Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 2 ore în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 2 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 3 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 14 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 14 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 16 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - 19 ore în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - 19 ore în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - în urmă
În Baia Mare: Cât costă abonamentele și tichetele de parcare în acest an - în urmă
Film etnografic despre „Pieptarele din Vișeu”; Acesta își propune promovarea costumului tradițional de pe Valea Vișeului și Valea Izei
Afirmăm cu tărie că Maramureșul este unul dintre cele mai frumoase județe ale țării noastre. Pe lângă locurile de poveste, obiceiuri și tradiții, portul tradițional joacă un rol important. Am putea spune că portul popular este o adevarată artă vestimentară.
În weekendul care tocmai s-a încheiat a fost lansat filmul etnografic „Pieptarele din Vișeu”, un proiect realizat de tânărul Denis Năsui – sub egida ”Cu Denis prin Maramureș” – student la Centrul Universitar Nord Baia Mare, Facultatea de Litere, specializarea Studii Culturale-Etnologie.
Filmul își propune promovarea costumului tradițional de pe Valea Vișeului și Valea Izei. Aceste obiecte vestimentare sunt realizate cu multă migală și pricepere de către meșteri pricepuți și sunt purtate cu mândrie de fiecare moroșan în zilele de sărbătoare.
„Aceste pieptare sunt purtate pe o arie largă și în mai multe localități de pe aceste două văi.
Pieptarul din Maramureșul Istoric are formă de vestă, adică este despicat în față, fară clini și fără mâneci, fiind scurt. Cel bărbătesc este până la șolduri, iar cel femeiesc depășește talia. Oarecând, pieptarele au fost confecționate din blană de miel, dar acum este confecționat din diferite materiale textile găsite în comerț. Obiectul de vestimentație este ornamentat cu diferite broderii din lână policromă. În mod curent, pieptarele sunt tivite la margini cu piele sau blană de miel.
Meșteșugul realizării pieptarelor femeiești specifice zonei este încă viu. Doar în comuna Vișeu de Jos se află în jur de cincisprezece meșterițe care realizează astfel de pieptare. Pieptarele bărbătești sunt realizate cu multă migală, dar se găsesc puțini meșteri cojocari în zonă, iar din păcate acest meșteșug nu este așa de activ ca cel al realizării pieptarelor femeiești.
Pieptarul de zi cu zi, cel de lucru, adică cele „bătrânești” purtate de către bărbați erau, firește, mai simple, cu spații mari albe și cu câteva elemente ornamentale în piele și broderie, dar și cu un mic câmp ornamental la spate, sub guler. Astăzi, acest tip de pieptar a ieșit din uz și nu mai este purtat. Pieptarele de lucru femeiești sunt la fel, dar spațiile albe sunt acoperite cu mătase (silon) negru. Astăzi, pieptarul femeiesc negru este purtat în special în perioada postului mare”, informează Denis.
Felicitări pentru realizarea acestui proiect!
L.C.H.
Filmul îl puteți urmări mai jos.
Citește și