Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: „Florii înseamnă primire. Dar adevărata primire nu e când ceilalți te aplaudă. E când te lași văzut, exact așa cum ești. Fără decor. Fără mască” - 6 ore în urmă
„Jocul Satului” – tradiție și voie bună în Sat Șugatag în a doua zi de Paști - 8 ore în urmă
Gabriela Ardusătan a lansat priceasna „Am venit la Tine, Doamne” (VIDEO) - 8 ore în urmă
Alexandru Sabo de la Colegiul de Arte Baia Mare, premiat la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală, Vocală și Studii Teoretice - 8 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: „Să Îl întâmpinăm pe Hristos în Ierusalimul sufletelor noastre” – Meditație la Duminica Floriilor - 10 ore în urmă
Ryana Botar de la Școala Populară de Artă Baia Mare, locul II la Concursul de chitară clasică „Samus GuitArt” - 10 ore în urmă
Motiv de divorț? – noua teorie care răstoarnă toate miturile despre căsătorie - 10 ore în urmă
Diana Șoșoacă – ambasadoare de ocazie în SUA, la Mar-a-Lago - 10 ore în urmă
La Catedrala Episcopală din Baia Mare va avea loc procesiunea tradițională de Florii - 14 ore în urmă
Casa din Piața Gorki – proză de Marian Ilea (XI) - 14 ore în urmă
Brațe de fier din Maramureș
Unirea Șișești, un nume care până nu demult era rostit cu admirație doar în Maramureș, devine acum un simbol de forță și ambiție pe plan național. La Campionatul Național de Skandenberg, desfășurat recent în București, clubul condus cu pasiune și disciplină de antrenorul Olimpiu Făt a reușit o performanță care nu mai poate fi ignorată: locul 2 pe țară, într-o competiție care a adunat 25 de cluburi din toată România.
Este mai mult decât o clasare onorabilă. Este o declarație de forță. Este dovada că, într-un sat de munte din nordul țării, se cresc campioni cu voință de oțel și brațe ca din granit.
36 de medalii. 16 de aur. O explozie de performanță.
Sportivii maramureșeni au urcat pe podium de 36 de ori. Nu este un accident, nu este o surpriză. Este rodul unei munci titanice. Au cucerit:
– 16 medalii de aur
– 12 medalii de argint
– 8 medalii de bronz
Aceste cifre nu spun doar povestea unui club, ci scriu un capitol în istoria sportului românesc. Fiecare medalie a fost smulsă cu sudoare, cu sacrificii și cu acel curaj specific oamenilor crescuți în Maramureș – acolo unde munca nu se negociază, iar onoarea înseamnă totul.
În spatele fiecărui trofeu stă un mentor. Olimpiu Făt, antrenorul clubului Unirea Șișești, este mai mult decât un tehnician – este un formator de caractere. Sub îndrumarea sa, clubul a devenit o adevărată fabrică de campioni, un nucleu de excelență sportivă într-un sport unde determinarea și controlul sunt totul.
„Nu ne oprim aici. Rezultatele de la București ne motivează și mai mult. Visăm să ducem sportivii noștri pe scena internațională și să arătăm că Maramureșul are resurse nebănuite de talent și ambiție.” – declară Olimpiu Făt.
De multe ori privit superficial, skandenbergul este un sport cu reguli clare, categorii bine structurate (juniori, tineret, seniori, masters, atât pentru brațul drept cât și pentru stâng), și o comunitate în continuă creștere. România a dat deja nume mari la nivel european și mondial – iar printre ele, Unirea Șișești pare decisă să-și așeze definitiv numele.
Locul 2 la nivel național, într-un sport al forței și rezistenței, nu mai poate fi trecut cu vederea. Unirea Șișești transmite un semnal clar: performanța nu ține de marile orașe sau de bugete generoase, ci de caracter, pasiune și dăruire.
Fiecare medalie câștigată în București spune, în limbajul mușchilor și al nervilor întinși la maximum: „Suntem aici. Și nu ne dăm bătuți.”
Vasile Petrovan