Victor Ponta și-a lansat un site oficial pentru strângere de semnături - 2 ore în urmă
Pestă porcină descoperită la Cătălina - 2 ore în urmă
O poveste virală: Maramureșul, americanii și TikTok-ul - 4 ore în urmă
Aurel Dan: O viață în culori - 6 ore în urmă
Fuego va concerta în Baia Mare, alături de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” - 7 ore în urmă
În atenția tinerelor talente: Artista Maria Casandra Hauși reia cursurile de măiestrie și interpretare vocală - 8 ore în urmă
Veste bună pentru proprietarii de terenuri și imobile - 9 ore în urmă
Finanțare pentru comuna Săpânța - 9 ore în urmă
Maramureșul, prezent la FOTE 2025: Tinerii sportivi pregătiți pentru provocarea olimpică - 9 ore în urmă
Cursanții Atelierului de Pictură din Târgu Lăpuș vă invită la vernisajul expoziției „Magia Iernii” - 13 ore în urmă
America ne numără știuleții și-i iese cu record
Când fotbalistul și antrenorul bulgar, Hristo Stoicikov ne-a făcut ”mamalicki”, ne-am cam supărat. Dar ne bucurăm când materia primă pentru mămăligă – porumbul – atinge la noi un nou record european cu implicații mondiale. Și cu asta nu ne lăudăm noi la oglindă, ci o fac taman specialiștii americani.
Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA) estimează că România va înregistra în anul agricol 2017-2018, cea mai mare producție de porumb din ultimii 35 de ani; adică 11,5 milioane de tone. Mai entuziast sau cu date mai la zi, ministrul Agriculturii, Petre Daea, vorbește de peste 14,5 milioane de tone în acest an, cantitate cu care – pentru prima dată în istorie – detronăm Franța, liderul european. Cu cele 2,5 milioane de hectare cultivate, țara nostră rămâne şi în anul agricol 2017/2018 cel mai mare cultivator european, de porumb, în funcţie de suprafaţă.
”Mai sunt încă suprafețe de recoltat în zona Transilvaniei, însă producția medie la porumb nu va putea fi influențată. Este cea mai mare obținută vreodată: 5.800 kg/ha, aproape 6 tone, și sigur că va fi și cea mai mare producție totală de porumb boabe a României – a declarat Daea pentru agerpres.ro
În aceste condiții, USDA estimează că România ar putea scoate Rusia (unde producția a scăzut cu 500.000 tone) de pe piaţa Vietnamului, Turciei şi Libanului, ajutând astfel la creşterea exporturilor totale ale UE.