Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 7 ore în urmă
17 zile libere în 2025 pentru angajații din România - 8 ore în urmă
În a treia zi de Crăciun, ierarhii maramureșeni au slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 9 ore în urmă
În a doua zi de Crăciun, în Bogdan Vodă, pe Valea Izei, s-a organizat joc - 10 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Între Trecut și Viitor – Reflecții la cumpăna dintre ani - 10 ore în urmă
Diana Topan și Dorin Filip au lansat cântecul „Dragoste, parfum de floare rară” - 11 ore în urmă
Apel umanitar: O familie din Săcălășeni are nevoie de sprijin după ce locuința i-a fost grav afectată de un incendiu - 15 ore în urmă
Echipa de robotică a liceului „George Barițiu” Baia Mare, pe podium la prima etapă din cadrul competiției First Tech Challenge Romania - 18 ore în urmă
Opt ani de la întronizarea Preasfinţitului Părinte Iustin ca Episcop al Maramureșului și Sătmarului - 19 ore în urmă
La Sighetu Marmației debutează Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” - 19 ore în urmă
De vorbă cu artista Oana Font: „M-am născut în sânul unei familii pentru care muzica a fost medicamentul și elixirul vieții” (FOTO)
Oana Font nu are nevoie de prea multe prezentări. Este o interpretă de folcor a tinerei generații, iar prin vocea sa caldă și veselia molipsitoare s-a făcut cunoscută și îndrăgită de public.
Recent a împlinit 29 de ani, iar de loc este din Dragomirești. Prin intermediul cântecului asta dorește să ne ofere: un bilet de călătorie înspre tărâmul său – eternul Maramureș. Artista spune că dragostea pentru muzică este moștenire de familie.
„Eu așa m-am pomenit: cântând. La mine în familie a cântat până și frunza. M-am născut în sânul unei familii pentru care muzica a fost medicamentul și elixirul vieții. Nu a existat un moment decisiv. Îmi aduc aminte că în serile de Crăciun, părinții mei organizau o masă festivă, își invitau prietenii și se lăsa cu muzică până în zori. Minunate momente, de pus la adăpostul sufletului. Glasul l-am moștenit de la tata. Îi seamăn mult atât fizic, cât și moral. Tata mi-a oferit multe daruri de-a lungul vieții, însă cel mai de preț a fost dragul de cânta”, spune Oana.
„Sunt atentă ce mesaje transmit publicului prin cântecele mele”
Încă de la vârsta de 6 ani a participat la diverse spectacole. Pe măsură ce anii au trecut a conștientizat ca pe lângă talent e nevoie de o muncă constantă, astfel că în anul 2012 a absolvit Școala Populară de Artă „Liviu Borlan” din Baia Mare. Concursul „Moștenitorii”, realizat de echipa Tezaurului Folcloric, în colaborare cu Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”, a fost cel care a responsabilizat-o și mai mult din punct de vedere artistic.
„Concursul Moștenitorii a fost cel care m-a responsabilizat din punct de vedere artistic. A fost un premiu obținut cu fruntea sus, iar colaborarea cu Televiziunea Română m-a făcut să îmi spun mie însămi: Oana, drumul tău începe acum. Nu te opri nicio clipă și ai grija ce alegi. Deși aveam 19 ani, eram matură din punct de vedere al conștientizării acelui premiu și a drumului pe care urma să îl parcurg”, mărturisește artista.
Trebuie să precizăm că Oana este absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, departamentul de Comunicare și PR, a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pe lângă talent, un artist trebuie să fie și un bun comunicator.
„Studierea îndeaproape a comunicării m-a făcut să mă dezvolt din punct de vedere al limbajului, a modului în care îmi aleg cuvintele. O intenție, o emoție, o mărturisire a sentimentelor pot fi expuse într-un mod unic, dacă știi să te joci ele și să creezi imagini vii prin intermediul lor. Mereu am fost fascinată de cuvinte, nuanțe, metafore. Cum ma ajută în prezent comunicarea? Sunt atentă ce mesaje transmit publicului prin cântecele mele: textul unei melodii este foarte important în viziunea mea artistică”, declară maramureșeanca.
Am mai rugat-o apoi pe îndrăgita artistă să ne vorbească despre cântecele sale. Pe lângă faptul că sunt frumoase, acestea surprind foarte bine viața reală. La fel și videoclipurile. Poveștile sunt mereu inedite.
