Programul special de Sărbători al Bibliotecii „Petre Dulfu” - 2 ore în urmă
„MICUL PRINȚ”, spectacol pentru oameni mari, la Teatrul Municipal- Secția Păpuși - 3 ore în urmă
Revelionul băimărenilor: Concert și foc de artificii cu ocazia trecerii în anul 2025 - 6 ore în urmă
Omagiu lui Mihai Borodi – o seară dedicată artei și frumosului la Muzeul Etnografic al Maramureșului „Francisc Nistor” din Sighetu Marmației - 10 ore în urmă
Masca de sărbătoare din Maramureș – element remarcabil al teatrului popular - 10 ore în urmă
Noaptea trecerii dintre ani la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 10 ore în urmă
„Dulcele copilăriei” și alte povești culinare: Ateliere gastronomice la Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației - 12 ore în urmă
Peste 20 de cupluri din Târgu Lăpuș au sărbătorit nunta de aur - 14 ore în urmă
Slujire arhierească la Catedrala Sfântului Iosif Mărturisitorul din Sighet - 15 ore în urmă
Bastionul Măcelarilor, simbol reprezentativ al orașului Baia Mare - în urmă
În Bruxelles: Expoziție de ouă împiestrite din Țara Lăpușului, realizate de rapsodul maramureșean Onișor Pop (FOTO)
Oul a fost dintotdeauna în centrul mitologiilor şi credinţelor uitate de timp ale popoarelor lumii.
Datina oului roșu în creștinism este pusă în legătură cu sângele Mântuitorului. Moartea și Învierea lui Iisus Hristos. Oul roșu a rămas în cultul nostru alături de cruce, ca simbol al biruinței Binelui asupra Răului, a lui Iisus asupra Morții.
Ţăranul român ştie că simbolistica de care se foloseşte atunci când face un ou ,,încondeiat’’ / ,,împistrit’’ este un dar sacru. În Bucovina şi Ţara Lăpuşului, acest meşteşug a devenit o artă. De la simpla vopsire a ouălor s-a trecut la „închistrirea”, ,,picurarea” sau „încondeierea” lor din dorinţa de a exprima frumosul dar şi pentru a comunica mai bine simbolurile creştine.
În Ţara Lăpuşului se mai păstrează obiceiul ,,împistririi’’ ouălor în satele Cupşeni, Ungureni şi Rogoz, dar şi în Groşii Ţibleşului, pentru că rapsodul Onişor Pop face acest lucru de peste 40 de ani.
„Nu-i Paşti fără ouă împistrite’’, spune el. Pentru a face cât mai cunoscut în Europa acest frumos obicei de Paşte din Maramureş, în perioada 26 aprilie – 7 mai, Asociația Zestea Maramureșului organizează în Bruxelles o expoziție de ouă împiestrite din Țara Lăpușului, realizate de Onișor Pop, informează Asociația Zestea Maramureșului.