Lume multă la Cavnic; Ce trebuie să știți dacă aveți de gând să mergeți zilele acestea la zăpadă - 24 minute în urmă
La Liceul Teoretic „Petru Rareș” Târgu Lăpuș se va desfășura primul atelier MERITO – Literație din acest an - 1 oră în urmă
LA MULȚI ANI, SENSEI! - 2 ore în urmă
Catedrala Episcopală din Baia Mare pune dispoziția credincioșilor 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare - 4 ore în urmă
Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 14 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 15 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - 19 ore în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - în urmă
Iernile copilăriei de altădată erau despre haine tricotate de bunicuțe - 1 zi în urmă
Povestea unui campion mondial: Paul Rednic, băimăreanul care a reușit să ajungă pe culmile succesului la dans sportiv
În ultimul timp v-am prezentat numeroși copii și tineri talentați, care muncesc enorm pentru a-și îndeplini visele. Județul Maramureș se mândrește cu performanțe în numeroase domenii, ceea ce ne bucură enorm.
Despre tânărul de care vom vorbi azi am tot auzit de-a lungul timpului, însă acum a venit momentul să-i aflăm mai îndeaproape povestea și să v-o prezentăm și dumneavoastră. E de-a dreptul impresionantă!
Paul Rednic are 25 de ani, este din Baia Mare și face dans sportiv de 17 ani. Este foarte talentat, muncitor și pasionat de dans, astfel că a reușit performanțe excepționale de-a lungul anilor. A obținut titluri naţionale, europene şi chiar mondiale!
„Practic dansul de 17 ani, de la vârsta de 8 ani. Nu am avut neaparat o înclinație spre dans, am început să practic dansul sportiv mai degrabă din întâmplare. Când eram mic părinții m-au îndrumat spre diferite activități extrașcolare printre care și sporturi precum înot sau taekwon-do. La dans am ajuns la invitația unor prieteni de familie care aveau o fiică de vârsta mea ce practica dansul, dar nu avea partener. Am mers la câteva cursuri, inițial mi-a plăcut după care nu am mai vrut să merg. La câteva luni după, am participat la un spectacol de dans care m-a convins să mă reîntorc la cursuri și așa am rămas pe ringul de dans până acum.
O bună bucată de timp am practicat mai multe sporturi în paralel, dar în final am rămas la dans. Cred că am fost cucerit de frumusețea acestui sport, dar și rezultatele destul de bune încă de la începutul carierei au cântărit mult în dezvoltarea acestei pasiuni.
Primii pași în dans i-am facut la clubul Prodance2000, o școală de dans de renume în oraș, mai ales în anii 2000, însă cea mai mare parte a carierei am petrecut-o la clubul de dans RusTeam, club la care sunt legitimat și acum, alături de domnul antrenor Alexandru Rusu, perioadă în care am și adunat cele mai multe premii. Probabil clubul e ceva mai puțin cunoscut în comunitatea locală, deoarece s-a axat aproape exclusiv pe performanță și mai puțin pe dansul de societate, dar în comunitatea de dans sportiv din România a reprezentat mulți ani o forță, iar domnul Rusu este în continuare unul din cei mai respectați antrenori români.
Desigur, o mare parte a pregătirii mele după vârsta de 12 ani a fost și alături de profesori din străinătate, iar in ultimii ani m-am antrenat aproape exclusiv în cantonamente dăsfășurate în diverse țări europene, în special în Italia și Germania”, povestește Paul.
Desigur, orice sport necesită numeroase sacrificii, iar pentru tânărul băimărean unul dintre acestea a constat în deplasarea constantă la Timișoara, pentru a se antrena alături de partenera sa.
„Până în prezent am avut două partenere de dans, cea mai recentă și cea alături de care am obținut cele mai mari rezultate este Roxana Lucaciu, legitimată la clubul MagnumTeam din Timișoara. Am început să dansăm împreună la finalul anului 2014 și de la început am avut obiectivul de a ajunge campioni mondiali. Desigur, nu a fost ușor, distanța dintre Baia Mare și Timișoara fiind semnificativă. Pe lângă asta, amandoi eram încă la liceu, fiecare cu performanțe școlare foarte bune și focusați și în această direcție. Cred că am facut sute de navete între cele două orașe doar pentru a reuși să ne antrenăm. În general plecam spre Timișoara vineri după școală și duminică seara mă întorceam, iar în timpul săptămânii ne antrenam pe cont propriu. Navetele le făceam alternativ și în plus aveam cantonamentele în străinătate unde plecam împreună.
Au fost sacrificii mari din partea amândurora pentru a face să funcționeze un parteneriat aparent imposibil date fiind circumstanțele. Până la urmă cred ca a fost un succes ținând cont de rezultatele obținute și pe lângă asta am legat și o prietenie destul de strânsă. Cred că în cei 9 ani de parteneriat, majoritatea timpului l-am petrecut împreună, în diferite colțuri ale lumii, trecând printr-o sumedenie de trăiri, de la bucuria câștigării competițiilor, până la suferința antrenamentelor. Din păcate, Roxana a decis să își încheie cariera competițională la sfârșitul anului trecut, iar eu caut momentan o parteneră alături de care să simt că pot avea un viitor la fel de frumos în dans”, spune Paul.
De-a lungul anilor, băimăreanul a participat la sute de concursuri, iar rezultatele au fost de-a dreptul uimitoare!
