Share
Elvira Moșuț din Coaș, o păstrătoare a tradiției; Are amenajată acasă o odăiță în care sunt păstrate obiecte vechi de mare valoare

Elvira Moșuț din Coaș, o păstrătoare a tradiției; Are amenajată acasă o odăiță în care sunt păstrate obiecte vechi de mare valoare

Într-o lume în care modernizarea e continuă, privim cu admirație și mare respect spre cei care duc tradițiile și obiceiurile mai departe.

În urmă cu puțin timp, prin intermediul AMA Natura, am descoperit-o pe doamna Elvira Moșuț din Coaș. Aceasta are acasă o adevărată comoară.

„Odăița Țărănească – Coaș, Maramureș, un loc în care creativitatea și munca femeilor din generațiile trecute este valorificată, colecționată, păstrată și recondiționată cu talent și multă grijă de doamna educatoare Elvira Moșuț. Aici sunt păstrate costume populare vechi de peste 100 de ani din zona Codrului și zona Chioarului cât și alte obiecte vechi tradiționale”, potrivit AMA Natura.

Am luat legătura cu dânsa și am aflat că deține o colecție impresionantă, iar cei care îi trec pragul se bucură că pot vedea reunite atâtea obiecte prețioase din cele două zone etnofolclorice ale Maramureșului.

„Noi de 10 ani avem odăița țărănească. Acolo înainte a fost un grajd, dar l-am transformat și am adunat toate zestrea soacrei mele. Ideea a pornit de la lădoiul de zestre care nu mai avea loc în casă și care trebuia să fie pus la loc de cinste. Majoritatea obiectelor sunt din zestrea dânsei și mi-a mai dat și mama mea câteva obiecte vechi.

Am crescut cu practicile femeilor de la țară. Eu sunt din zona Codrului, dar am venit în Coaș prin căsătorie și știu să fac de toate – să cos, să țes, mai nou fac zgărduțe. Sunt o păstrătoare a tradiției. Am și o colecție de opt, nouă costume foarte vechi, ștergare de peste 100 de ani, covoare. E micuță odaia, însă păstrează foarte multe lucruri frumoase. Suntem mândri că am reușit să păstrăm acolo o parte din tradiționalul nostru, din ethosul românesc”, povestește Elvira Moșuț.

Prin profesia sa, doamna Elvira a reușit să le insufle și altora dragostea aceasta pentru tradiție.

„Eu am fost educatoare în Baia Mare mulți ani, ultimii trei ani la Coaș și de cinci ani sunt în pensie. Încă mai avem obiecte nerecondiționate și nelustruite ca să le putem expune. Chiar zilele trecute am primit un obiect din acela făcut manual cu care se măsurau grânele, făina. Domnul care mi-a adus-o a avut băiat la mine în grupă și știa că păstrez obiecte vechi.

La noi în odăiță s-au filmat colinde, cântece. Avem prieteni în Canada, Statele Unite care vin și își fac poze acolo. Noi nu suntem în circuit, pentru că e micuță, dar lucrurile sunt valoroase. În fiecare an, într-o lună de vară îmi aloc trei zile numai ca să scot totul afară și să aerisesc, să pun să nu se aduce molii, pentru că am și multe obiecte din lână.

Când profesam, anual, câte o săptămână, vorbeam cu cei mici despre tradiții, despre aceste practici și chiar i-am adus în vizită. Și acum vin copiii din Coaș în vizită, când au tematică despre port și tradiție”, precizează maramureșeanca.

O felicităm pentru toate acestea și îi dorim multă sănătate!

Lavinia-Codruța HERMAN


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



1 Comentariu în această postare

  1. Odaita d-nei Moșut e un colt de rai, un loc de reculegere, de legătură cu generațiile trecute, o bucatica de istorie. Pacea locului, bunătatea gazdelor, mirosul minunat al lemnului și al florilor din jurul odaitei te vor duce, pe tine vizitatorule, în coltul copilăriei tale, ferit de orice umbra a cotidianului.
    Va RECOMAND sa vizitați acest loc!
    Respect d-nei Mosut Elvira !

    Răspunde

Lasă un comentariu