În a doua zi de Crăciun, în Bogdan Vodă, pe Valea Izei, s-a organizat joc - 23 minute în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Între Trecut și Viitor – Reflecții la cumpăna dintre ani - 1 oră în urmă
Diana Topan și Dorin Filip au lansat cântecul „Dragoste, parfum de floare rară” - 1 oră în urmă
Apel umanitar: O familie din Săcălășeni are nevoie de sprijin după ce locuința i-a fost grav afectată de un incendiu - 6 ore în urmă
Echipa de robotică a liceului „George Barițiu” Baia Mare, pe podium la prima etapă din cadrul competiției First Tech Challenge Romania - 9 ore în urmă
Opt ani de la întronizarea Preasfinţitului Părinte Iustin ca Episcop al Maramureșului și Sătmarului - 9 ore în urmă
La Sighetu Marmației debutează Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” - 10 ore în urmă
Locul ocupat de echipa de fotbal a României în clasamentul FIFA, la sfârșitul lui 2024 - în urmă
99 de ani de la moartea marelui poet rus, Serghei Esenin - în urmă
În a treia zi de Crăciun este sărbătorit Sfântul Ștefan - în urmă
De vorbă cu Andrei Bărbos, un tânăr maramureșean cu voce de aur; „Indiferent de ce aș face sau unde aș fi, muzica îmi este mereu în gând”
Un tânăr foarte talentat, carismatic și muncitor. Cam așa ar putea fi descris în doar câteva cuvinte partenerul nostru de dialog de astăzi.
Face parte dintr-o familie de artiști, iar vocea sa puternică și plăcută ajunge de fiecare dată la sufletul celor care-l ascultă.
„Mă numesc Bărbos Andrei-Ioan, am 18 ani, iar în prezent locuiesc în satul Fânațe.
Am ajuns să „pășesc în lumea muzicii” datorită învățătoarei mele Marc Laura care, în clasa a III-a, le-a propus părinților mei să mă dea la o școală de muzică.
Astfel, la vârsta de 10 ani, am început să iau ore de canto popular la „Palatul copiilor” din Baia Mare, sub îndrumarea domnului profesor Marcel Both, urmând ca în timp să-i am ca profesori de canto și pe: Mircea Patovan, Viorica Costenar și Bob-Zaiceanu Mihaela.
Le mulțumesc enorm de mult fiecăruia, pentru tot ceea ce m-au învățat, pentru toate sfaturile pe care mi le-au dat și pentru toată răbdarea avută cât timp am fost elevul lor!
Îi mulțumesc Bunului Dumnezeu și mai ales părinților, pentru tot sprijinul acordat, pentru a ajunge până unde sunt acum.
Această latură artistică o moștenesc de la bunicul meu din partea tatălui, care și el la rândul lui a studiat muzica, având-o ca profesoară pe regretata interpretă Victoria Darvai.
Le sunt profund recunoscător mătușii mele Rafila Bărbos și unchiului meu Andrei Bărbos, deoarece atât sfaturile pe care le-am primit de la ei, cât și repertoriul deosebit al acestora m-au ajutat în formarea artistică”, declară tânărul artist.
Andrei a absolvit Colegiul de Arte din Baia Mare, iar în curând va merge la facultate în Cluj-Napoca. Chiar dacă în continuare va studia muzica clasică nu va renunța nici la folclor, acesta având un loc special în inima sa.
„Din clasa a IX-a, am început studiile la Colegiul de Arte Baia Mare, la secția canto clasic, având-o ca profesoară pe doamna Bob-Zaiceanu Mihaela.
De la începutul lunii octombrie, îmi voi începe cursurile ca student la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde voi studia în continuare canto clasic”, spune maramureșeanul.
De-a lungul timpului, Andrei a participat la numeroase concursuri și a obținut premii frumoase și, de asemenea, a urcat pe scenă în cadrul diferitelor evenimente organizate în județ, de fiecare dată prestația sa fiind impecabilă.
„Îmi este greu să spun în cuvinte ce înseamnă muzica pentru mine. Dar pot spune că, indiferent de ce aș face sau unde aș fi, muzica îmi este mereu în gând.
În această vară, am avut ocazia de a participa la diferite evenimente, două dintre ele și, totodată, cele mai recente fiind: „Sărbătorile Ardusatului” și „Sărbătorile comunei Copalnic-Mănăștur”, unde am cântat alături de Orchestra „Fisculașul”, dirijată de Robert Bărbos.
În ceea ce privește planurile mele de viitor, sunt multe atât pe partea folclorică, cât și pe cea clasică”, mai precizează Andrei Bărbos.
Îl felicităm și îi dorim mult succes în continuare!
Lavinia-Codruța HERMAN
Citește și