„Chiar la finalul anului trecut am realizat o statistică a tuturor rezultatelor obținute împreună și cred că am atins niște culmi la care poate nici nu visam atunci când am început pe acest drum al dansului. Alături de Roxana am participat la 127 de competiții, majoritatea lor internaționale. Cele mai importante titluri sunt desigur cele 2 titluri mondiale, unul obținut în anul 2016 în Japonia, la categoria de tineret sub 19 ani, și unul acasă în România în anul 2018, la categoria de sub 21 ani. Tot în anul 2016 am obținut primul titlu european din istoria dansului sportiv românesc. La categoria de sub 21 ani în anul 2017 am obținut locul 2 mondial în Letonia și am fost locul 1 în clasamentul mondial de tineret timp de mai bine de un an.
La categoria de adulți cea mai bună clasare în clasamentul mondial a fost locul 4 în iunie 2022 la care se adaugă un loc 2 la cupa europeană din 2023. În total, am obținut peste 50 de podiumuri internaționale, iar pe plan național avem 3 titluri de campioni naționali, o cupă a României și am primit în anul 2020 titlul de Maestru Emerit al Sportului”, declară tânărul sportiv băimărean.
Acesta mai precizează că în spatele unor astfel de rezultate e o muncă enormă și, de asemenea, ai nevoie de suport financiar. Susținerea părinților e esențială în orice sport, iar Paul s-a bucurat de toată susținerea părinților lui.
„Ca în orice alt sport, pentru rezultate de nivel mondial, munca din spate e titanică. Până la un anumit nivel poate poți reuși doar prin talent, dar ajungi la un punct în vârful mondial unde toți sunt talentați și toți muncesc enorm, iar la acel nivel micile detalii contează. Pe deasupra, cum spuneam anterior, noi nu am avut niciodată niște conditți ideale de antrenament ținând cont de distanța dintre orașe, ceea ce a însemnat că trebuia mereu să scoatem maxim din timpul petrecut împreună în sala de antrenament. Totuși în perioadele de pregătire pentru competițiile majore, erau zile în care stăteam de dimineața până seara în sala de antrenament.
Cât despre costuri, dansul sportiv este probabil unul din cele mai costisitoare sporturi chiar dacă nu ar părea la prima vedere. La nivel de începători sau de dans social, costurile sunt decente, dar escaladează exponențial la nivel mare. Ședintele particulare de dans cu antrenorii de top mondial sunt sute de euro de pereche per oră, deplasările în majoritatea cantonamentelor și la competiții sunt pe cheltuială proprie la care se adaugă și ținutele de mii de euro.
La partea de ținute de dans, noi am avut norocul de a fi sponsorizați de firmele EMCouture din Lituania și BDDance din China, dar în general părinții au fost cei mai mari sposori ai acestei activități și am fost mereu recunoscători pentru efortul lor. De altfel, apreciez enorm părinții care reușesc să își susțină copiii atât în dans, cât și în alte activități similare. În ultimii ani, sporturile precum dansul nu mai sunt atât de ușor accesibile tuturor, ceea ce din păcate face ca mulți copii talentați să fie nevoiți să renunțe”, constată Paul Rednic.
În prezent, acesta împărtășește și altora din experiența sa, fiind instructor de dans. Este pasionat, de asemenea, de inginerie, calculatore și mașini de cursă, muncind și în acest domeniu.
„Dansul a reprezentat mereu o mare parte din viața mea, dar niciodată nu am neglijat studiile, mai ales că am obținut mereu rezultate școlare exceptionale și am ajuns la fazele naționale ale olimpiadelor de fizică. Am terminat Facultatea de Automatică și Calculatoare din Cluj-Napoca, momentan sunt în ultimul an în cadrul programului de master de Inteligență și Viziune Artificială și lucrez ca inginer software pentru Porsche Engineering Romania unde reușesc să îmi valorific la maxim pasiunea atât pentru inginerie și calculatoare, cât și pentru mașinile de curse.
De asemenea, sunt instructor de dans și încerc să împărtășesc din cunoștințele mele noii generații de dansatori, predând cursuri de dans, când timpul îmi permite asta, în diferite orașe din țară unde sunt invitat să o fac”, spune Paul.
În încheiere, l-am rugat să dea câteva sfaturi pentru copiii pasionați de dans și care sunt la început de drum: „Nu cred că există o unica formulă câștigătoare pentru a avea succes în dans sau în orice alt domeniu. Cred totuși că e important mereu să ai obiective pentru care merită să muncești, dar să nu uiți niciodată care sunt motivele pentru care iubești ceea ce faci, în cazul de față dansul. Au fost mai multe aspecte care pentru mine personal au făcut diferența. Disciplina a avut un rol important în obținerea rezultatelor, faptul că am avut o echipă care să mă îndrume corect – compusă atât din antrenori, cât și din părinți – a avut, de asemenea, o importanta majoră. Să ai un mental puternic și să înveți să muncești din greu, dar în direcția corectă este esențial.
Totuși, toate acestea nu au niciun efect dacă îți pierzi bucuria de a dansa sau de a face ceea ce îți place. Alimentați-vă pasiunea pentru dans cu fiecare pas pe ring, cu fiecare coregrafie eșuată sau fiecare trofeu ridicat pe podium și nu vă pierdeți niciodată bucuria de a dansa”.
Tot respectul și prețuirea pentru astfel de tineri! Îl felicităm pe Paul pentru toate rezultatele formidabile obținute până acum și îi dorim mult succes în continuare!
Lavinia-Codruța HERMAN