Locul ocupat de echipa de fotbal a României în clasamentul FIFA, la sfârșitul lui 2024 - 10 ore în urmă
99 de ani de la moartea marelui poet rus, Serghei Esenin - 10 ore în urmă
În a treia zi de Crăciun este sărbătorit Sfântul Ștefan - 11 ore în urmă
“Tanti Irina a Anuții Văsălichii Măriuții din Șișești” continuă tradiția brodatului de mână - 13 ore în urmă
Două eclipse de lună și două de soare, în anul 2025 - 17 ore în urmă
Salvamontiștii maramureșeni, Moși Crăciuni pentru 50 de copii din satele cele mai greu accesibile ale județului - 18 ore în urmă
Pietre de poveste din zona Băiuț (II) - 18 ore în urmă
Praznicul Nașterii Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - în urmă
În Moisei: Festivalul Național de Colinde și Obiceiuri de Iarnă „Ioan Horea” ajunge la cea de-a XIII-a ediție - în urmă
Maica Domnului, cinstită în a doua zi de Crăciun - 1 zi în urmă
Istoria primelor cărți poștale de Crăciun. Privite cu scepticism la început, s-au răspândit rapid în toată Europa
Primele cărți postale de Crăciun au apărut în urmă cu 180 de ani. Acestea au fost comandate la Londra de Sir Henry Cole – antreprenor și publicist englez, unul dintre fondatorii Muzeului Victoria și Albert din Londra.
În preajma Crăciunului din1843, el nu a avut timp să scrie, personal, felicitări tuturor rudelor, prietenilor și partenerilor săi de afaceri. Astfel, i-a cerut ilustratorului John Callcott Horsley să-i realizeze o schiță, care apoi a fost multiplicată prin mijloace tipografice.
Apoi, cărțile poștale au fost pictate manual de un artist profesionist. Sir Henry Cole nu a trebuit decât să scrie mesajul și să se semneze.
Sir Henry Cole a vândut apoi cărțile poștale care au rămas nescrise, pentru câte un penny fiecare. Prețul a fost imens la acea vreme, aproximativ egal cu câștigul mediu zilnic al unui angajat. Trebuie spus că o astfel de carte poștală a fost vândută la licitație în zilele noastre pentru suma de 25.000 de euro, arată Radio România Cultural.
Contribuția tiparnițelor a fost majoră
Ideea unei cărți poștale nu a fost nouă, la vremea aceea existau deja în Marea Britanie cărți poștale pentru Ziua Sfântului Valentin. Dar ideea unei cărți poștale pentru Crăciun era cu totul altceva, motiv pentru care era privită cu scepticism. Se credea că acestea nu se vor vinde foarte bine, însă, datorită apariţiei unor noi mijloace de tipărire mult mai ieftine şi a preţului scăzut la serviciile poştale ca urmare a dezvoltării comunicaţiilor feroviare, cărţile poştale de Crăciun au început să capete popularitate şi să se bucure de o cerere mare.
După ce au apărut în Anglia, cărțile poștale de Crăciun au început să crească în popularitate și în Germania, unde tehnica tipografică s-a dezvoltat mult mai rapid. Astfel, aici erau mult mai ieftine, iar calitatea mult mai bună. Tot în aceeaşi perioadă, datorită soţului german al reginei Victoria, Albert de Saxa-Coburg-Gotha, în Anglia s-au răspândit, astfel, şi alte tradiţii germane ale Crăciunului – Calendarul şi Pomul de Crăciun.
Sursa foto: Graficaplus.ro