Ziua greșită, locul greșit, final neașteptat-Cât de ghinionist poți să fii? - 14 minute în urmă
„Din suflet de creștin”: Concert de pricesne la Catedrala Episcopală din Baia Mare în Duminica Floriilor - 54 minute în urmă
Statuia Reginei Maria, dezvelită la Chișinău, la 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România - 2 ore în urmă
Premiu special obținut de echipa Colegiului „Dragoș Vodă” Sighetu Marmației la concursul regional „À la Une 2025” - 4 ore în urmă
Un „Monitor funcții vitale” a fost donat compartimentului gastroenterologie din cadrul Spitalului Județean Baia Mare - 4 ore în urmă
În acest weekend trecem la ora de vară; Ceasurile se dau înainte și dormim mai puțin - 5 ore în urmă
Juniorii 1 de la AH Minaur, la Turneul semifinal 2 Valoare - 5 ore în urmă
Percheziții în mai multe locații din Maramureș - 5 ore în urmă
Festivalul Aproape revine în Baia Mare în perioada 2-9 mai; Ce personalități sunt așteptate - 5 ore în urmă
FRH a modificat datele pentru Final Four-ul Cupei României - 6 ore în urmă
Maramureșeanul Vasile Hotca, două cupe și patru medalii de aur la concursul ”Gusturile iernii” de la Sibiu (GALERIE FOTO)
La 12 ani după ce a fost Capitală Culturală Europeană, în 2019 Sibiul e Regiune Europeană Gastronomică. Statut care presupune o sumedenie de acțiuni cu profil gastronomic ce urmăresc cu predilecție promovarea bucătăriei românești. În urmă cu o săptămână (22-24 februarie) la Sibiu a avut loc festivalul –concurs ”Gusturile iernii. Imensa expoziție culinară a fost asezonată cu concursuri gastronomice, axate pe trei secțiuni: brânză, carne și slănină și cârnați. Concursul de cârnați a fost unul de preparare la fața locului, cu participarea a 10 echipe.
Maramureșeanul Vasile Hotca, un master-chef axat pe produse tradiționale, a participat la acest eveniment, răspunzând invitației subprefectului de Sibiu. Și s-a întors de acolo cu o cupă și trei medalii de aur la individual, la care se adaugă cupa și medalia pe care a obținut-o cu echipa în care a concurat la prepararea cârnaților (la secțiunea brânză nu a participat).
Cupa și medalia de aur a primit-o pentru salamul său e casă. Celelalte medalii de aur le-a obținut pentru slănină și pentru pasta de jumări. Deși venise doar ca expozant, până la urmă a participat și la competiția cârnaților. Echipa lui și-a adjudecat cupa și medalia de aur la prepararea cârnaților, cu trei variante propuse: cârnați tradiționali, cârnați cu cimbru și noutatea propusă de maramureșean, cârnați cu ”Fetească Neagră”. Desigur noutatea nu consta doar în faptul că vinul era în – și nu lângă – cârnați, ci și gustul deosebit al acestora, care a cucerit juriul.
Delegația maramureșeană participantă la acest eveniment a fost alcătuită din Vasile Hotca, două geamantane burdușite de instrumentar de bucătărie și o mașină plină cu produse tradiționale.
Ei bine, această delegație atât de restrânsă a reprezentat Maramureșul cu mai mult succes decât o fac, uneori, delegațiile oficiale ample. Pe două cupe și patru diplome scrie numele Maramureșului, iar în Regiunea Europeană Gastronomică s-a vorbit de – și s-a gustat din – Maramureș. Dar despre preocupările lui Vasile Hotca pentru mâncarea tradițională din Maramureș, despre pasiunea sa pentru bucătărie și succesele înregistrate sunt multe de spus. Așa că vom reveni (A. G.)