Respect și credință pentru munți și izvoare la Băiuț - 30 minute în urmă
Colegiul „Vasile Lucaciu” găzduiește competiția oficială de precalificări First Tech Challenge, Maramu’ Division, din cadrul campionatului Blue Horizon Championship - 40 minute în urmă
Câți vizitatori a avut Planetariul Baia Mare în 2024 - 2 ore în urmă
La Sighetu Marmației s-a organizat atelierul „Eminescu – Arhitectul viziunilor de lider” - 3 ore în urmă
Public numeros la lansarea noilor numere ale revistei de patrimoniu cultural „Memoria Ethnologica”; Elevii Școlii Populare de Artă au oferit și mai multă culoare evenimentului - 3 ore în urmă
Ziua Culturii Naționale: 175 ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu - 4 ore în urmă
Maramureșeanca Silvia Timiș, alături de alți artiști români, în turneu în America - 15 ore în urmă
Cele mai tari filme pentru pasionatii de ruleta - 15 ore în urmă
Proiect de suflet în Parohia Ortodoxă „Șesu-Mănăstirii” Rozavlea – „Nicio lună din anul 2025 fără rugăciune și binecuvântare în casa credincioșilor noștri” - 19 ore în urmă
Recitați o strofă din Eminescu și intrați gratuit la muzeu - în urmă
„Totul spre binele sportivilor” sau „apărarea șanselor pe terenul de joc”? Cum facem să împăcăm capra cu varza și cu lupul?
Punerea sportului în stare de „pe loc repaus” și implicațiile produse de această stare au născut controverse majore și scindări ce vor lăsa „cicatrici” urâte peste ani. Indiferent că vorbim de conducători de federații sau cluburi, sportivi sau suporteri, există două curente de opinie radical contrare în ceea ce privește felul în care să fie tratate competițiile sportive după ridicarea stării de urgență și introducerea măsurilor de relaxare referitoare la sport.
Tabere, principii, interese…
Una din tabere este cea care militează pentru oprirea campionatelor plecând de la principiul „siguranța și sănătatea înainte de toate”, având diferite propuneri în ceea ce privește stabilirea clasamentelor finale. Cealaltă tabără e cea a celor care susțin că ierarhiile nu se stabilesc în birouri, ci pe terenul de joc, aceștia avansând la rândul lor diferite scenarii și măsuri în favoarea reluării campionatelor.
Am vrea să credem că cele două curente sunt mânate în luptă doar de principii și argumente, indiferent de interese. Ați observat însă probabil că lucrurile stau exact invers. În funcție de interesul fiecărei federații sau echipe în parte, conducătorii, sportivii și suporterii se situează în tabăra care îi favorizează. Suntem pe un loc în clasament ce ne avantajează? Evident că ne dorim încheierea competiției și înghețare clasamentului. Iar dacă dimpotrivă, situația din ierarhii nu ne avantjează, atunci să ne apărăm șansele pe teren.
La handbal mumă, la fotbal ciumă. Sau invers?
O situație aparte în acest sens o are Clubul Sportiv Minaur. Cele două echipe de handbal, feminin și masculin ocupă ambele locul 3 în clasament, unul, să fim sinceri, puțin sperat înainte de startul sezonului. Locuri care, în condițiile reluării celor două campionate, teoretic pot fi pierdute, finalul campionatului putând chiar să găsească cele două echipe în afara unui loc eligibil pentru prezența în cupele europene. În consecință, mesajul dinspre Minaur, venit pe căi oficiale este foarte clar și concis: campionatele trebuie închise pentru siguranța și sănătatea sportivilor. Și pentru că în acest moment federația de specialitate ia în calcul continuarea, se duc lupte pe toate planurile pentru ca acest lucru să nu se întâmple. Managerul sportiv al echipei feminine, Daniel Kotecz, totodată și membru al Consiliului de Administrație al federației, face lobby atât în rândul celorlalți membri ai CA, cât și în cel al conducătorilor de cluburi, dar și prin mass media și mediile sociale. Se aduc în discuție argumente valide, bine documentate și susținute și de jucători, suporteri și chiar mass media, având ca filon central principiul siguranței și sănătății sportivilor, un principiu ce nu poate fi trecut cu vederea.
În situație diametral opusă se află însă echipa de fotbal a clubului, care activează în liga a 3-a. Aceasta se luptă pentru promovarea în Liga a 2-a și se situa în momentul încheierii campionatului pe locul 2, la 2 puncte distanță de locul care să îi confere acest drept. Mai mult, campionatul s-a întrerupt exact înaintea unui meci ce putea fi decisiv, cel cu ACS FC Recea, ocupanta primului loc. În consecință, mai mult decât evident, întreaga suflare fotbalistică a clubului și a suporterilor își dorește jucarea campionatului și stablirea rezultatelor pe teren. Un deziderat mai mult decât corect, în spiritul fair play-ului și al spiritului de sportivitate și competiție. Dar, exact invers ca în cazul echipelor de handbal.
Unde a dispărut atunci principiul siguranței și sănătății sportivilor? Sau am putea întreba invers. De ce să nu se facă eforturi pentru a se încheia și handbalul pe teren, în mod sportiv și fair play? Cum e mai bine? Într-un caz mumă, în altul ciumă? Evident că fiecare situație în parte are nuanțele și caracteristicile proprii. Însă, în cele din urmă e vorba de o confruntare de principii.
„… apărarea șanselor pe terenul de joc.”
