Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 7 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 7 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 11 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 12 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 13 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 16 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 17 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 17 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 18 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Iată-i pe cei trei tineri maramureșeni care au luat 10 la bacalaureat; Cum s-au pregătit și ce planuri de viitor au (FOTO)
În acest an, trei tineri din Maramureș au obținut nota maximă la examenul de Bacalaureat.
Este vorba despre Tudor Giuroiu (Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Baia Mare), Sonia Surduc (Colegiul Național „Mihai Eminescu” Baia Mare) și Alexandru Roșu (Colegiul Național „Dragoș Vodă” Sighetu Marmației). DirectMM.ro a luat legătura cu ei, aflând cum s-au pregătit și ce au de gând să facă în continuare.
Pentru început, am vorbit cu Tudor Giuroiu, care spune că a învățat constant în toți acești ani, iar alături de profesorii săi a reușit să facă o treabă excelentă.
„M-am pregătit pentru examenul de bacalaureat, practic, în toţi cei patru ani de liceu, pregătirea presupunând o acumulare a cunoştinţelor în timp prin muncă susţinută, intensificată în preajma examenului.
La matematică m-am priceput dintotdeauna, la limba română am urmărit exact instrucțiunile necesare pregătirii optime, iar la informatică am muncit din greu, rezolvând toate subiectele propuse posibile. În egală măsură au contribuit la obţinerea rezultatelor mele îndrumările şi sprijinul acordate de domnul profesor de matematica Gheorghe Boroica, doamnele profesor de informatică Alina Pintescu şi Violeta Kalmar şi domnul profesor de limba română Adrian Sabău.
De asemenea, prietenii mei și-au adus aportul prin faptul că alături de ei m-am eliberat de stresul specific din preajma examenelor. Pot spune că timpul liber petrecut alături de ei a fost la fel de important ca sesiunile de studiu.
Mărturisesc că mi-am propus acest rezultat la examenul de bacalaureat, am făcut tot ce ţine de mine să-l ating, iar după ce am văzut subiectele, apoi baremele, nota maximă a devenit aproape o certitudine.
Mi-am propus să-mi continui studiile la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, dar voi susține examen de admitere şi la Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj Napoca” – a declarat Tudor Giuroiu.
Sonia Surduc mărturisește că a muncit intens, iar în cele din urmă efortul n-a rămas nerăsplătit.
„Sunt foarte bucuroasă, mândră și emoționată că am obținut media 10 la examenul de bacalaureat, care a reprezentat ținta înspre reușită.
M-am pregătit intens și știam că eforturile mele vor fi răsplatite în cele din urmă. Datorită statorniciei și ambiției am devenit încrezătoare în propriile forțe. Acordam învățatului multă atenție, concentrare și implicare, iar acest lucru a avut un rezultat frumos.
Pe viitor, vreau să urmez o facultate la Cluj, dorința mea fiind aceea de a lucra cu oamenii, de a empatiza problemele lor și de a găsi rezolvarea acestora.
Totodată, vreau să le mulțumesc părinților, profesorilor, colegiului și doamnei diriginte Lavinia Nan pentru tot sprijinul acordat și încrederea oferită” – spune Sonia Surduc, care ne-a rugat să punem și o poză cu doamna dirigintă în semn de respect și mulțumire.
Cel de-a treilea elev de 10, Alexandru Roșu, spune că s-a așteptat la aceste note. I-a plăcut mereu să învețe, dovadă fiind și olimpiadele la care a participat de-a lungul anilor.
„Am fost convins că voi lua media aceasta, fiindcă am fost pregătit la fel de bine la toate cele trei materii.
La matematică și chimie am fost destul de pregătit deja din anii trecuți, fiindcă am participat la olimpiade. La română cred că un rol important l-a avut faptul că obișnuiesc să citesc. La matematică și chimie am învățat tot timpul, dintotdeauna. La română am învățat pentru subiectul al treilea doar înainte de examen și simulare, ca să pot să uit cât mai repede posibil după.
Anul acesta nu a fost unul greu pentru mine. A fost unul roditor și ușor, fără prea multă bătaie de cap cauzată de inutibilitatea prezenței fizice la școală, cât și de participarea lipsită de sens la majoritatea orelor de curs. Am putut să fac, mai mult decât în anii precedenți, ce am crezut de cuviință.
Aș vrea să merg la facultatea de medicină. Nu m-am gândit deloc ce voi face după ce voi da admiterea. Voi vedea atunci. Singurul lucru de care sunt sigur este că voi intra” – mărturisește Alexandru Roșu.
L.C.H.