Trei nominalizări pentru ”Tricolorul lunii martie” - 5 ore în urmă
Când nesimțirea devine principiu moral - 6 ore în urmă
Ziua Porților Deschise la Jandarmeria Maramureș - 7 ore în urmă
Tinerii din Sighet scapă de chirii exorbitante - 8 ore în urmă
Elevii Colegiului „Dragoș Vodă” din Sighet au demonstrat, încă o dată, pasiune și performanță în științele naturii - 8 ore în urmă
Duminica Floriilor: În Ciocotiș se va desfășura cea de-a X-a ediție a Concertului de pricesne „Patimile Domnului” - 8 ore în urmă
„La crucea Ta cu toți venim”: Concert extraordinar de pricesne organizat în Sat Șugatag - 11 ore în urmă
În Baia Mare va avea loc Târgul de Florii – meșteri și meșteșuguri tradiționale maramureșene - 11 ore în urmă
Elevi premiați în cadrul concursului organizat de Jandarmeria Maramureș - 11 ore în urmă
Posibile modificări ale regulilor din fotbal: noile propuneri ale IFAB - 11 ore în urmă
La taifas cu Eduard Keller, cel care a creat brandul băimărean One Jazz Festival
Eduard Keller e un băimărean, inginer de felul său, doctor în Sisteme Informatice Geografice. Dincolo de meserie, are pasiunile lui. Una dintre ele e muzica. Datorită acesteia a creat, la un moment dat, un eveniment special pentru Baia Mare: One Jazz Festival. Care a devenit, în scurt timp, un brand cunoscut și la nivel național. One Jazz Festival ajunge anul acesta la cea de-a șaptea ediție. De-a lungul vremii, pe scena festivalului din Baia Mare au urcat muzicieni de excepție, recunoscuți la nivel mondial. Și cam atât cu introducerea, despre povestea One Jazz Festival și altele aflați în interviul de mai jos cu Eduard Keller (foto deschidere, primul din stânga, alături de membrii trupei Jazz Sabbath).
– Hai să o pornim la drum din culise, cum ar veni, cu începutul poveștii: de unde până unde ideea de a face un festival de jazz în Baia Mare, oraș în care unii înclinau să creadă că mai degrabă se ascultă jazz în sufragerie decât într-o sală de concerte?
– Goethe spunea: orice ai putea face sau orice ai putea visa că poți face începe să faci. Curajul conține geniu, putere și magie! Visul de a organiza festivalul a apărut în anul 2015, la festivalul de jazz de la Gărâna. Ce se întâmpla acolo a inspirat apariția acestui festival. Primele încurajări le-am primit de la grupul de prieteni cu care mergem an de an acolo. Vreau să-ți spun ceva: anul trecut a fost prima ediție în care tot acest grup de prieteni s-a aflat în sala de spectacole unde s-a ținut One Jazz Festival. Au venit din Bucureșți, Târgu-Mureș, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Timișoara și, firește, Baia Mare. Le mulțumesc pentru tot! Revenind, la început nu știam nimic despre organizarea unui festival și nu știam dacă vom avea suficiente resurse. Încet, încet s-a clădit un brand băimărean care a ajuns să fie cunoscut la nivel național. Prima ediție a avut loc în anul 2018, la Teatrul Municipal. De atunci, an de an, muzica ne-a apropiat, ne-a însuflețit și ne-a transformat.
– Dat fiind că ai început totul de la zero, pe un drum nebătătorit, cât de mari au fost emoțiile la prima ediție? Fie și de genul că poate unii muzicieni de pe afiș nu mai ajung.
– De fapt, primele două ediții au fost cu foarte multe emoții. Un brand nou pe piață, One Jazz Festival, primul festival indoor organizat, muzicieni de care poate multă lume nu auzise, toate acestea au creat temeri că poate nu vom avea public interesat. Primele două ediții au fost organizate la Teatrul Municipal din Baia Mare, au fost ediții cu casa închisă. Din acel moment am simțit că de acest festival orașul are nevoie. Dar au fost emoții cu unele formații, care au avut anulări de zboruri, întârzieri etc. Însă, din fericire, toți artiștii invitați până acum au sosit în timp util.
– Cum te orientezi în a invita muzicieni pe scena festivalului, cam care ar fi criteriile?
– În primul rând mă gândesc ca acei care participă la festival să aibă parte de o călătorie muzicală cu cât mai mare diversitate stilistică și geografică, asta ar fi vederea de ansamblu. Procesul de alegere a artiștilor și formațiilor are loc în circuitul următor: email-uri de la impresari din țară sau străinătate cu diverse formații și artiști, în principal din Europa și România; email-uri de la artiști și formații care au auzit de festival și doresc să cânte pe scena din Baia Mare; artiști recomandați de prietenii festivalului; muzicieni pe care îi ascult în concerte și festivaluluri și consider că ar fi potriviți să urce pe scena din Baia Mare.
