Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 9 ore în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 11 ore în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 11 ore în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 1 zi în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 1 zi în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 1 zi în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 1 zi în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 1 zi în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 1 zi în urmă
Toader Bârsan, meșterul popular cioplitor în lemn din Bârsana, a primit post-mortem Ordinul „Justinian Arhiepiscopul” pentru laici în semn de înaltă apreciere și aleasă prețuire pentru întreaga activitate
Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, i-a conferit lui Toader Bârsan, post-mortem, Ordinul „Justinian Arhiepiscopul” pentru laici în semn de înaltă apreciere și aleasă prețuire pentru întreaga activitate desfășurată ca meșter cioplitor în lemn și pentru promovarea la cel mai înalt nivel a meșteșugurilor maramureșene la nivel național și internațional.
Distincția a fost înmânată vineri, 7 ianuarie, după Slujba înmormântării, de Preacuviosul Părinte Arhim. Casian Filip, consilier social-filantropic și misionar și eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Municipiul Baia Mare, ca Delegat al Preasfințitului Părinte Episcop Iustin.
Acesta a trecut la cele veșnice în 4 ianuarie, la vârsta de 78 de ani.
Amintim faptul că Toader Bârsan a construit la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia poarta de intrare, cea de lângă mormântul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Justinian (în anul 1988), precum și troița din fața cimitirului lăcașului monahal.
Toader Bârsan este meșterul care a făcut cunoscut numele Maramureșului până la Muzeul Smithsonian din Washington, pentru care a sculptat acolo o poartă maramureșeană. Prin această poartă a trecut însuși Bill Clinton, președintele Statelor Unite ale Americii, din acea vreme.
„O adevărată poartă maramureşană nu poate să nu aibă arborele vieţii. De el aparţine funia, colacul înseamnă bogăţie, rozeta – soarele. Aici avem fagurele de miere, aici peştele, simbolul curăţeniei, aşa să fie omul de curat la suflet cum e peştele pe dinafară, că el numai în apă trăieşte”, mărturisea artistul în anul 2014.
În semn de recunoștință pentru promovarea culturii și a meșteșugurilor maramureșene, meșterul a primit în urmă cu câțiva ani, de la Consiliul Județean Maramureș, titlul onorific de „Ambasador al Turismului Maramureșean”.
Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească în Împărăția Sa pe robul lui Dumnezeu Toader – meșterul porților maramureșene!