Aducere aminte: Gravura în sticlă, ridicată la nivel de artă la fabrica din Fărcașa - 12 ore în urmă
Povestea bisericii maramureșene din Limours, unică în Franța - 12 ore în urmă
De vorbă cu talentata Oana Năsui: „Muzica este pentru mine mai mult decât o pasiune; este un mod de a mă exprima, de a crea conexiuni și de a aduce bucurie celor din jur” - 13 ore în urmă
Ansamblul „Transilvania” pregătește noi surprize; Un spectacol aniversar unic va avea loc în luna martie - 15 ore în urmă
Programul ierarhilor în această duminică - 17 ore în urmă
Peste 83.000 de copii beneficiază de alocația de stat în județul Maramureș - 17 ore în urmă
Proteza dentară a lui Petro Petroffski – proză scurtă de Marian Ilea - 18 ore în urmă
Lume multă la Cavnic; Ce trebuie să știți dacă aveți de gând să mergeți zilele acestea la zăpadă - în urmă
La Liceul Teoretic „Petru Rareș” Târgu Lăpuș se va desfășura primul atelier MERITO – Literație din acest an - în urmă
LA MULȚI ANI, SENSEI! - în urmă
Frumusețile României!: Imagini fabuloase surprinse în aria naturală maramureșeană, cu drona! O minunăție care se află în nord: Arealul Lacului Vinderel! (FOTO)
Frumusețile României! Imagini fabuloase surprinse în aria naturală maramureșeană, cu drona! O minunăție care se află în nord: Arealul lacului denumit Vinderel!
Imagini absolut fantastice publicate de reprezentanții Ministerului Mediului pe rețelele de socializare. Acestea surprind, de la înălțime, frumusețea uriașă a zonei montane înalte din preajma Lacului Vinderel.
„Imagini care îți taie respirația, realizate cu drona de colegii de la Parcul Natural Munții Maramureșului. „Ochiul” de apă este lacul Vinderel. Situat în partea de nord a județului Maramureș, Parcul Natural Munții Maramureșului este o arie naturală protejată destinată conservării peisajului şi tradiţiilor locale, protejării moştenirii naturale, spirituale şi culturale a zonei, gospodăririi durabile a pădurilor şi încurajării turismului bazat pe aceste valori. Suprafața acestuia este de 133.418 ha”, arată reprezentanții Ministerului Mediului.
„Lac glaciar de dimensiuni mici, Lacul Vinderel este situat pe șaua ce face legătura dintre Vârful Farcău și Vârful Mihailecu, la o altitudine de 1615 metri. Fiind la cumpăna dintre bazinul Vinderel, de unde își trage și numele, orientat spre vest, își trimite apele spre est în bazinul Socolaului, pe abruptul din Groapa Julii, care îl desparte doar la 2 metri de creastă. Lacul este așezat la obârșia pârâului Vinderel, are o formă ovală și orientat pe direcția est-vest. Are o lungime de 155 metri, cu o lățime maximă de 85 metri, în suprafață de 0,90 hectare. Adâncimea maximă este de 5,5 metri, plasată la 35 metri de malul estic. Malurile sunt înierbate și coboară lin către lac, spre est, aflându-se câteva boschete de ienupăr. Alimentarea lacului se face din apa zăpezilor, un con de dejecție, și a ploilor, precum și din câteva ochiuri înmlăștinate din malul sudic. Bazinul hidrografic Vinderel are cel mai mare caracter torențial din versanți cu alunecări la fiecare ploaie și apă transportată, astfel transportând tot ceea ce-i stă în cale iar la confluența cu râul Repedea s-a format în ultimii 50 de ani un con de dejecție, cu o înălțime de peste 26 de metri”, arată o prezentare publicată pe rețelele de socializare.
C.Ț.