– Cum procedezi, le scrii, îi chemi și aștepți răspuns într-un termen, sunt și unii care nu răspund?
– În principiu primesc invitația noastră pe email. Dacă sunt disponibili în perioada în care are loc festivalul, începe o o negociere pentru preț, după care ne trimit o serie de materiale cum ar fi poze profesionale, video-uri, ridere tehnice etc. De foarte puține ori am pățit să nu ne răspundă, iar dacă s-a întâmplat am reușit să stabilesc un canal de comunicare telefonic.
Trei valori: autenticitate, conexiune și onestitate
– Cât de complicat e să organizezi un astfel de festival așa încât să meargă totul strună?
– Nu știu dacă e complicat sau nu, pentru mine e foarte important în primul rând ca festivalul și tot ceea ce ține de el să se desfășoare în valorile după care ne ghidăm: autenticitate, conexiune și onestitate. Apoi e important să avem o organizare cât mai bună și cât mai mulți spectatori care să aibă o experință autentică și transformatoare. De câțiva ani mesajul cheie al festivalului este ”Muzica unește!”. Una peste alta, e greu câteodată, dar merită.
– Spune-mi câteva dintre cele mai mari împliniri de-a lungul vremii legate de festival.
– Bucuria spectatorilor și a artiștilor după un concert reușit, entuziasmul și curiozitatea celor care ne urmăresc, aplauzele care se aud la un bis când e sala plină, after party-ul de după festival la care participă, pe lângă organizatori și voluntari, o parte dintre sponsori, parteneri și artiști.
– Au fost și momente de cumpănă, te-a bătut gândul vreodată să renunți?
– Nu au fost multe momente de cumpănă, cred că doar două. Înainte de organizarea primei ediții, în care nu credeam că vom avea resursele necesare să organizăm două zile de concerte. Mulțumesc sponsorului Sepultura Impex și lui Adi Mariș în special, pentru că ne-au sprijinit și încurajat încă de la început, a contat foarte mult pentru festival. Cine știe, poate că dacă nu erau ei nu ar fi avut loc acest festival chiar din 2018. Și ar fi fost păcat, nu? Apoi în 2020, în pandemie… Toate erau pregătite, contractele semnate, eram în plină promovare, a trebuit să renunțăm cu două săptămâni înainte din cauza condiților impuse de autorități. A fost dureros ca după opt luni de muncă să renunți puri și simplu la tot. Ne-am adaptat, eu personal am învățat o lecție extrem de importantă, care m-a ajutat în viață și după aceea spre a nu mai fi atât de des dezamăgit: lecția de a face tot posibilul să iau lucrurile care nu depind de mine așa cum sunt, nu așa cum mi-aș dori eu să se întâmple. O lecție, e drept, greu de învățat, pe care încă și în ziua de azi o mai învăț.
– Cum ți-ai făcut echipa, cum ți-ai adunat oamenii potriviți fiecare cu felia lui în acest proiect?
– Au apărut unul câte unul, pe unii îi cunoștem dinainte, alții au fost recomandați. În prezent avem o echipă formată din 12 oameni, o echipă de notă 10, închegată, entuziastă, profesionistă și constantă, nu a fost nevoie de schimbări majore de personal. Aș menționa aici și echipa de voluntari formată din 12 oameni, tot de nota 10, săritori, inimoși, prietenoși și bine organizați.
Nu doar festival, ci și alte concerte. Plus evenimente conexe
– Nu te-ai rezumat doar la festival, ai mai avut și alte acțiuni artistice, concerte cu Alexandru Andrieș, concerte în aer liber. Întâi de toate povestește-mi cum a fost cu Andrieș, care nu mai fusese în Baia Mare de o veșnicie și ai reușit să-l aduci aici în 2024.
– Da, am organizat an de an concerte, atât outdoor, cât și indoor, și în timpul anului, în principal de jazz, în diverse locații din Baia Mare – cum ar fi ATP Tech Center, The Oak, Philia Oazis, Podul Viilor 9. De asemenea, în timpul festivalului facem tot posibilul să inserăm și o serie de evenimente conexe gratuite (workshopuri, sesiuni de jam session, concerte în locuri neconvenționale, expoziții de pictură și/ sau sculptură, seri de socializare etc.) pentru a atrage și publicul tânăr.
Cât despre Alexandru Andrieș știam sigur că era așteptat de băimăreni de foarte multă vreme. În perioada liceului am ascultat și reascultat la pickup albumele ”Interioare” și ”Rock’n Roll” de zeci de ori, singur sau împreună cu prietenii, momente care mi-au lăsat amintiri de neuitat. După Revoluție, albumul ”Interzis” era la ordinea zilei. Pe Andrieș l-am ascultat live de câteva ori la festivalul de jazz de la Costineșți, care avea loc în amfiteatrul de vară. De atunci nu am mai avut ocazia să îl ascult live. Asta până în toamna lui 2023, când l-am ascultat în Cluj. Ei bine, a fost un concert de zile mari și cumva am simțit că a sosit momentul să îl invit în Baia Mare. Zis și făcut! Concertul din Baia Mare a fost unul cu casa închisă. Publicul a fost foarte încântat, a fost și primul lui concert major din Baia Mare după Revoluție. Sunt bucuros că am reușit să fac cumva ca băimărenii să îl asculte pe Alexandru Andrieș pe scenă la ei acasă.
