de flori. Le-am învăţat şi eu de la producătorii cu care lucrăm”.

Pe piaţa din Maramureş, cel mai bine se vând plantele perene, cele care rezistă ani mulţi în grădini. În lunile mai-iunie, muşcatele au mare trecere, apoi urmează petuniile şi begoniile. Trandafirii sunt, de asemenea, la mare căutare.

Trei luni pe ani – zi şi noapte la piaţă, cu cățel cu tot

Pentru flori trebuie muncă şi dragoste. Ziua Claudiei începe la 5 dimineaţa când urcă în maşină şi vine la standul ei. La ora aceea e puţină lume în piaţă, dar ea trebuie să-şi ude florile, să le cureţe, să le pregătească pentru vânzare. Pe unele trebuie să le trateze, altora să le dea îngrăşământ, altora să le afâneze pământul. Altfel, n-ar putea arăta impecabil atunci când vin cumpărătorii. Iar concurenţa nu e de neglijat. „Le iubesc şi le vorbesc ca unor fiinţe. Pentru mine sunt suflete vii. Să ştiţi că florile au nevoie de foarte multă dragoste. Şi nu o dată s-a întâmplat ca ele să-şi revină dacă le-am vorbit, le-am îngrijit şi le-am tratat. Aici, dacă două-trei zile le neglijezi, rişti să nu le mai poţi vinde. Standul nostru e frumos, dar sacrificiile sunt foarte mari. Soţul meu face mii de kilometri pentru a le aduce de la producători. Ziua noastră începe la 5 dimineaţa şi se termină seara târziu. Timp de trei luni, în sezonul de vară, acest stand e casa noastră. În serile în care aducem maşina cu marfă, rămânem peste noapte aici, ca să o putem aranja şi pregăti pentru vânzarea de a doua zi” – recunoaşte Claudia. De aceea, şi florile ei de acasă, câteva ghivece cu begonii curgătoare, şi le ţine pe masa de la stand. Aici le poate îngriji mai bine. Nu puţini sunt clienţii care o întreabă cât costă, dar ea le spune că acelea nu sunt de vânzare, că sunt florile ei şi le aduce cu ea.  Lângă flori, căţelul familiei – Andraş – stă de pază. L-au adus de la o seră din Ungaria acum opt ani şi, de atunci, zi de zi, vine şi e la piaţă. Când Claudia, care locuieşte nu departe de piaţa mare, urcă în maşină să vină la stand, porneşte şi Andraş pe jos spre piaţă, iar seara, când se întorc, se-ntoarce şi el acasă. E iubit şi îngrijit şi Claudia îşi aminteşte zâmbind cum şi-a amanetat o bijuterie ca să-l poată duce la doctor când a avut probleme de sănătate.

Există, în fiecare an, clienţii care vin şi cumpără de la Claudia Farcaş flori rare, flori care nu se găsesc în altă parte. „Pentru noi e o mare bucurie să avem clienţi care ne caută an de an. Uneori suntem foarte obosiţi, dar încercăm să fim mereu cu zâmbetul pe buze. Chiar dacă aducem marfa din străinătate, să ştiţi că niciodată n-aş pleca de aici. Dacă munceşti, poţi să trăieşti bine şi aici. N-ar trebui să plece nimeni din ţară. Ar trebui doar să ne punem la punct serviciile care lasă de dorit în comparaţie cu cele din străinătate.”

Dana G. BUZURA

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu