Viorica Pop și aportul său deosebit în păstrarea culturii tradiționale din Țara Lăpușului - 6 ore în urmă
De vorbă cu talentata Alexandra Țară: „Muzica mă face să mă simt împlinită și sper ca, prin darul meu, să pot aduce bucurie și emoție celor care mă ascultă” - 8 ore în urmă
Mâine, în Baia Mare: Ceremonial militar și religios cu ocazia împlinirii a 15 ani de SMURD - 9 ore în urmă
Spectacol de Mica Unire organizat de Școala Populară de Artă din Baia Mare - 10 ore în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (II) - 12 ore în urmă
La Colegiul „Vasile Lucaciu” se organizează o simulare a examenului de admitere la Facultatea de Medicină și Farmacie din Oradea - 14 ore în urmă
Retrospectiva anului 2024 la Muzeul de Etnografie și Artă Populară Maramureș - 14 ore în urmă
Apel umanitar: O mamă și 13 copii au nevoie de lemne, haine și alimente - 16 ore în urmă
În această duminică: Liturghie arhierească la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia - 16 ore în urmă
Serviciul de Anatomie Patologică al Spitalului Județean Baia Mare va fi dotat cu echipamente performante - 17 ore în urmă
Viorica Pop și aportul său deosebit în păstrarea culturii tradiționale din Țara Lăpușului
Am spus-o de multe ori și repetăm: în Țara Lăpușului tradiția și obiceiurile încă se păstrează, iar portul popular autentic e purtat cu mândrie. Acolo există mulți meșteri populari, iar din mâinile lor ies obiecte de mare valoare.
Viorica Pop e din comuna Lăpuș și lucrează doar portul tradițional specific acestei zone. După părerea dânsei, acesta este cel mai „găzdac” costum. Își dorește să fie cât mai cunoscut și de aceea se străduiește să contribuie la acest lucru.
„Am lucrat și în tiară, dar acum lucrez numai cu acul, apoi fiecare alege ce model îi place. Fac zadii, cămăși pentru bărbați și femei; în cruci, în pășituri, am un mod de lucru pe dos, așa îi zicem noi aici. Fac și dantelă, pentru că făcând o cămașă are nevoie și de dantelă.
Am învățat de mică să lucrez, de la mama. Dar așa serios de vreo 12 ani mă ocup. Datorită fetei mele. S-o dus și o făcut masteratul la Londra și acolo o întâlnit un profesor care știa foarte multe despre tradițiile noastre. Și o zis: „Mamă, io i-am zis că-s româncă și nu am avut o cămașă să-i arat. Trebe să-mi faci”. Și așa am început să fac cămăși. I-am făcut la ea prima dată și apoi tot am avut cereri și o avansat lucrurile. S-o ivit și o boală și nemaiputând să lucru la câmp am zis că mă axez pe asta”, povestește doamna Viorica.
Aceasta poate fi întâlnită și pe la târgurile meșterilor populari, iar creațiile sale sunt tare apreciate. „Mă duc și pe la târguri, dar mai mult ca să vadă un anume model. Pentru că lucrând cu mâna nu poți să faci atâtea pentru vânzare. Dar am comenzi tare multe”, menționează lăpușeanca.
De asemenea, e invitată adesea la ateliere pentru copii, unde le prezintă meșteșugul.
Nu e cunoscută numai pentru minunățiile care ies din mâinile sale, ci și pentru uleiul gustos și sănătos pe care îl produce alături de soțul ei, Nicoale.
„Bunicii soțului au făcut ulei pe vremuri și de acolo ne-o venit ideea. Ne-am cumpărat o presă și ne-am tot dezvoltat, iar acum mai și vindem. Facem din floarea soarelui și din semințe de dovleac. De vreo 10 ani ne ocupăm cu asta”, spune doamna Viorica.
Pentru cei care-și doresc o versiune bio a uleiului de floarea soarelui sau de dovleac, porțile gospodăriei familiei Pop sunt întotdeauna deschise, putând fi contactați la adresa Strada Principală 116, Lăpuș, sau apelând la numerele de telefon 0775 392 272 – Viorica Pop, 0775 392 383 – Nicolae Pop.
De asemenea, doamna Viorica face parte și din grupul Horitoarele de la Lăpuș, care promovează horile și obiceiurile străbune, valorile autentice ale satului românesc și zestrea inestimabilă a poporului român.
Felicitări pentru toată munca depusă și mult spor în continuare!
Lavinia-Codruța HERMAN
Citește și
Uleiul de casă al familiei Pop: o poveste de gust și tradiție