Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 5 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 5 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 10 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 10 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 11 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 15 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 15 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 16 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 16 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna septembrie – LASCĂR PANĂ
Lascăr Pană s-a născut pe data de 14 septembrie 1934, la Constanța. A început cu fotbalul, la echipa de juniori Competrol București, cu care a devenit campion național de juniori în 1952. Pentru că mama sa nu era de acord cu acest sport, Lascăr a ales handbalul. La Bacău, el a fost printre cei care au pus bazele handbalului în 7. A mai jucat handbal la Petrolul Ploiești și Rapid București. La 25 de ani a pus capăt carierei de jucător și din 1969 a început să antreneze divizionara A din Bacău. În anul 1970, Alexandru Konerth, președintele secției de handbal Minerul îl aduce la Baia Mare pe Lascăr Pană. La inițiativa tehnicianului, în 1974 se înființează, pentru prima dată în România, un club exclusiv de handbal, HC Minaur.
În scurt timp, Pană reușește să impună un nou stil de antrenament, bazat pe o disciplină tactică riguroasă. Rezultatele nu au întârziat să apară. După mai multe clasări pe podiumul Campionatului Național, Minaur cucerește de două ori Cupa IHF și ajunge de 3 ori în semifinalele Cupei Cupelor. Echipa băimăreană deține și acum un record greu de egalat în România – este singura echipă de jocuri sportive care n-a coborât de 25 de ani sub locul 4 în clasament (loc ce asigură participarea în cupele europene).
Lascăr Pană a fost în mai multe perioade antrenor la echipa națională. De numele său se leagă spectaculoasa victorie de la Olimpiada din 1980 de la Moscova împotriva URSS-ului, scor 22-19 (după ce la pauză gazdele conduceau cu 15-9!). Tot Pană este ultimul antrenor al naționalei care a reușit calificarea la un turneu final de Campionat European (Spania, 1986). Între 1990 si 1995 a fost director tehnic al naționalei Greciei iar în ultimii 5 ani a îndeplinit funcția de președinte al Clubului “Minaur”. În această calitate a condus echipa băimăreană spre două titluri de campion național, în edițiile 1997-1998 și 1998-1999.
În 1999 a primit titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Baia Mare. Sala de sport din Baia Mare îi poartă numele, în semn de recunoaștere pentru contribuția sa remarcabilă la dezvoltarea sportului în oraș și la nivel național.
Lascăr Pană a încetat din viață pe 17 septembrie 2017, la vârsta de 83 de ani. În acest an ar fi împlinit 90 de ani.
Lascăr Pană este considerat o figură emblematică în handbalul băimărean și românesc. El și-a pus o amprentă puternică asupra sportului, fiind unul dintre cei mai mari antrenori din România. Sub conducerea sa, echipa de handbal masculin Minaur Baia Mare a cunoscut cele mai mari succese. Pană a fost un strateg remarcabil, recunoscut pentru metodele sale de antrenament și capacitatea de a construi echipe puternice, capabile să facă față competițiilor. El a modelat carierele multor jucători de top și a fost un factor esențial în crearea unei tradiții de succes în handbalul băimărean.
Lăcrimioara ZOTA