Încă trei medalii pentru România la Europenele de haltere - 2 ore în urmă
Reforma lui Rafila: Cine muncește cu adevărat, să câștige mai mult - 2 ore în urmă
În Lumina Învierii: Rânduiala sfintelor slujbe în Episcopia Maramureșului și Sătmarului - 5 ore în urmă
Păziți-vă de șarlatani! ANAF atrage atenția asupra unor e-mailuri false trimise în numele instituției - 6 ore în urmă
Lacul Nistru a fost populat cu pește; Tradiționalul concurs de pescuit va avea loc în 25-26 aprilie - 7 ore în urmă
„Jocul cu Coșarca” la Preluca Veche: Tradiție, muzică și voie bună în a doua zi de Paști - 7 ore în urmă
„De Paști, uspătoi în Maramureș” – o expoziție despre sărbătoare, suflet și tradiție la Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației - 7 ore în urmă
Șocant – Aaron Boupendza, fostul star al Rapidului, s-a stins la doar 28 de ani - 7 ore în urmă
”În așteptarea Sărbătorilor Pascale”, o expoziție a copiilor - 8 ore în urmă
Maramureșean reținut după ce a fost prins cu țigări de contrabandă de peste 650.000 de lei - 8 ore în urmă
Personalitate specială: Învățătorul pitic din Vișeu de Sus, în casa căruia copiii aveau ocazia să învețe carte în anii Primului Război Mondial
Pe rețelele de socializare circulă o fotografie cu un bărbat pitic îmbrăcat în port popular. Acesta a fost învățătorul satului Vișeu de Sus în anii Primului Război Mondial.
Bărbatul a rămas în mentalul colectiv, iar oamenii știu și astăzi despre el deși au trecut atât de mulți ani. Unii povestesc că i se zicea „învățătorașul” sau că atunci când bătea elevii se urca pe bancă.
Cartea Bisericii Bătrâne, Parohia Ortodoxă I Buna Vestire Vișeu de Sus, Maramureș (apărută la Editura RISOPRINT Cluj-Napoca, în 2023) – autor Ștefan Andreica – conține câteva informații despre acest personaj interesant.
„Acesta era învățătorul Caia Ioan. În casa sa a funcționat o școală primară particulară de patru clase, la terminarea căreia elevului i se elibera un certificat de absolvire.
Casa s-a aflat pe actuala str. Crișana, în apropierea porții fabricii de cherestea de azi.
Fotografia a fost realizată de armata germană, în 1916-1917.
Germanii l-au considerat și „funcționar”, având în vedere că învățătorul întocmea pentru săteni diferite contracte de vânzare-cumpărare a imobilelor.
Datele ne-au fost furnizate de către prof. Hapca Ioan din Vișeu de Sus, născut în anul 1943, rudă de-a învățătorului”, se precizează în carte.
De asemenea, Andrei Andreica scrie pe rețelele de socializare: „Acest dascăl a fost frate cu bunica maternă și în ciuda handicapului de care suferea a fost o personalitate locală de prim rang, un erudit vestit căutat de multe personalități ale vremii. Chiar eu am citit o scrisoare din corespondența pe care o avea cu Ion Agârbiceanu, scriitorul.
Cunoștea aproape toate limbile minorităților locale, dar mai ales germana în care și-a făcut studiile. A luminat mințile a sute de copii! Păcat că nu s-a scris nici o monografie despre acest vestit dascăl local”.
Autorul fotografiilor este militarul german Erich Hoffmann, iar acestea sunt preluate de pe pagina de facebook Photo Historia (Nica So).
Lavinia-Codruța HERMAN
Dârzul învățător și-un militar german
Învățătorul Caia Ioan