Share
Rapsodul popular și animatorul cultural maramureșean Pătru Bârlea împlinește 50 de ani de activitate

Rapsodul popular și animatorul cultural maramureșean Pătru Bârlea împlinește 50 de ani de activitate

Maramureșul este cunoscut peste tot și prin intermediul artiștilor, care prin vocea, portul și carisma lor au știut să transmită emoție și bucurie privitorilor.

Unul dintre oamenii de seamă ai județului nostru este Pătru Bârlea (75 de ani), care împlinește 50 de ani de activitate artistică. Cu acest prilej, prof. dr. Viorel Todea din Sighetu Marmației îi face o caracterizare foarte frumoasă.

S-a născut la 3 iunie 1948 în localitatea Berbești, a absolvit Școala generală din satul natal și apoi a urmat cursurile Școlii profesionale din Sighetu Marmației.

Cariera artistică și-a început-o în cadrul Ansamblului „Mara” al Casei de Cultură din Sighetu Marmației. În urma unui spectacol cu public organizat la data de 28 iulie 1975 de Televiziunea Română la Casa de Cultură din Sighetu Marmației, cucerește cu mare succes trofeul emisiunii „Floarea din Grădină”.

De-a lungul timpului, Pătru Bârlea, împreună cu diferite ansambluri artistice de amatori și profesioniști, a participat la numeroase turnee atât din țară, cât și din străinătate. Printre ansamblurile cu care a colaborat amintim „Cercănelul” din Borșa, „Maramureșul” din Baia Mare, „Mărțișorul” din Cluj, Filarmonica din Arad etc.

A înregistrat la Radio-Televiziunea Română două casete audio și trei discuri Electrecord. CD-ul „Slobozi, Doamne, glasul meu” conține pe lângă melodii și obiceiuri tradiționale. A fost invitat să joace în filmul „Transylvania” regizat de Tony Gatli, turnat în Transilvania și premiat la Festivalul de la Cannes-Franța.

Pătru Bârlea nu a uitat localitatea în s-a născut, unde s-a format și de unde a pornit cariera sa artistică. La Berbești s-a desfășurat o bogată și amplă activitate cultural-artistică sub îndrumarea dascălilor din localitate care au știut să descopere talente și să le îndrume spre o activitate care le-a pus în evidență calitățile de interpreți, de culegători de creații autentice, stimulând și pasiunea de a crea. Dovadă sunt trofee obținute în cadrul concursurilor și festivalurilor folclorice desfășurate atât în țară, cât și în lume.

Petru Bârlea continuă să cultive și să popularizeze cântecul maramureșean inspirat din folclorul natal.

De precizat mai e că printre activitățile sale de folclorist și interpret, Pătru Bârlea a adunat comori tradiționale pe care le-a expus într-un muzeu, în câteva încăperi al subsolului clădirii personale, unde au loc filmări și expuneri documentare pentru diverse televiziuni și colegi artiști care nu-și permit studiouri sofisticate.

Îi urăm la mulți ani cu sănătate!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu