Share
Muzeul Satului din Baia Mare, la ceas aniversar; Patru decenii de dedicare în slujba valoroasei moșteniri culturale

Muzeul Satului din Baia Mare, la ceas aniversar; Patru decenii de dedicare în slujba valoroasei moșteniri culturale

Azi, 5 septembrie, un eveniment de suflet și de mare amploare a avut loc la Muzeul Satului din Baia Mare. Au fost marcați cei 40 de ani de la înființarea lui, iar manifestarea a reunit foarte multă lume.

Evenimentul a început la biserica din sat cu slujba de pomenire a celor care au pus bazele muzeului și a celor care mai bine de un deceniu s-au documentat și au identificat în teren monumente de arhitectură tradițională specifice celor patru zone etnografice ale județului Maramureș.

Acțiunea s-a mutat apoi în șura gospodăriei Preluca, unde a fost vernisată expoziția aniversară a muzeului.

„Vă mulțumesc că sunteți astăzi alături de noi la acest eveniment emoționant din viața muzeului nostru. Muzeul Satului din Baia Mare a împlinit, nu astăzi, ci pe 15 august, 40 de ani de la deschiderea oficială. Ne-am gândit să marcăm acest eveniment având alături de noi prieteni dragi din țară și din județ. Mereu momentele acestea anivesare sunt prilej de bucurie, dar și de emoție și vă mulțumim tuturor că ați răspuns invitației noastre!”, a transmis managerul Monica Mare.

Expoziția este formată din fotografii și informații care prezintă viața Muzeului Satului încă de la înființare și până azi.

Cu acest prilej aniversar, Muzeul Satului a primit din partea Consiliului Județean Maramureș, dar și din partea Primăriei Municipiului Baia Mare diplome de excelență în semn de înaltă apreciere pentru cele patru decenii de dedicare în slujba valoroasei moșteniri culturale. La rândul lor, cei de la Muzeu le-au oferit prietenilor și colaboratorilor diplome și mici atenții tradiționale.

Apoi a fost vernisată expoziția aniversară a Casei Școală Șomcuta Mare 1784-2024. La final, toți ce prezenți au fost invitați la scena din incinta muzeului, unde Ansamblul folcloric „Doina Chioarului” al Palatului Copiilor Baia Mare – structura Clubul Copiilor Șomcuta Mare a susținut un moment artistic deosebit. De la eveniment n-au putut lipsi nici meșterii populari și bucatele tradiționale.

A fost un eveniment reușit, iar pentru asta colectivul și managerul Monica Mare merită laude. Muzeul Satului e un loc special, iar fiecare plimbare pe ulițele lui te duce mai aproape de copilărie. Acolo se organizează de fiecare dată evenimente deosebite. Fie că e vorba de ateliere pentru copii, târguri tradiționale sau spectacole, „Satul de pe deal” se umple de fiecare de veselie și culoare.

Scurt istoric

Muzeul Satului din Baia Mare reprezintă secția în aer liber a Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș și a fost inaugurat în 15 august 1984.

Crearea Muzeului Satului este rodul unor cercetări intense și susținute, teoretice și de teren a specialiștilor de la acea vreme, care timp de mai bine de un deceniu s-au ocupat de identificarea în teren și achiziționarea celor mai reprezentantive monumente de arhitectură populară din cele patru zone etnografice ale județului Maramureș: Chioar, Maramureșul Istoric, Lăpuș și Codru.

Fiecare dintre acestea are un specific aparte bine subliniat de către unitățile de arhitectură pe care le prezintă. Multe dintre obiectivele de arhitectură tradițională aflate în Muzeul Satului au înscrise pe grindă datări precise, fiind totodată mărturie a ingeniozității și a muncii meșterilor care le-au construit. Dintre obiectivele cu datări precise amintim: Casa Cărpiniș – 1758, Casa Școală Giulești – 1794, Casa Berbești – 1806, Casa Prislop – 1811, Casa Bozânta Mare – 1847, Găbănașul Chechiș – 1794 și Găbănașul Făurești – 1830.

Muzeul Satului a fost întemeiat în jurul bisericii de lemn datată la 1630 și adusă pe Dealul Florilor din localitatea Chechiș în anul 1939. În anul 1972, s-a hotărât ca în jurul bisericii să se înființeze un muzeu al satului reprezentativ pentru întreaga parte de nord-vest a României. Muzeul Satului din Baia Mare este singurul din România care s-a format având ca punct de pornire biserica – centru spiritual al satului românesc.

LA MULȚI ANI!

Lavinia-Codruța HERMAN



Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu