Agentul de poliție rănit în accidentul de la Borșa are nevoie urgentă de sânge - 4 ore în urmă
Programul de vizitare a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, în aceste zile - 4 ore în urmă
Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 18 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 18 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 1 zi în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 1 zi în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 1 zi în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 1 zi în urmă
Gemenele folclorului maramureșean, Suzana și Daciana Vlad, au lansat proiectul Albastru Rural. Obiectele vestimentare, inspirate de Cimitirul Vesel din Săpânța (FOTO)
Suzana și Daciana Vlad sunt cunoscute pentru vocile și cântecele lor minunate. Recent, gemenele folclorului maramureșean s-au făcut remarcate prin proiectul lor inedit – Albastru Rural.
Mai exact, acestea creează articole vestimentare unicat – rochițe, tricouri, geci, vestuțe, bluzițe etc. – inspirate de Cimitirul Vesel din Săpânța. Totodată, hainele surprind motive tradiționale inspirate din porțile maramureșene și din portul popular al țăranului din Maramureș. Deocamdată hainele se adresează doar femeilor, însă pe viitor sunt vizați bărbații și copiii.
De unde a pornit ideea
„În vatra satului mereu s-au “cusut” povești. Uneori cu ață albă, povești încărcate de puritate, inocență, curățenie, alteori cu ață neagră, scrise cu înțelepciune, dar de multe ori și cu jale, nu au lipsit nici poveștile cu ață roșie, acele povești pline de pasiune, căldură și entuziasm… Noi, gemenele folclorului maramureșean, ne-am gândit să ne coasem propria poveste cu ață albastră, o poveste încărcată de credință, încredere, prospețime și, nu în ultimul rând, spiritualitate.
De ce am ales să o coasem cu ață albastră? Deoarece albastrul este întâlnit peste tot, pe cer, în ocean, printre flori, păsări chiar și în pietrele prețioase, dar cel mai important, albastrul se găsește chiar și-n culoarea ochilor noștri, ochi care la rândul lor spun povești atunci când îi privești.
Albastrul ne reprezintă pe noi maramureșenii, deoarece când spui “albastru” spui și Cimitirul Vesel de la Săpânța, un simbol nepieritor. Așa că prima filă a poveștii se va creiona în jurul Cimitirului Vesel și a picturilor de acolo. Va fi un albastru inspirat din alte povești ale satului tradițional, acel albastru vechi, dar totuși nou, pe care l-am numit “Albastru Rural”!”, precizează tinerele artiste.
De asemenea, acestea precizează că ideea a venit și prin prisma Lucrării de Doctorat a Dacianei, pe tema Cimitirului Vesel de la Săpânța, unde cercetează pictura de pe cruci.
Cum pot fi achiziționate hainele
Suzana și Daciana Vlad spun că hainele sunt pictate manual de o prietenă, Alina Lăzăroiu, iar de cusături se ocupă Romelia Morea, care a colaborat cu mai mulți designeri din România.
Produsele pot fi cumpărate de pe site-ul www.albastrurural.ro, cât și de pe pagina de Instagram @albastrurural. Pentru a ajunge la cât mai multă lume acest proiect, a fost lansată și o pagină de Facebook care se numește Albastru Rural, iar colecția de haine poate fi văzută și pe pagina oficială de Facebook “Suzana și Daciana Vlad Official.” Există și un canal de YouTube, Albastru Rural, unde vor fi postate clipuri din vatra satului maramureșean.
L.C.H.