În a doua zi de Crăciun, în Bogdan Vodă, pe Valea Izei, s-a organizat joc - 48 minute în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Între Trecut și Viitor – Reflecții la cumpăna dintre ani - 1 oră în urmă
Diana Topan și Dorin Filip au lansat cântecul „Dragoste, parfum de floare rară” - 2 ore în urmă
Apel umanitar: O familie din Săcălășeni are nevoie de sprijin după ce locuința i-a fost grav afectată de un incendiu - 6 ore în urmă
Echipa de robotică a liceului „George Barițiu” Baia Mare, pe podium la prima etapă din cadrul competiției First Tech Challenge Romania - 9 ore în urmă
Opt ani de la întronizarea Preasfinţitului Părinte Iustin ca Episcop al Maramureșului și Sătmarului - 10 ore în urmă
La Sighetu Marmației debutează Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” - 10 ore în urmă
Locul ocupat de echipa de fotbal a României în clasamentul FIFA, la sfârșitul lui 2024 - în urmă
99 de ani de la moartea marelui poet rus, Serghei Esenin - în urmă
În a treia zi de Crăciun este sărbătorit Sfântul Ștefan - în urmă
Giulia Marian și pasiunea sa pentru icoanele pe sticlă; Pictează foarte frumos și de curând a fost legitimată ca meșter popular
În Maramureș există foarte mulți meșteri populari. De fiecare dată când mai descoperim vreunul ne bucurăm și privim cu admiație obiectele realizate de acesta. E nevoie de multă muncă și pasiune pentru a realiza acele lucruri deosebite.
De această dată vă prezentăm o tânără cu o pasiune specială. Giulia Marian este foarte talentată și pictează icoane pe sticlă de câțiva ani. De curând a fost legitimată și ca meșter popular și cu siguranță că o vom tot vedea la târgurile organizate în cadrul diverselor evenimente.
„Am 19 ani și sunt din satul Groși, din comuna cu același nume, care se află la doar câțiva kilometri de Baia Mare.
Am început să pictez la vârsta de 11 ani, la școala unde am învățat, Școala Gimnazială „Gheorghe Lupan” din Groși. Încă de mică îmi plăcea foarte mult să desenez, creativitatea moștenind-o de la tatăl meu,care a fost un an la Colegiul de Arte din Baia Mare și căruia îi plăcea foarte mult să sculpteze modele în lemn, dar și să picteze.
Petreceam mult timp la școală desenând, lucru observat de doamna mea dirigintă, care mi-a propus să mă alătur colegelor de la școală care, în fiecare an, de Crăciun și de Paște, pictau icoane pe sticlă. Aceasta erau ulterior puse într-o expoziție la serbările și evenimentele organizate cu prilejul sărbătorilor și vândute în scop caritabil. Am fost de acord, iar de-a lungul celor patru ani de gimnaziu m-am familiarizat cu toată frumusețea unei icoane pictate pe sticlă de către copii cu suflet curat. Am fost foarte bine pregătite și am învățat de la doamna Ghiț Nadia, iar după ce mai creșteam, le ajutam pe colegele mai mici. Mi-a plăcut foarte mult să pictez icoane în anii de gimnaziu, lucru care m-a determinat să continui să pictez acasă, astfel devenind o pasiune”, povestește Giulia.
Pictatul de icoane e o muncă migăloasă, însă tânăra maramureșeancă spune că-i place mult ceea ce face.
„Sunt legitimată ca meșter popular în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” din Baia Mare, însă doar de puțin timp, deoarece nu știam despre acest centru din care fac parte nenumărați meșteșugari deosebiți, păstrători de tradiție și făuritori de elemente culturale și folclorice esențiale pentru un județ înzestrat din punct de vedere istoric și cultural, cum este Maramureșul.
Pictez doar icoane pe sticlă, deoarece pictura religioasă reprezintă domeniul picturii la care mă pricep cel mai bine, tot ceea ce creez în afară de icoane fiind desene făcute cu creioane și carioci.
Picturile religioase pe care le realizez pe sticlă urmează în mare parte stilul bizantin și sunt pictate cu vopsele în ulei. Folosesc de asemenea atât foiță de aur, foiță de cupru, dar și schlagmetal. Timpul de realizare al icoanei variază în funcție de cât este de detaliată, câte culori folosesc și de anotimp, deoarece iarna vopseaua se uscă mai încet comparativ cu vara sau primăvara. De obicei o icoană este gata într-un interval de două săptămâni – o lună de la începere și lucrez pe etape, care diferă în funcție de timpul meu liber, dar și de ceea ce aplic pe sticlă. Tușul îl aplic în plus / minus o oră, în timp ce umbrele și straturile de vopsea depășesc o oră și jumătate.
Mă inspir în funcție de sărbătorile creștine care urmează, pe care studiez uitându-mă pe calendarul ortodox, dar și în funcție de ceea ce mi se cere de către cei doritori să le pictez pe comandă un mijloc de comunicare și comuniune cu Dumnezeu”, declară tânăra artistă.
Suntem de părere că se descurcă foarte bine în acest domeniu și ne dorim să o cunoască cât mai multă lume. Deja a participat la câteva evenimente în calitate de meșter popular.
„Particip la evenimente doar de scurt timp, mai exact de când am fost legitimată ca meșter popular. Sunt la început cu șirul de prezențe la evenimente, Sărbătoarea Castanelor fiind al treilea eveniment la care am participat, după „Dorul pâinii de acasă”, care a avut loc la Muzeul Satului din Baia Mare și la evenimentul muzical „Forza Zu”.
Nu mi-am făcut foarte multe planuri de viitor în legătură cu pasiunea mea, dar știu cu siguranță că voi continua să pictez. Deși timpul pare mereu limitat și greu de organizat, Dumnezeu mă va călăuzi ca să continui să-mi exprim credința și viziunea mea față de tot ceea ce Tatăl Ceresc a realizat pentru umanitate, prin intermediul artei biblice, care să ne aducă mai aproape de Acesta”, mai precizează Giulia Marian.
O felicităm pentru ceea ce realizează și îi dorim mult spor și succes în continuare!
Mai jos puteți admira câteva icoane superbe pictate de Giulia.
Lavinia-Codruța HERMAN