Catedrala Episcopală din Baia Mare pune dispoziția credincioșilor 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare - 21 minute în urmă
Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 11 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 11 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - 16 ore în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - în urmă
Iernile copilăriei de altădată erau despre haine tricotate de bunicuțe - în urmă
Off-road ilegal oprit la Cavnic - în urmă
Excursie pe Creasta Cocoșului în prima zi a noului an - în urmă
Câine accidentat pe pârtie; Salvamontiștii maramureșeni au intervenit imediat - 2 zile în urmă
Analiza adversarilor României în cursa către CM 2022. ”Tricolorii” au de ce să se teamă! Miza: primul Mondial după 24 de ani
România și-a aflat luni adversarele din cursă către Campionatul Mondial din 2022. Selecționata lui Mirel Rădoi va lupta cu Germania, Islanda, Armenia, Macedonia de Nord și Liechtenstein pentru un loc la primul Mondial după o absență de 24 de ani.
Chiar dacă a fost în urna a doua valorică, România nu a beneficiat de o tragere la sorți favorabilă, pentru că există doi adversari în fața cărora nu se poate considera favorită: Germania, evident, și Islanda, formația care i-a învins pe ”tricolori”, 2-1, în semifinalele barajelor de calificare la Euro, meci pe care nordicii l-au controlat mai mult decât o arată scorul. Astfel, cel puțin la prima vedere, dar și în urma unei analize a echipelor din grupă, România pornește cu șansa a treia.
Analiza adversarilor României în cursă către Mondialul din 2022
Germania este favorită clară în grupa J din preliminarii. De patru ori campioană mondială, ultima dată în 2014, și de trei câștigătoare a titlului European, selecționata din Germania este o forță a fotbalului mondial.
La ultima acțiune, echipa lui Joachim Low a avut un lot cotat de Transfermarkt la peste 740.000.000 de euro. Printre vedetele echipei germane se numără Manuel Neuer, Joshua Kimmich, Leon Goretzka, Leroy Sane, Serge Gnabry sau Timo Werner.
În 2020, în Liga Națiunilor, Germania a înregistrat două victorii, trei remize și o înfrângere, istoricul 0-6 cu Spania, terminând pe locul doi al grupei 4 a Ligii A.
România și Germania s-au mai întâlnit de 11 ori în istorie: 2 victorii pentru ”tricolori”, 3 remize și opt succese pentru nemți
Mirel Rădoi a cerut revanșa cu Islanda și a obținut-o
Din urna a treia, în grupa României a venit Islanda, echipă care, din nou, a învins-o în semifinalele play-off-urilor pentru Euro.
Naționala nordică a ratat, însă, prezența la Euro, din cauza înfrângerii cu Ungaria, iar victoria cu România a rămas singura din 2020.
În Liga Națiunilor, drept, într-o grupă infernală a Ligii A, cu Belgia, Danemarca și Anglia, Islanda nu a obținut niciun punct, retrogradând astfel, rezultate ce au dus și la schimbarea selecționerului, Erik Hamren fiind demis. Până în acest moment, nordicii nu au confirmat antrenorul cu care va fi abordată campania din preliminariile pentru Mondial.
Din lotul Islandei, cotat la aproape 60.000.000 de euro, peste cel al României, se remarcă, așa cum s-a întâmplat și în meciul cu România din octombrie, Gilfy Sigurdsson, de departe cel mai periculos jucător al nordicilor, legitimat la Everton.
De asemenea, Nordicii mai au fotbaliști ofensivi care pot pune probleme defensivei tricolore, precum Alfred Finbogasson, de la Augsburg, sau Johann Gudmundsson, de la Burnley.
3 confruntări directe au fost între România și Islanda: 2 victorii pentru ”tricolori” și meciul câștigat de nordici în această toamnă
Macedonia, formație calificată la Euro 2020
Macedonia de Nord, formație venită din urna a patra, nu spune multe la prima vedere, însă a arătat în această toamnă că poate pune probleme, dovadă calificarea la Euro de anul viitor, turneul final pe care România îl va privi la televizor.
