Share
Maramureșul de poveste: Bârsana, cer așternut pe pământ. Locul unde credința și tradiția se împletesc perfect pentru a oferi tihnă și încărcare spirituală

Maramureșul de poveste: Bârsana, cer așternut pe pământ. Locul unde credința și tradiția se împletesc perfect pentru a oferi tihnă și încărcare spirituală

Nu credem că-i om în țara aceasta mare, care să nu fi auzit despre Bârsana, polul tihnei și al încărcării spirituale, situat tocmai pe Valea Izei, în Maramureș. Stațiunea turistică de interes local adăpostește două nestemate ale tradiției bisericești, și anume Mănăstirea cu hramul „Soborul Sfinţilor celor 12 apostoli” și Biserica de lemn cu hramul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”, lăcaș inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Suntem convinși că dacă deja ați planificat o escapadă în Maramureș, obiectivele din Bârsana se regăsesc pe itinerarul vostru de călătorie, dar îndrăznim să vă povestim puțin și noi despre măreția acestui loc binecuvântat. Deși construcția ansamblului actual al Mănăstirii Bârsana a început abia în anul 1993, istoria mănăstirească a acestor locuri merge mult în timp.

În prezent, întregul complex monahal invită la o călătorie parcă atemporală, pentru că momentele petrecute aici nu se măsoară în timp, ci în simțiri, în acele trăiri profunde care vindecă, împlinesc, răsplătesc. Odată ce veți trece pragul porții maramureșene, veți păși într-un tărâm al păcii interioare, al liniștii absolute care depășește dimensiunea auditivă. Privirile vă vor fi captivate de arhitectura tradițională regăsită în fiecare construcție a complexului și pusă atât de frumos în valoare de verdele crud al naturii care revine la viață.

Aici vă puteți reculege în interiorul uneia dintre cele mai înalte biserici de lemn din Europa, vă puteți plimba pe aleile frumos amenajate și puteți vizita Muzeul de Icoane și Carte Veche „Episcopul Gavril de Bârsana”, din al cărui patrimoniu fac parte cărți sfinte, manuscrise și icoane cu o valoare inestimabilă, dar și o frumoasă colecție cu specific etnografic local. Păstrând același registru spiritual, ne îndreptăm atenția către biserica monument UNESCO situată pe dealul Jbâr, care datează din anul 1720 și care încă păstrează pictura murală realizată în anul 1806, când pictorii Toader Hodor și Ioan Plohod au reîmpodobit pereții lăcașului. De la construcția sa și până în anul 1806, când a devenit parohială, biserica a fost una abațială. Frumoasa construcție de mici dimensiuni este o dovadă grăitoare a faptului că harul divin trece granițele spațiului și timpului și se găsește acolo unde oamenii îl cheamă și îl caută necontenit.

Dacă ați crezut vreo clipă că lista atracțiilor din Bârsana se încheie aici, aflați că stațiunea ascunde și alte comori turistice, dornice să fie descoperite. Una dintre acestea este punctul de belvedere Bradova, un loc care inspiră, energizează și dezvăluie o priveliște deosebită asupra întregii zone. De neratat este și Casa „Muzeul Școlar”, construcție ridicată în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, în cadrul căreia se pot vedea o sală de clasă, camera învățătorului, dar și expoziții etnografice și de materiale didactice de epocă.

Descoperirea Bârsanei nu ar fi completă fără o vizită la Muzeul Bârsan Art al sculptorului Toader Bârsan, merșterul care a făcut cunoscută pe toate continentele lumii tradiția maramureșeană a prelucrării lemnului.

Între toate acestea, lăsați loc și altor experiențe pe care le puteți explora aici. Încercați să cunoașteți localnicii, obiceiurile și traiul domol, să descoperiți gastronomia locală și să primiți cu brațele deschise bogăția locurilor rânduite cu înțelepciunea omului de bine. Cu încrederea că v-am convins, nu ne mai rămâne decât să vă spunem: cutezați de (ne) vizitați!

Sursa – visitmaramures.ro


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu