Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 2 ore în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 4 ore în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - 4 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 4 ore în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 4 ore în urmă
Salvamont Maramureş recomandă turiștilor o atenţie sporită pe domeniile schiabile - 5 ore în urmă
Vize anuale obținute pe loc, pe raza municipiului Baia Mare - 7 ore în urmă
Aeroportul din Cluj Napoca a introdus o nouă destinație - 8 ore în urmă
Prima întâlnire din 2025 a membrilor Cenaclului Scriitorilor din Maramureș - 8 ore în urmă
Sunteți invitați să descoperiți expozițiile Centrului Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul din Sighetu Marmației - 9 ore în urmă
Start promițător de 2023: Sara Șunea, artista sportului minții, a obținut o mare performanță, medalie de argint, la o categorie mai mare ca vârsta!
Start promițător de 2023: Sara Șunea, artista sportului minții, a obținut o mare performanță, medalie de argint, la o categorie mai mare ca vârsta!
În perioada 4-8 ianuarie, 2023 stațiunea vâlceană Călimănești Căciulata a fost și de această dată gazda tradițională a Concursului Național Școlar de Șah ”Elisabeta Polihroniade”. Printre participanți s-a aflat și Sara Șunea, o tânără maramureșeană în vârstă de 10 ani, care are dublă legitimare, la LPS Satu Mare și Clubul Tinerii Lei Baia Mare.
„Chiar dacă vorbim de o competiție destul de importantă, cei care încercăm să o ajutăm pe Sara am decis sa participe la o grupă de vârstă superioară, să folosim acest concurs ca o formă complexă de pregatire. Astfel, cu toate că avea dreptul să joace în grupa sub 11 ani, ea a concurat cu fetele sub 13 ani, fiind astfel mai mică cu 1-2 ani față de restul jucătoarelor”, arată LPS Satu Mare.
Categoria superioară
„Pornită ca favorită a 7-a, ea s-a descurcat foarte bine, încheind competiția pe locul 2, fiind neînvinsă. A fost și o oportunitate de a experimenta diverse deschideri, structuri diferite și ne bucurăm că adaptarea ei a fost una bună. Pe locul 1 s-a clasat Vasylyna Semenova, o sportivă din Ucraina și naturalizată la sfârșitul anului precedent, legitimată în prezent la clubul bucureștean Oxygen. De altfel, în afară de remiza cu Sara, aceasta a câștigat toate celelalte partide, proveniența ei dintr-o zonă cu mare tradiție șahistă fiind evidentă în jocul prestat. Podiumul a fost completat de Iulia Isopescu de la Dinamo București”, mai arată LPS Satu Mare. Pentru Sara (sportivă cu dublă legitimare LPS Satu Mare și Tinerii Lei Baia Mare), va urma la începutul lunii februarie un prim cantonament cu cel mai bun antrenor-psiholog-mentor- metodist din lume la nivel de juniori, indianul RB Ramesh, totul în cadrul proiectului realizat de FRSah pentru cei mai promițători copii din țară.
Cantonament special
Federația Română de Șah anunța încă din decembrie 2022 că a semnat un contract de colaborare cu marele maestru R.B. Ramesh. Contractul va include șase sesiuni de antrenamente de câte o săptămână în cursul anului 2023. Fiecare sesiune se va desfășura o dată la două luni. Primul cantonament este programat la începutul lunii februarie 2023. Coordonatorul acestui proiect este Vicepreședintele Federației, Alin Berescu, iar antrenorul care va superviza activitatea copiilor participanți în perioada dintre cantonamente este maestrul internațional Cătălin Ardelean. Sara Șunea se află pe lista celor 15 sportivi care va beneficia de aceste pregătiri. „Pentru cei care încă nu-l cunosc pe marele maestru Ramesh, el este cel care i-a descoperit pe Praggnanandhaa și Aravindh Chithambaram. Din 2010 este antrenor al echipelor din India. Ramesh este fondatorul Chess Gurukul și antrenor senior FIDE. Totodată, este Președintele Comitetului de Antrenori al Federației de Șah din India.
Tot Ramesh a obținut 29 de medalii la Campionatele Mondiale de Juniori, 39 de medalii la Campionatele Asiatice de Juniori, 23 de medalii la Campionatele Commonwealth și 33 de titluri naționale. A participat, în calitate de antrenor, la toate olimpiadele din 2014 până în 2022 și a obținut două medalii de bronz. Este o bucurie și o onoare pentru Federația Română de Șah să colaboreze cu marele maestru R.B. Ramesh!”, arată Federația Română de Șah.
Un joc cu Kasparov
Sportiva maramureșeană a început frumos anul calendaristic! Și să nu uităm de marea performanță din 2022! La 10 ani l-a înfruntat pe marele Garry Kasparov, cel mai mare jucător de șah din toate timpurile, într-un meci demonstrativ, în luna mai, la Chess Classic România. În 2022, Sara Maria Șunea a obținut următoarele rezultate la turneele de șah: Locul I – Turneului de șah Tinerii Lei No.3 – categoria U10, ianuarie 2022; Locul I – Șah Clasic – categoria U10 – Campionatul Național de Șah Individual – Eforie Nord, aprilie 2022; Locul I – Blitz – Campionatul Național de Șah Individual – Eforie Nord, aprilie 2022; Locul I – ELO U1600 – Cupa Primăverii – Cluj Napoca, mai 2022; participarea la Campionatul Mondial De Șah – Batumi, Georgia 2022 – locul 37; participarea la Campionatul European de Șah – Antalya, Turcia 2022 – locul 17. Sara Maria Șunea este una dintre cele mai promițătoare tinerele din lumea șahului, câștigând nenumărate concursuri și cucerind circa 20 medalii, la șah clasic, șah rapid, blitz. A ajuns pe prima poziție la categoria sa și la un moment dat ocupa locul 7 în Europa și 20 la nivel mondial. A moștenit pasiunea pentru șah de la tatăl său, Ovidiu, iar mama sa este Cristina, jucătoare de handbal în trecut a HCM Baia Mare. Așa cum am spus, are dublă legitimare, la LPS Satu Mare și Tinerii Lei Baia Mare (în Baia Mare fiind pregătită de Cătălin George și Adrian Lucian Griga. Îi dorim mult succes și în continuare!
C.Ț.