Share
Inedit: Peste 2.000 de păpuși și jucării expuse la Centrul Cultural Pastoral din Sighetu Marmației; Exponatele fac parte din colecția personală a Laurei Hybris

Inedit: Peste 2.000 de păpuși și jucării expuse la Centrul Cultural Pastoral din Sighetu Marmației; Exponatele fac parte din colecția personală a Laurei Hybris

Până la finalul lunii ianuarie, Centrul Cultural Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Sighetu Marmației găzduiește o expoziție specială – „Poveste de iarnă cu jucării și păpuși”. Aceasta poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 08.00 și 16.00.

Expoziția este împărțită pe mai multe categorii și conține păpuşi, mobilier miniatural, mașinuțe, cărți și alte jucării vechi. A fost vernisată la începutul lunii decembrie, pentru a aduce o bucurie atât celor mici, cât și celor mari în prag de sărbători.

„Jucăriile au o istorie tot atât de veche, diversă şi complexă ca şi cea a civilizaţiei umane. Indiferent de timpul şi de locul de unde provin, ele reflectă eternul uman şi specificul comunităţilor care le-au creat.

Expoziţia care cuprinde peste 2.000 de jucării și păpuși, prezintă păpuşi cu costume din diverse zone al lumii şi din diferite perioade de timp, înfăţişează personaje celebre care au bucurat generaţie după generație și ilustrează evoluţia materialelor din care s-au realizat jucăriile”, precizează reprezentanții Centrului Cultural Pastoral.

Exponatele fac parte din colecția personală a Laurei Hybris, muzeograf al Centrului „Sfântul Iosif Mărturisitorul”.

„Colecționez din 2013, din întâmplare am găsit la un anticariat o păpușică de colecție care semăna cu păpușa copilăriei mele și de acolo a pornit pasiunea. Am regăsit păpușa din copilarie abia în 2020. Am astăzi în colecție peste 2000 de păpuși și jucării și nu au fost expuse toate. Am mai expus de 3 ori colecția, în comuna Sarasău, în 2019 (300 de păpuși), la Muzeul Maramureșean în 2022 (400 de păpuși) și la Muzeul Județean de Etnografie din Baia Mare, în 2023 (600 de păpuși)”, a declarat, pentru DirectMM, Laura Hybris.

Aceasta precizează că nu-i plac păpușile noi, care au fost ținute în vitrină, ci colecționează păpuși unicat, ediții limitate, care au făcut copilăria fericită cuiva. Cea mai veche păpușă pe care o deține datează de la finalul anilor 1800.

Jucăriile sunt achiziționate de obicei din târgurile de vechituri, din anticariate, dar și de pe internet. Colecția sa se mărește zilnic.

Colecționara spune că acasă ține păpușile și jucăriile în cutii, din lipsă de spațiu, însă pe viitor și-ar dori să deschidă un muzeu al păpușilor, demersurile pentru acest vis fiind începute deja.

O pasiune minunată, prin care te simți copil la orice vârstă! Felicitări!

Lavinia-Codruța HERMAN


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu