„Dar de suflet pentru mama”: În Târgu Lăpuș se organizează un concurs special cu prilejul zilei de 8 Martie - 2 ore în urmă
„Iubește Moroșenește”: Artiști de renume vor aduce voia bună la evenimentul devenit deja tradiție - 3 ore în urmă
Teatrul Municipal Baia Mare anunță premiera spectacolului „Gregor” pe 15 februarie - 7 ore în urmă
Noi percheziții în cazul campaniei lui Călin Georgescu - 7 ore în urmă
Vitrina de carte a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”: În memoriam Dr. Ilie Gherheș (1 ianuarie 1962 – 11 februarie 2025) - 7 ore în urmă
Artista Gabriela Ardusătan împlinește azi o frumoasă vârstă - 8 ore în urmă
În Sighetu Marmației va avea loc un simpozion omagial în memoria poetului Grigore Vieru - 8 ore în urmă
Copiii români din Lyon sunt invitați la un atelier de lectură; Poveștile vor fi citite de vişeuanca Anuţa Pop - 8 ore în urmă
Muzeul Satului Maramureșan din Sighet, printre cele mai apreciate muzee din România - 9 ore în urmă
12 februarie: Lună plină – Luna Zăpezii - 9 ore în urmă
Vasile Deac Moșu’ a împlinit 94 de ani; Este una dintre legendele vii ale Maramureșului
Vasile Deac Moșu’ din Bogdan Vodă este o istorie vie, iar ieri, 2 august, a împlinit 94 de ani.
Chiar dacă acum e bolnav și slăbit să nu uităm că este una dintre legendele vii ale Maramureșului.
A fost primar în Cuhea Maramureșului – satul lui Bogdan Întemeietorul – și de visul lui de a-i face o statuie domnitorului, vis care a luat ființă în cele din urmă.
A bătut drumurile capitalei îmbrăcat în gatii și cămeșă, încălțat cu opinci și mândru că e urmașul domnitorului; a încercat ușile autorităților centrale, umil ca un țăran simplu cu 4 clase ce era, dar demn și conștient de zestrea ce i-au lasat-o precursorii, visând să facă vizibilă umbra domnitorului care străjuiește comuna, să-i ridice o statuie spre cinstire și aducere aminte. Moșu’ Deac a fost 16 ani primar, apoi viceprimar.
Reamintim că în 24 octombrie 2019, Vasile Deac Moșu’ a primit din mâna PS Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar, Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul”. Ordinul i-a fost acordat în semn de înaltă apreciere și aleasă prețuire în Anul Omagial al Satului Românesc, în Patriarhia Română, pentru omul care a fost gata să-şi dea viaţa pentru un vis. Iar visul lui înseamnă istorie, neam, amprentă identitară.
De asemenea, în 14 noiembrie 2022, PS Părinte Episcop Iustin i-a conferit „Moșului” Vasile Deac cea mai înaltă distincție a Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului și anume „Crucea Voievodală Maramureșeană” pentru laici.
Mai reamintim că în urma demersurilor făcute de autorități, în urmă cu câteva luni s-a reușit preluarea în patrimoniul județului a casei Moșului Deac din Bogdan Vodă. Acesta mărturisea că are inima împăcată pentru că de acum casa în care trăiește de foarte mulţi ani și unde și-a crescut copiii, construită în 1780, este în grija administrației județene.
La mulți ani și multă sănătate!
L.C.H.
1 Comentariu în această postare
Ștefan Moț - sen.
Dumnezău să -ti de-a zile luminoase, Voivod al Maramurșului de azi. ! Cu ce lași. – vorbe înțelepte și fapte ce vor dăinui veșnic – ești nemuritor pentru cei care te-au cunoscut și prețuit. Te îmbrățișează cu mult drag, Moț-ii din Cluj.