„Cântecele mele și totodată ideile sunt inspirate din ceea ce trăiesc eu sau din ceea ce văd în jurul meu. Fiind o persoana intuitivă, iubesc să observ oamenii, comportamentele și limbajul trupului. Sunt exigentă cu mine însămi și studiez atent atunci când aleg temele muzicale. Cea mai mare parte a textelor îmi aparțin. Bineînțeles că uneori apelez la o doua persoană, însă eu știu mereu ceea ce doresc să transmită cântecul respectiv. Acceptul final îmi aparține și nu aș prezenta niciodată un cântec dacă nu aș crede mai întâi eu în el. De asemenea, liniile melodice sunt create de mine. Nu creez fără să am un text în față, fie și o strofă. Textul trasează direcția unei linii melodice.
În ceea ce privește videoclipurile mele, caut să am aproape oamenii locurilor, care au simțiri autentice și profunde, oameni care iubesc cetera și cred necontenit în ceea ce înseamnă artistul Oana Font. Eu funcționez pe bază de energii, iar atunci când văd oameni sinceri, mă luminez sufletește”, declară Oana.
„Scopul meu era de a bucura inimi, indiferent de starea mea sufletească”
De-a lungul timpului a adunat multe premii și distincții, însă o menționăm pe cea primită de la Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului – Ordinul omagial şi Medalia omagială „Preot Nicolae Gherman” – în semn de înaltă apreciere şi alesă preţuire pentru promovarea cântului, doinei şi a folclorului autentic românesc şi maramureşean, precum şi a portului, graiului, tradiţiilor sfinte româneşti, a pricesnelor liturgice şi a colindelor noastre străbune.
„În 27 decembrie 2020, distincția oferită de Preasfințitul Părinte Iustin a fost momentul când am simțit că Dumnezeu mă ține de mână. EL nu m-ar fi ales dacă aveam un suflet sau un gând urâcios. Parcă revăd scena din Catedrală: cântam și mă simțeam binecuvântată. Am înțeles atunci că scopul meu era de a bucura inimi, indiferent de starea mea sufletească. Eu pot să ofer iubire chiar și atunci când sunt tristă. Ceea ce dănuie nu e tristețea, e iubirea pentru semeni, viață, Dumnezeu”, mai precizează Oana Font.
În final am întrebat-o cum se simte vâzând că oamenii o îndrăgesc atât de mult și, de asemenea, am rugat-o să ofere câteva sfaturi pentru tinerii aflați la început de drum în acest domeniu.
„Atunci când sunt la evenimente și oamenii îmi cântă melodiile, sentimentul este unul magic. Îți dai seama că ești pe calea potrivită și îți extragi seva de a munci din ce în ce mai mult. Eu prind aripi de multe ori în jurul oamenilor și uneori am impresia că mă desprind din corpul meu și mă duc undeva într-un colț de unde pot privi întreg spectacolul. Da, ați citit bine, spectacolul uman de emoții, drag, rădăcină, muzică și prietenie. Iubirea oamenilor este tot mai evidentă pentru mine în ultimul timp, iar atunci când uit să mă iubesc sau mă cert pentru varii motive, îmi aduc aminte că de cealaltă parte a gardului am parte de multe zâmbete. Chapeau!
Sfatul meu: muncă, încredere în sine și să înțeleagă că viața unui artist nu e numai lapte și miere. Sunt multe eforturi și momente de familie pe care le sacrifici atunci când ești în slujba cântecului. Sunt dispuși să le facă? Dacă răspunsul e da, atunci să fie siguri că Dumnezeu îi va binecuvânta cu multe inimi vindecate”, a mai declarat artista.
L.C.H.
1 Comentariu în această postare
TIBI
MUZICA ESTE UN DAR IAR INTERPRETUL TREBUIE SA FACA ARTA DIN EA
VERSUL UNUI CANTEC TREBUIE SA FIE CA BATAIA DIN ARIPI A UNUI INGER
MULT SUCCES IN CONTINUARE DOAMNA
IMI PLACE CE AUD SI CE VAD IN VIDEO CLIPURILE DVS
APRECIEZ CALITATEA DVS O FACETI
DE PE BEGA UNDE APA CURGE LIN VA ASCULT CU DRAG AL DVS FAN