La Borșa va avea loc un simpozion dedicat marelui etnolog Nicoară Timiș - 8 ore în urmă
Cele 600 de morminte evreiești aflate în Târgu Lăpuș dovedesc trecerea şi viaţa lor pe aceste meleaguri - 9 ore în urmă
Victor Ponta și alegerile prezidențiale - 10 ore în urmă
Papa Francisc aduce o propunere îndrăzneață - 10 ore în urmă
Postfață sau despre mesajele maestrului Tiberiu Alexa - 13 ore în urmă
Istoria brandului de tricouri Gildan: de la origini în anii ‘90 până în zilele noastre - 13 ore în urmă
Auschwitz-Birkenau: 80 de ani de la eliberare - 16 ore în urmă
Parohia Ortodoxă Săcălășeni, activitate socială și filantropică bogată în anul 2024 - 16 ore în urmă
Poliția olandeză pe urmele hoților de artă - 16 ore în urmă
La mulți ani, maestre Florin Piersic! - 17 ore în urmă
Tânărul maramureșean Marius Remeș, un adevărat maestru al taragotului; „Muzica pentru mine este o cale de exteriorizare a stării sufletești”
Azi vă invităm să cunoașteți mai bine un tânăr artist, care prin muncă și ambiție a ajuns departe. Este vorba despre Marius Remeș, un adevărat maestru al taragotului.
S-a născut în data de 4 decembrie 2000 în Baia Mare, dar cu domiciliul în Băsești, un sat din Maramureș și aparținător zonei folclorice Sub – Codru.
A crescut și a copilărit în Băsești, unde a fost elev al Școlii Gimnaziale până în clasa a VIII-a. Din clasa a VI-a a început clarinetul la Școala Populară de Artă „Liviu Borlan” Baia Mare cu regretatul profesor Goci Vasile.
A continuat studiile liceale în Baia Mare, ca elev la Colegiul Economic „Nicolae Titulescu”. Din clasa a IX-a a început studiul taragotului la Palatul Copiilor cu profesorul Marcel Both. În clasa a X-a a studiat taragot în paralel, un an, cu Ovidiu Cozma. De la finalul clasei a X-a a început studiul taragotului cu Dumitru Dobrican.
După absolvirea liceului a continuat studiile la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Din anul 3 de licență începe colaborarea cu Ansamblul Folcloric Studențesc „Mugurelul” al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Alături de acest Ansamblu ajunge să participe la diferite spectacole și festivaluri naționale și internaționale (turnee în: Polonia, Sardinia, India, Franța, Germania). A participat și la Gala Premiilor „Duke of Edinburgh’s International Awards” în cadrul căruia a participat ca și solist instrumentist, membru al orchestrei și inginer de sunet, în 13-14 octombrie 2022.
De-a lungul timpului a obținut premii importante la concursuri naționale de muzică – interpretare instrumentală taragot:
– Premiul III la Festivalul Național „Ioan Petreuș” din Baia Mare, ediția 2018 (perioada liceului, clasa a XII-a);
– Premiul Special „Dumitru Fărcaș” la Festivalul „Taragotul de Aur”, Cluj-Napoca, 2019;
– Participare la Festivalul-Concurs Național „Maria Tănase”, Craiova, 2019;
– Trofeul festivalului „Taragotul Maramureșean”, Baia Mare, 2023.
După absolvirea studiilor de licență continuă ca student masterand tot în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, specialitatea Artă Muzicală și începe cariera de profesor la Clubul Copiilor din Jibou ca profesor titular.
Este, de asemenea, colaborator al Ansamblului Folcloric Național „Transilvania” și dirijor al Corului Plugarilor din Băsești.
„În 2023 am repornit activitatea Corului Plugarilor din Băsești, care de mai bine de 40 de ani stagnează. Este un cor înființat în anul 1887, fiind primul cor din zona de Codru.
Pasiunea pentru muzică vine din simplul fapt că trăind la țară am avut o strânsă legătură atât prin dascălii de la școală, cât și prin activitățile culturale din sat. Bunicul meu mi-a cumpărat primul clarinet cu care am și început studiile.
Muzica pentru mine este o cale de exteriorizare a stării sufletești. În viață întâmpini probleme și obstacole pe care trebuie să le treci, iar pe mine muzica m-a ajutat să trec mai ușor peste aceste hopuri”, declară Marius Remeș.
Îl felicităm pentru toate realizările de până acum și îi dorim mult succes în continuare!
Lavinia-Codruța HERMAN