Mânați de sentimente de atașament sincere și puternice față de echipele favorite, o parte a suporterilor CS Minaur s-au alăturat și ei corului de susținători. În care tabără? De partea cărui principiu? Ne răspund ei pe pagina de facebook Peluza băimăreană:
„Având în vedere situația actuală, cauzată de pandemia de coronavirus, ne vedem puși în postura să adresăm urmatoarele rugăminți către Federația Română de Fotbal. Nu vă bateți joc de munca depusă de sportivii CS Minaur Baia Mare în decursul celor 16 etape. Înțelegem că e o situație excepțională cu care nu ne-am mai confruntat dar vă cerem să găsiți soluția cea mai bună care să avantajeze pe toată lumea, nu doar pe anumite echipe, și să permită apărarea șanselor pe terenul de joc… Considerăm că departajarea din acest moment e una irelevantă și incorecta în situația actuală, dat fiind faptul că nu s-a mai putut duce la bun sfârșit campionatul și echipa noastră nu și-a mai putut apăra șansele pe terenul de joc.”
În același context, Peluza băimăreană mai precizează: „Vrem ca totul să se desfașoare în condiții de maximă siguranță, atât pentru jucători cât și pentru oficiali și staff-ul tehnic și să găsiți o soluție ca sănătatea acestora să nu fie pusă în pericol nici un moment.”
Acest manifest, dealtfel de înțeles, ar putea fi folosit de exemplu de fanii echipei masculine de handbal CSA Steaua, trebuind doar să schimbe denumirea federației și a echipei. Pentru că dacă s-ar îngheța clasamentul cu Steaua pe locul 6, aceasta ar fi defavorizată prin pierderea unui loc de cupe europene, pentru doar 2 puncte diferență.
„Cum vă permiteți să vă jucați cu sănătatea unor sportivi …?”
Dar, în cazul handbalului, apărarea șanselor pe teren nu ne mai favorizează, în consecință mesajul Peluzei băimărene, motivat de același atașament (și identic cu al conducerii clubului), este radical opus: „SĂ VĂ FIE RUȘINE!!! Suntem profund dezamăgiți de decizia de azi a „federației” (n.r. cea de a continua campionatul sub o formă restrânsă). Cât de inconștienți puteți să fiți? Cum vă permiteți să vă jucați cu sănătatea unor sportivi doar pentru că voi sunteți niște incompetenți și nu puteți lua o decizie? (…) Cum puteți să vă bateți joc de munca unor sportivi (…), acum îi obligați să joace cate 3 MECIURI ÎN 3 ZILE, riscând accidentări grave și neputând să se antreneze într-un mod corespunzător pentru meciurile cu miză care au mai rămas de disputat?(…) În final, rămânem cu speranța că măcar în al 12-lea ceas cluburile se vor solidariza și vor refuza să între pe teren. Totul spre binele sportivilor.”
La fel ca în cazul anterior, acest mesaj ar putea fi preluat de exemplu de suporterii echipei de fotbal ACS FC Recea, pentru că, evident le-ar servi interesele. Stablirea ca finală a ierarhiei actuale ar însemna pentru ei promovarea echipei favorite.
„…o măsură corectă și din punct de vedere sportiv”.
Contactată pentru a explica contrastul dintre cele două atitudini, Peluza băimăreană a precizat: „În ambele cazuri scopul principal e protejarea sănătății sportivilor, doar că la fotbal considerăm că trebuie căutată o măsură corectă și din punct de vedere sportiv, pentru că s-a jucat mult mai puțin.”
Fără a vrea să căutăm nod în papură, concluzionăm că în cazul handbalului terminarea campionatului e considerată „o măsură corectă și din punct de vedere sportiv”. Oare ea avantajează pe toată lumea, sau doar unele echipe? De altfel, suporterii nu sunt de blamat. Ei își doresc de fiecare dată ce e mai bine pentru echipa favorită. La fel cum nici conducerea clubului nu e de acuzat pentru că își urmărește interesele. Totuși, dubla măsură e descalificantă și nu e considerată de nimeni, nicăieri, un instrument de judecată corect, indiferent de context. Trebuie coloană vertebrală pentru a susține un principiu până la capăt. Sau acceptăm că am pierdut temporar lupta cu pandemia și asigurăm sănătatea sportivilor sau suntem de partea fair play-ului, a sportivității și a profesionalismului și ducem lupta până la sfârșit. Cale de mijloc nu pare să existe.
Cum facem să împăcăm capra cu varza și cu lupul?
E cert că niciuna din federațiile sportive nu se află în situația de a lua decizii ușoare. Se caută modalități de a împăca și capra și varza, dar și lupul, ciobanul, grădinarul, vânătorul și paznicul podului. Și e din ce în ce mai clar că asta e practic imposibil. Așa că principiile merg la coșul de gunoi și rămân în luptă interesele, mascate sub forma dezbaterilor cu argumente.
Curând vom afla deznodăminte și la handbal și la fotbal. Și apoi să te ții…
N.R. Luările de poziție ale Peluzei băimărene nu sunt prezentate integral în acest material, motiv pentru care ar putea părea scoase din context. De aceea vă invităm să le aprofundați în întregime pe pagina de facebook „Peluza băimăreană”.
Rafael HEKMAN
Foto: Fotbaliștii de la Minaur, aplaudând spășiți galeria băimăreană care îi admonesta vehement, după înfrângerea drastică suferită pe terenul rivalei ACS FC Recea, în returul sezonului 2018-2019. Revanșa se lasă așteptată.