Cu un lot cotat la 44.000.000 de euro, sub cel al României, Macedonia a învins Georgia și s-a calificat la Euro, unde va evolua la București în grupa C, din care mai fac parte Olanda, Austria și Ucraina.
Cei mai importanți fotbaliști din lotul Macedoniei sunt Eljif Elmas, mijlocașul lui Napoli, Ezgjan Alioski, de la Leeds, și veteranul Goran Pandev, legitimat la Genoa, care a și marcat golul calificării la Euro.
În campania din toamnă din Liga Națiunilor, Macedonia a încheiat pe locul doi în grupa 2, Liga C, din care au mai făcut parte Armenia, Georgia și Estonia.
România și Macedonia s-au întâlnit de cinci ori în istorie. ”Tricolorii” s-au impus de patru ori, dar au pierdut ultima confruntare directă, 0-1 într-un amical din 2010
Armenia și Liechtenstein, adversare abordabile
Din ultimele două urne au venit, cumva firesc, două adversare cu care, cel puțin în mod normal, România nu ar trebui să aibă probleme.
Armenia, din urna a cincea, a avut, totuși, o campanie reușită în această toamnă, câștigând grupa 2 din Liga c, cu Macedonia, Georgia și Estonia, promovând astfel în liga superioară.Chiar dacă nu are o istorie bogată, din punct de vedere al rezultatelor, în fotbal, Armenia are în acest moment o generație bună, de departe cel mai valoros jucător fiind Henrikh Mkhitaryan, de la Roma, fost la Dortmund, Manchester United și Arsenal.
România și Armenia s-au întâlnit de cinci ori în istorie. Au fost patru victorii ale noastre, ultimele două în preliminariile Campionatului Mondial din 2018, și o remiză, în 2004.
Ultimul adversar în cursa către Mondial, Liechtenstein, are un lot modest, cotat la doar 1.000.000 de euro, format chiar și din jucător care nu sunt profesioniști. În campania din toamnă Liga Națiunilor, Liechtenstein a reușit o victorie, 2-0 cu San Marino, și două remize, 0-0 cu San Marino și 1-1 cu Gibraltar, formație care a câștigat grupa.
România conduce cu 4-0 la întâlnirile directe cu Liechtenstein
Programul preliminariilor
24 – 31 martie 2021 – 3 partide
1 – 8 septembrie 2021 – 3 partide
8 – 12 octombrie 2021 – 2 partide
11 – 16 noiembrie 2021 – 2 partide
24 – 25 martie 2022 – baraje într-o singură manșă
28 – 29 martie 2022 – baraje într-o singură manșă
La Campionatul Mondial se vor califica, din preliminariile europene, cele 10 câștigătoare de grupă. Ocupantele locurilor secunde vor juca baraj, similar celui pentru Euro, cu semifinale și finale, în urma cărora vor fi stabilite ultimele trei formații calificate.
Grupa A: Portugalia, Serbia, Irlanda, Luxemburg, Azerbaijan
Grupa B: Spania, Suedia, Grecia, Georgia, Kosovo
Grupa C: Italia, Elveţia, Irlanda de Nord, Bulgaria, Lituania
Grupa D: Franţa, Ucraina, Finlanda, Bosnia-Herţegovina, Kazahstan
Grupa E: Belgia, Ţara Galilor, Cehia, Belarus, Estonia
Grupa F: Danemarca, Austria, Scoţia, Israel, Insulele Feroe, Rep. Moldova
Grupa G: Olanda, Turcia, Norvegia, Muntenegru, Letonia, Gibraltar
Grupa H: Croaţia, Slovacia, Rusia, Slovenia, Cipru, Malta
Grupa I: Anglia, Polonia, Ungaria, Albania, Andorra, San Marino
Grupa J: Germania, România, Islanda, Macedonia de Nord, Armenia, Liechtenstein
Sursa – digisport.ro