– Cu concertele în aer liber cum a fost? Mai ai de gând să ”recidivezi” în astfel de acțiuni?
– Am organizat și câteva concerte în aer liber. Cele mai importante au avut loc trei ani la rând la Domeniul Mogoșa, pe malul lacului, un loc foarte frumos, în care artiștii, când ajungeau, erau extrem de încântați de peisaj. Din păcate de fiecare dată a plouat, vremea e foarte capricioasă acolo, dar ne-am retras pe terasă de fiecare dată și au ieșit niște cântări memorabile. Eu unul nu mă simt confortabil să organizez evenimenete în aer liber, din cauza instabilității vremii. În ciuda acestui disconfort, e posibil să mai organizăm în viitor concerte în aer liber.
– Ai primit de-a lungul vremii și reacții negative, să-ți spună unii ceva de genul ”eu nu mă mai duc, nu-mi place” etc.?
– Nu au ajuns la urechile mele astfel de reacții.
– Spune-mi despre câțiva dintre cei mai importanți muzicieni care au urcat pe scena festivalului și dacă a fost foarte complicat să-i convingi să vină în Baia Mare.
– Avem în palamares la One Jazz Festival câțiva muzicieni de top la nivel european și mondial, dintre care i-aș aminti pe celebrul chitarist olandez Jan Akkermanm, declarat, în anul 1973, de Melody Maker, „Cel mai bun chitarist din lume”, suedezul Magnus Öström, care s-a afirmat că baterist al uneia dintre celei mai influente formații din jazzul mondial, EST – Esbjörn Svensson Trio, pianistul britanic Adam Wakeman, liderul formaței Jazz Sabbath, care a cântat cu Black Sabbath, iar din anul 2004 în trupa solo a lui Ozzy Osbourne, sau pianistul Marcin Wasilewski, vedetă incontestabilă a jazzului polonez cu șapte albume înregistrate la celebra casă de discuri ECM. De câteva ediții simt că nu mai este complicat să îi convingem, datorită notorietății festivalului.

– Festivalul a crescut de la an la an, în 2024 l-ai făcut de trei zile.
– Da, ediția din anul 2024 a fost prima care s-a derulat pe parcursul a trei zile. De fapt, au avut loc în diverse locații concerte, workshopuri și evenimente conexe care au legătură cu jazzul timp de cinci zile. A fost adevărată o sărbătoare a jazzului și a muzicii în general în Baia Mare. Acest lucru s-a datorat sponsorilor și partenerilor, dar și faptului că pentru prima oară am avut ca finanțator Administrația Fondului Cultural Național, în urma unui concurs de proiecte la nivel național.
”O stare în care lași muzica să-și facă treaba”
– Pregătirile pentru ediția de anul acesta le-ai început, cum stai?
– Am început pregătirile pentru ediția din acest an. Dacă avem resursele necesare, îmi doresc să fie pe același format ca anul trecut; dacă nu, îl adaptăm în funcție de buget. Importantă pentru noi este calitatea, iar doar apoi cantitatea, ceea ce e cumva contrar vremurilor pe care le trăim. Adăugând la asta încrederea, cred că este unul dintre motivele pentru care crește festivalul an de an. În prezent suntem în negocieri cu artiști extrem de valoroși, cu abordări muzicale diferite față de edițiile anterioare. Aș menționa că toate informațiile despre artișți, program și bilete se vor putea urmări pe site-ul festivalului, onejazz.ro, și pe cel al Asociației One Sound, onesound.one.
– Sunt unii care consideră că jazzul e o muzică pentru cunoscători, că trebuie s-o pricepi ca să o deguști cum se cuvine, ce le-ai spune?
– Jazzul nu e promovat ca fiind ceva la care oricine are acces. În schimb, dacă nu-l cunoști, tinzi să nu mergi la un concert de jazz pentru că te simți stânjenit și nu înțelegi ce se întâmplă acolo. Eu cred în schimbări și îmi propun să arăt prin acest festival cât de variat, colorat și accesibil este acest gen muzical și doresc să trezesc interesul şi curiozitatea oamenilor. În blues, ca și în jazz, nu e despre a înțelege, e mai mult despre a simţi şi ţine de o stare în care să laşi muzica să-şi facă treaba. În plus, nu este plictisitoare dacă e cântată de cine trebuie.
– Mottoul festivalului și deopotrivă al tău este ”Muzica unește!”…
– Da, pentru că asta cred și nu mă va face nimeni vreodată să-mi schimb acest gând.

Tiberiu Sabo
Sursa foto: arhiva personală Eduard Keller